שתף קטע נבחר

חברות הביטוח הרוויחו 3.1 מיליארד שקל ב-2009

נכון לספטמבר החזירו כל חברות הביטוח למעט הפניקס את הפסדי ההשקעות שהן הסבו לעמיתים בביטוחי המנהלים, בקופות הגמל ובקרנות הפנסיה ב-2009. הראל רשמה רווח כולל של כ-642 מיליון שקל ומנורה רשמה רווח של כ-558 מיליון שקל

כאילו לא היה משבר מעולם: תשעת החודשים הראשונים של 2009 הניבו לחמש חברות הביטוח הגדולות רווח כולל של 3.15 מיליארד שקל. הפסדי ההשקעות של 2008 נמחקו והחברות גרפו רווחי השקעות שנזקפו לדו"ח רווח והפסד בהיקף כולל של כ־28 מיליארד שקל. נכון לספטמבר החזירו כל חברות הביטוח למעט הפניקס את הפסדי ההשקעות שהן הסבו לעמיתים בביטוחי המנהלים, בקופות הגמל ובקרנות הפנסיה.

 

 

הראלי בבורסה ריפד את תוצאות חברות הביטוח, שבעלי המניות שלהן כבר מזמן לא בונים על רווחיות מפעילות הליבה, ונסמכים על השקעת מיליארדי השקלים השוכבים בכספי הנוסטרו (ההון העצמי) של חברות הביטוח.

 

אך למרות העובדה שכל החברות רשמו מתחילת השנה רווחים תלת־ספרתיים, המשבר הפיננסי חלחל לדו"חות בכמה היבטים.

 

לא יכלו לגבות דמי ניהול

רוב הכסף בביטוחי המנהלים מקורו בפוליסות ביטוחי המנהלים המשתתפות ברווחים, שהונפקו בשנים 2003-1992. עיקר הרווח של חברות הביטוח בפוליסות אלו נובע מדמי הניהול שהן גובות, המהוות 15% מהתשואה הריאלית שהפוליסות מייצרות לחוסכים. נכון לסוף הרבעון השלישי של 2009, אף חברת ביטוח לא החזירה לעמיתיה את ההפסדים שהסבה להם ב-2008, ולכן לא יכלו החברות לגבות השנה את דמי הניהול, מה שפגע ברווחיותן בתחום זה.

 

הבשורות הטובות הן שלמעט הפניקס, כל חברות הביטוח יוכלו ככל הנראה לחזור ולגבות דמי ניהול כבר ברבעון הרביעי של 2009, אלא אם כן שוקי ההון יפתיעו לרעה. הפניקס היתה חברת הביטוח שהסבה לעמיתיה את התשואה הגרועה ביותר ב־2008, ובשנה הנוכחית, למרות התיקון בשווקים, היא עדיין מדשדשת בניסיונות לנקות את תיק ההשקעות שלה מנכסים רעילים. הבור בדמי הניהול של הפניקס (היקף דמי הניהול שלא תוכל לגבות עד שתחזיר את ההפסדים שגרמה) מסתכם נכון לסוף הרבעון השלישי של 2009 ב־316 מיליון שקל.

 

שיעור גבוה של פדיונות

פוליסות ביטוחי המנהלים מבטיחות התשואה, שהונפקו לפני 1992, הן המקור העיקרי לרווחיות החברות בתחום ביטוחי החיים. בפוליסות אלה נהנים העמיתים מתשואה מובטחת צמודת מדד של כ־4%. חברות הביטוח אינן מתקשות להשיג תשואה זו, מכיוון שממשלת ישראל מנפיקה אג"ח מיועדות (הנקראות ח"ץ) עבור פוליסות אלו, עם תשואה מובטחת. כל שעל חברות הביטוח לעשות הוא לקחת את כספי המבוטחים ולהשקיע אותם, לצד ההשקעה באג"ח חץ, בהשקעות סולידיות יחסית, אך כאלה שמניבות תשואה גבוהה מזו של אג"ח חץ. המרווח הפיננסי בין התשואות משולשל לכיסן של החברות.

 

הגדילה לעשות הראל, שמכרה חלק גבוה יותר מאג"ח החץ שהנפיקה המדינה, והשקיעה את הכספים בשוק ההון (בעיקר באג"ח). כששוקי ההון התרסקו נפגעה הראל מהמהלך, אולם כשהשוק ביצע תיקון, המרווח הפיננסי שלה היה גבוה משל המתחרות.

 

עם זאת, מכיוון שברבעון השלישי האינפלציה הרימה את ראשה, הראל והפניקס הציגו תוצאות חלשות יחסית בביטוחי החיים, כי השקעותיהן לא הצליחו להכות את המדד שאליו צמודות התחייבויותיהן לעמיתים. ביטוי נוסף למשבר ניכר בכך שכל החברות הציגו שיעור גבוה יחסית של פדיונות של פוליסות ביטוח, עקב המיתון והפיטורים במשק.

 

חברות הביטוח נדרשות לשמור על כרית הון מינימלית כדי להבטיח את איתנותן. לשם כך הן מחזיקות הון ראשוני והון מניות, וכן הון משני בדמות חוב שהן מגייסות מבנקים ומגופים מוסדיים. מכיוון שרוב החברות מגייסות חוב צמוד מדד, עליית המדד בתחילת השנה הכבידה על החברות הממונפות.

 

הפניקס, הממונפת ביותר, סבלה מהוצאות מימון גבוהות, בין השאר עקב הלוואות שלקחה לצורך רכישת בית ההשקעות אקסלנס. לעומתה, מגדל אינה ממונפת כלל, וברשותה עודפי הון נכבדים. המפקח מתנה את חלוקת הדיבידנדים באישור ממנו, ונראה כי מגדל תהיה הראשונה שתחזור לחלק דיבידנד.

 

מגדל, חברת הביטוח עם תיק ביטוח החיים הגדול ביותר, רשמה את הרווח הכולל הגבוה ביותר מתחילת השנה - 838.5 מיליון שקל. הפניקס, החלשה יחסית למתחרות בהשקעות, הציגה את הרווח הכולל הנמוך ביותר של 360 מיליון שקל.

 

מנורה, שהשקעותיה השיגו תשואות גבוהות ביחס למתחרות השנה, נהנתה גם מדמי ניהול יציבים מקרן הפנסיה שלה מבטחים, ורשמה רווח כולל של כ־558 מיליון שקל. רווח זה מתקרב לרווח שהציגה המתחרה הגדולה שלה, הראל (642 מיליון שקל), וגבוה בכמעט 50% מרווחי הפניקס, הקרובה בגודלה למנורה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חברות הביטוח מתאוששות
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים