שתף קטע נבחר

61%: נטישה חילונית – הסכנה לשלמות ירושלים

העימות החרדי-חילוני בבירה מאיים על שלמות העיר, וגם בערים אחרות נרתעים מהשתלטות חרדית. ומיהו השכן המועדף על הישראלי ב-2009? סקר ynet-גשר

המאבק החילוני-חרדי על צביונה של ירושלים נתפס כאיום הגדול ביותר על שלמות העיר – כך עולה מסקר ynet ועמותת גשר שנערך על רקע העימותים האחרונים בבירה. גם ביישובים אחרים חוששים מהתחרדות נוכח הגעת קבוצת משפחות חרדיות, ואילו הדתיים הם השכנים המועדפים על הישראלי הממוצע, מבין אלה שאינם בהשקפתו. הסקר בוצע על ידי מכון המחקר "פאנלס" וכלל 511 מרואיינים – מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת בישראל. טעות הדגימה המירבית: 4.4%±.

 

בשאלה הראשונה הוצגו למשתתפים כמה תרחישים והם התבקשו לציין אחד מהם כמסוכן ביותר לשלמות ירושלים. 61% בחרו בנטישת החילונים בגלל התחרדותה בעיניהם, 22% בהפסקת הבניה ליהודים במזרח העיר, 6% חוששים בעיקר מפני פתיחת מפעלים וחניונים בשבת, ו-1% מ... "פשיטת רגל של בית"ר ירושלים בגלל הסתבכות גאידמק". 10% אמרו כי אף אחד מהתרחישים אינו מאיים על שלמות העיר.

  

מפילוח להגדרות דתיות עולה כי בעיני החילונים והמסורתיים האיום החזק ביותר הוא נטישה חילונית (75% ו-56% בהתאמה), ואילו הדתיים וחרדים מבכרים את הפסקת הבנייה ליהודים במזרח העיר (58% ו-50% בהתאמה). מעניין גם שהחרדים מודאגים מכך יותר מאשר מחילולי השבת (32%).

  

שכן חרדי?

ואיך מתייחס הישראלי הממוצע למעבר קבוצת משפחות חרדיות לאזור מגוריו? 56% היו חוששים מהתחרדות השכונה, 20% דווקא בעד, 16% היו מנסים לעבור לאזור אחר ו-8% אף מארגנים מחאה נגד הדיירים החדשים.

  

ניתוח התוצאות מלמד כי התחושה הנפוצה בקרב החילונים, המסורתיים ואפילו הדתיים היא הפחד מהתחרדות (61%, 55% ו-46% בהתאמה), לעומת החרדים שהיו שמחים (73%). עם זאת, גם אצלם יש מי שחושש מהתחרדות (18%), ודתיים רבים אמרו כי הם דווקא בעד (42%).

  

ובחלק השלישי: "מבין הבאות, עם איזו משפחה שאינה בזהותך הדתית, יהיה לך יותר נוח לגור בשכנות?". 59% בחרו בדתיות, 26% בחילוניות, 8% בחרדיות ו-7% בערביות. הדתיים זכו למירב הקולות בקרב כל אחת מהקבוצות האחרות (62% מהחילונים, 66% מהמסורתיים ו-64% מהחרדים) ונתנו את קולם בעיקר חרדים (39%).

  

מרואיינים רבים העדיפו להתבדל והתקשו לבחור במשפחה בעלת השקפה דתית שונה משלהם, אף שנדרשו אחרת. השיבו כך 32% מהחרדים, 27% מהדתיים ו-26% מהחילונים.

 

אילן גאל-דור, מראשי עמותת גשר, הגיב לממצאים: "לרוב, אנשים רוצים לגור ליד הדומים להם. בין החילונים, המסורתיים והדתיים יש תחושה נוחה במגורים בשכנות - מה שלא ניתן להגיד על הציבור החרדי. אנחנו, בגשר, פועלים לגישור בין החרדים לשאר האוכלוסייה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
המחאה החילונית בירושלים
צילום: גיל יוחנן
המחאה החרדית בירושלים
צילום: גיל יוחנן
גאל-דור. "לגשר"
מומלצים