שתף קטע נבחר

מקיר לקיר: ברכות לאיחוד - מישראל וגם מהרשות

שרי החוץ של האיחוד האירופי הצהירו כי ירושלים תהיה בירת שתי מדינות לאחר מו"מ - ולראשונה זה זמן רב, נראה שישראל והפלסטינים מסכימים על משהו. פיאד: "זה צעד בדרך למדינה". ליברמן: "יש פה שיפור ביחס לעמדות שהציגה אירופה בעבר"

משהו מוזר קרה אחרי הודעת שרי החוץ של האיחוד האירופי , שקבעו כי ירושלים צריכה להיות בירת שתי מדינות, אבל רק בעקבות מו"מ: גם בירושלים וגם ברמאללה מביעים שביעות רצון. ראש הממשלה הפלסטיני, סלאם פיאד, בירך אחר-הצהריים (יום ג') על ההודעה, ואמר כי "זו תחנה חשובה בדרך לנטילת האחריות הישירה של הקהילה הבינלאומית בנוגע לתפקידה לשים קץ לכיבוש על כל האדמות שנכבשו ב-67', כולל בירושלים המזרחית, כדי לאפשר לעם הפלסטיני להקים את מדינתו העצמאית".

 

 

לדעת פיאד, יש חשיבות בקריאה להפסיק את ההתנחלויות, בעיקר בירושלים, ובדרישה לפתוח את המוסדות הפלסטיניים בירושלים. החלטה חשובה זו פותחת, לדבריו, את הדרך בפני האיחוד האירופי, כדי שימלא תפקיד מרכזי בתהליך המדיני ביחד עם ארה"ב, במטרה לשים קץ לכיבוש ולהקים את המדינה הפלסטינית בגבולות 67'. "הגיע הזמן שההנהגה הישראלית תבין שאין יותר טעם להמשיך במאמצים לעקוף את החוק הבינלאומי ואת ההחלטות הבינלאומיות המבטיחות את זכותו של העם הפלסטיני להקמת מדינתו ואין עוד טעם להמשיך במדיניות יצירת העובדות בשטח, ישראל אינה מעל לחוק והיא אינה השחקן היחיד".  


מימין לשמאל: שרי החוץ של בריטניה, פינלנד וגרמניה בבריסל (צילום: AFP)

 

גם שר החוץ, אביגדור ליברמן, הביע שביעות רצון מההחלטה בבריסל, שריככה את ההצעה השבדית המקורית: "החלטה הקובעת שסוגיות מרכזיות בין ישראל לפלסטינים ייקבעו רק במשא ומתן בין הצדדים מהווה אפילו שיפור מסוים ביחס לעמדות שהציגה אירופה בעבר", אמר ליברמן.

 

הוא ציין כי "ישראל מעריכה את המדינות האירופיות שהובילו לקבלת הנוסח הסופי ומנעו הקצנה בעמדות הפלסטיניות ופגיעה באפשרות לחדש את המשא ומתן. אני מרוצה מכך ששרי החוץ האירופים לא קיבלו החלטה מתלהמת וחד-צדדית כפי שהוצע תחילה".

 

גורם בכיר במשרד החוץ אמר: "לא היה פשוט להגיע לנוסח הזה, ובין היתר נובע הדבר מפגישתו של שר החוץ ליברמן עם עשרה שרי חוץ אירופים באתונה". לדברי אותו גורם, מדינות כמו איטליה, גרמניה ומדינות מרכז אירופה כמו רומניה, הונגריה, צ'כיה וסלובקיה הצטרפו ללחץ למתן את הנוסח השבדי.  

 

בישראל מאוכזבים משבדיה

הבכיר ציין כי בנוסח הסופי מדובר על הרשות הפלסטינית ולא על המדינה הפלסטינית, "דוגמה אחרת היא בסעיף 8 של נוסח ההחלטה שדיבר על סוגיית ירושלים, כשההחלטה אומרת שבמקרה של שלום בר קיימא יהיה סיכום על ירושלים דרך משא ומתן שיקבע את מעמדה כבירה עתידית לשתי המדינות. דוגמאות אלה מעקרות את התביעה לחד צדדיות בהחלטה השבדית המקורית".


עננים מעל ירושלים, היום (צילום: AFP)

  

גם בישראל קיבלו בסיפוק את ההתייחסות החיובית לנכונות של ראש הממשלה להכיר בשתי מדינות לשני עמים וכן את החלטת הקבינט על הקפאת הבנייה ביהודה ובשומרון. כמו כן ציינו סעיפים פרו-ישראליים נוספים בהחלטה, כמו הצורך לעצור את ההברחות לעזה.

 

לצד שביעות הרצון, בירושלים לא שכחו למתוח ביקורת על שבדיה, שיזמה את הצעת ההחלטה המקורית, שבה נקבע כי "ירושלים היא בירת פלסטין", ללא אזכור ישראלי. גורם מדיני בכיר אחר בירושלים אמר כי לאחר ההחלטה היום ניתן לומר ש"ישראל מאוכזבת עמוקות מתקופת הנשיאות השבדית. השבדים הוכיחו חד-צדדיות מאז פרשת הפרסום בעיתון אפטונבלדט על סחר ישראלי באיברי פלסטינים, ועד לטיוטת ההצעה הראשונית שהגישו. אף נציג שלהם לא הגיע בתקופת הנשיאות באופן תקדימי לישראל. שבדיה נהגה כאילו היא אחת ממשתתפות כינוס הפתח בבית לחם".

 

גורם מדיני בכיר נוסף הוסיף: "בסוף לא נשאר הרבה מהסיפור השבדי. ודאי שההחלטה כפי שהתקבלה אינה מועילה ואינה פרו-ישראלית מובהקת, אבל בהחלט ניתן לומר שבעקבות הפעילות, בעיקר האירופית, אך גם שלנו, לפני מתן ההחלטה, אין פה דרמות גדולות. זו עמדה האירופית המסורתית. היא מותירה טעם פחות טוב בפה אבל זה פחות נורא מכפי שהיה יכול להיות אילו ההצעה השבדית עברה כפי שהוגשה בטיוטה הראשונה".

 

ויש גם מי שאינו מרוצה כלל מהחלטת האיחוד - יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני. "אני מצרה על ההחלטה וחושבת שהיא לא טובה לישראל", אמרה יו"ר האופוזיציה. "ההחלטה הזו חושפת ומדגישה עניין חשוב - עד לפני כשנה התנהל מו"מ מדיני וכאשר מדינת ישראל יוזמת, אז גם לא צריך להקפיא בנייה, כי יודעים שאנו רציניים ולא קובעים מראש את תוצאות המו"מ, כי יודעים שנוצר אמון בין הצדדים. בהעדר מדיניות כזו, ישנה שחיקה באינטרסים הבסיסיים של ישראל. כולי תקווה שנשכיל למנוע שחיקה נוספת בעמדותיה של ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הגיע הזמן. פיאד
צילום: AP
ליברמן מרוצה
צילום: AFP
שרי החוץ של בריטניה ופינלנד
צילום: רויטרס
מומלצים