שתף קטע נבחר

ארה"ב משיבה לאירופה: מעמד י-ם - בהסכם קבע

בוושינגטון מחמיצים פנים לנוכח הודעת שרי החוץ האירופים, שבה קראו לקבוע את ירושלים כבירת שתי מדינות. דובר מחלקת המדינה: "העמדה שלנו בנושא ירושלים ברורה. אנחנו מאמינים שזה נושא להסדר הקבע". בנוגע לתהליך המדיני אמר: "התהליך לא הסתיים אבל אנחנו תקועים. דו"ח גולדסטון יצר פערים"

בירושלים נשמעו מרוצים בעקבות ריכוך החלטת האיחוד האירופי על ירושלים כבירת שתי המדינות - אבל דווקא בוושינגטון מחמיצים פנים. דובר מחלקת המדינה, פי-ג'יי קרואולי, אמר הערב (יום ג'): "אנחנו מודעים להצהרה של האיחוד האירופי, אבל העמדה שלנו בנושא ירושלים ברורה. אנחנו מאמינים שזה נושא להסדר הקבע והדרך הטובה ביותר לטפל בו בתוך המו"מ הרשמי ישירות בין הצדדים".

 

"ארה"ב, האיחוד האירופי ואחרים מכירים בחשיבות של חזרת הצדדים לשיחות. אבל יש לנו את הראיה שלנו בנוגע לנושאים הרגשיים והמורכבים שמצוים בלב האתגר הזה. אנחנו מודעים להצהרה של האיחוד האירופי, אבל העמדה שלנו בנושא ירושלים ברורה. אנחנו מאמינים שזהו נושא להסדר הקבע וסבורים כי הדרך הטובה ביותר לטפל בו, הוא במסגרת המשא ומתן הרשמי - ישירות בין הצדדים".


עננים מתקדרים מעל ירושלים, כפי שצולמה היום (צילום: AFP)

 

בהודעתו, חוזר למעשה ממשל אובמה על עמדתו, לפיה נושאי הליבה, ובהם נושא ירושלים, צריכים להיות מסוכמים על-ידי הצדדים במסגרת הסכם הקבע. יש לציין כי גם בהודעת שרי החוץ האירופים נקבע כי מעמדה הסופי של העיר ייקבע "בתום מו"מ", אולם בניגוד לאמריקנים, האירופאים גם מגדירים מראש מה יהיה מעמד זה - בירת שתי מדינות.

 

בסעיף 8 בהודעת שרי החוץ האירופים, שעליו נסובה עיקר המחלוקת, נקבע - לאחר שההצעה השבדית המקורית רוככה משמעותית - כי "מועצת האיחוד האירופי מודאגת ביותר מהמצב במזרח ירושלים. לנוכח התקריות האחרונות, אנו קוראים לכל הצדדים להימנע מצעדים פרובוקטיביים. המועצה מזכירה כי היא מעולם לא הכירה בסיפוח מזרח ירושלים.

 

"כדי שיתקיים שלום אמת, יש למצוא במו"מ דרך ליישב את מעמדה של ירושלים כבירתן העתידית של שתי מדינות. המועצה קוראת לפתוח מחדש את המוסדות הפלסטיניים בירושלים, בהתאם למפת הדרכים. עוד היא קוראת לממשלת ישראל לחדול מהיחס המפלה שהיא נוקטת כלפי תושבי מזרח ירושלים הפלסטינים".

 

"דו"ח גולדסטון תקע את התהליך"

דווקא בישראל היו הקולות לאחר פרסום ההחלטה מפויסים יותר ביחס לאמריקנים. שר החוץ, אביגדור ליברמן, הביע שביעות רצון מההחלטה, "הקובעת שסוגיות מרכזיות בין ישראל לפלסטינים ייקבעו רק במשא ומתן בין הצדדים מהווה אפילו שיפור מסוים ביחס לעמדות שהציגה אירופה בעבר". הוא ציין כי "ישראל מעריכה את המדינות האירופיות שהובילו לקבלת הנוסח הסופי ומנעו הקצנה בעמדות הפלסטיניות ופגיעה באפשרות לחדש את המשא ומתן. אני מרוצה מכך ששרי החוץ האירופים לא קיבלו החלטה מתלהמת וחד-צדדית כפי שהוצע תחילה".

  

על-רקע החלטת ממשלת ישראל להקפיא את הבניה בשטחים לעשרה חודשים, הבהירו במחלקת המדינה שנעשים מאמצים לחדש את המשא ומתן הישיר ולדרבן את מדינות ערב לחזק את הנשיא הפלסטיני, אבו-מאזן. "אנחנו ממשיכים לעודד את המדינות באזור לתמוך בעבאס להתכונן לשיחות ולנקוט בצעדים משמעותיים, אם וכאשר נגיע למצב שבו הצדדים יהיו מוכנים לשיחות", אמר קרואולי.

 

בכירי הממשל ממשיכים לקיים שיחות במאמץ לחלץ את התהליך השלום הישראלי-פלסטיני מהמבוי הסתום אליו נקלע, עקב דרישת הפלסטינים להקפאת הבנייה גם במזרח ירושלים.

 מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, נפגשה בוושינגטון עם שליח הקוורטט, טוני בלייר, ואילו השליח המיוחד, ג'ורג' מיטשל, ממשיך בשיחות עם דיפלומטים ערבים. עם זאת, לא ידוע על כוונה של מיטשל לשוב לאזור לפני סוף השנה האזרחית.

 

"הגענו לנקודה שבה ההתקדמות קשה מאוד. זהו איננו כישלון כי התהליך עדיין לא הסתיים", אמר קרואולי ותלה חלק מהאשמה בדו"ח גולדסטון. "ברור שבעקבות דו"ח גולדסטון אנחנו רואים פער משמעותי ובוחנים מה ניתן לעשות כדי להניע את שני הצדדים להחלטה על כניסה לשיחות. אנחנו תקועים כרגע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ירושלים. בירת שתי מדינות?
צילום: AP
בבריסל מחייכים. בוושינגטון לא
צילום: AFP
התהליך נתקע. גולדסטון אשם?
צילום: AFP
מומלצים