שתף קטע נבחר

צעד היסטורי: המדינה תתמוך במאגר מח-עצם

לאחר 11 שנים בהן סירבו ממשלות ישראל לממן את מאגר מח-העצם הלאומי אותו מפעילה בהתנדבות עמותת עזר מציון, הורה אמש ראש הממשלה להעביר 2.5 מיליון שקלים בשנה למימון הגופים העוסקים במאגרי מח עצם בישראל. ד"ר ברכה זיסר מעזר מציון: הסכום פעוט, אבל עבורנו הוא כמו אוויר לנשימה. ח"כ בילסקי, מיוזמי הצעת החוק בנושא: "נעשתה פה פריצת דרך"

בעיתוי מתוזמן, שעות אחדות לאחר שנסגרו נקודות ההתרמה של עזר מציון במבצע להצלתו של אלי טובבין במסגרתו הגיעו 25 אלף איש לתרום דגימות דם, ואחרי שסגן שר הבריאות ליצמן לחץ, הורה אמש (ג') ראש הממשלה בנימין נתניהו למשרד הבריאות להעביר סכום של  2.5 מיליון שקלים בשנה לגופים העוסקים במאגר מח העצם כשהמרכזי בהם הוא עזר מציון. בנק מח-עצם נוסף מצוי בבית החולים הדסה בירושלים. מדובר בהחלטה היסטורית ומהפכנית מכיוון שלאורך השנים סירבו ממשלות ישראל לממן פעילות זו.

 

עם זאת, סכום המימון שיועבר נחשב במושגים של עזר מציון, הגוף המרכזי המבצע התרמת דגימות למח-עצם בקרב הציבור הישראלי, כסכום פעוט, שאינו מספיק אפילו לכיסוי עלות של מבצע אחד. עלותו של המבצע שנערך אתמול, לדוגמה, עומדת על כ-5 מיליון שקלים.

 

ד"ר זיסר: סכום פעוט, אבל כמו אוויר לנשימה

החלטת נתניהו להעביר מימון לפעילות התרמות מח-עצם הייתה כל-כך ספונטנית, שאפילו ד"ר ברכה זיסר, האישה שהקימה את עזר מציון לפני 11 שנה, למדה על כך מ-ynet. "לא שמעתי על כך רשמית", היא אומרת, "ואתה הראשון שמבשר לי על כך".

 

- איך זה שמאגר מח-העצם הלאומי ממומן על ידי תרומות?

ד"ר זיסר: "ישבתי כבר בהרבה מאוד ועדות משך השנים. תמיד כולם אמרו שבנק מח-העצם חשוב וראוי ויש לממנו מקופת המדינה, אבל כל ההמלצות למימון מאגר מח-העצם שלנו נגנזו במגירות. גם הצעת חוק שהעברנו בקריאה ראשונה בשנה שעברה למימון בנק מח-העצם, נפלה בקריאה שנייה על ידי האוצר".


5 מיליון שקל למבצע אחד. מח-עצם (צילום: עופר עמרם)

 

- כמה עולה מבצע כמו זה שעשיתם אתמול?

ד"ר זיסר: "עלות של מבצע אחד כמו אתמול מגיעה ל-5 מיליון שקלים למימון המבחנות והבדיקות בלבד. כל השאר נעשה כמובן על ידינו בהתנדבות"

 

- במילים אחרות, 2.5 מיליון שקלים זה טיפה בים.

ד"ר זיסר: "הסכום הוא אכן פעוט, אבל עבורנו הוא כמו אוויר לנשימה, והוא יסייע לממן חלק מהמבחנות של המבצע הנוכחי בלבד. אני מקווה שהממשלה תשתכנע שבמדינת ישראל חייב לעמוד מאגר מח עצם לאומי למען חולי הסרטן, והוא לא יכול להסתמך על תרומות".

 

ח"כ בילסקי: בטוח שנוכל להגדיל המימון

מי שהחלו את המאבק למימון ממשלתי של מאגר מח-עצם בישראל היו חברי הכנסת זאב ביילסקי (קדימה) וזבולון אורלב (הבית היהודי). "הגשנו הצעת חוק לפני כחצי שנה שמדברת על כך שהממשלה בפעם הראשונה בהיסטוריה תהיה מעורבת במימון הבדיקות וכתוצאה מכך נגרום להגדלה של המאגרים ובאופן סטטיסטי ינצלו חייהם של הרבה יותר אנשים", אומר ח"כ בילסקי ל-ynet, "לצערי הרב במשך חצי שנה הצעת החוק הזו לא תוקצבה בשל אי הסכמה בין משרד הבריאות לאוצר. לפני יומיים ביקשתי את התערבותו של ראש הממשלה וכתוצאה מכך הוקצב הסכום של 2.5 מיליון שקלים בשנה שיסייע בפעם הראשונה לאותם גופים העוסקים בכך וכמובן שהמרכזי בהם הוא עזר מציון.

 

- מדובר בסכום פעוט, שיספיק בקושי לממן חלק מהמבחנות במבצע הנוכחי, וודאי שלא יספיק לסייע לכל הפעילות השנתית הנדרשת.

בילסקי: "נעשתה פה פריצת דרך בכך שנביא לאישורו של החוק. הסכום שהוקצב עכשיו הוא סכום התחלתי ואני בטוח שנצליח לשכנע את מקבלי ההחלטות להגדיל את הסכומים".

 

תוך 11 שנים: מ-500  דגימות לחצי מיליון

בנק מח-העצם הישראלי הוקם ב-1998 על ידי ד"ר ברכה זיסר, ביולוגית במקצועה ורעייתו של היזם מוטי זיסר. "הרעיון הגיע בעקבות נער חולה סרטן משה סחייק שהיה זקוק להשתלת מח עצם", היא מספרת ל-ynet, "ערכנו מבצע

ואספנו 5,000 דגימות, מתוכם לא מצאנו תורם למשה והוא נפטר. עם זאת נותרו לנו 5,000 תוצאות ועל בסיס זה הקמנו את המאגר שאכן קרוי לזכרו. מאז צמח המאגר לחצי מיליון דגימות. אנחנו מקווים שתוך 3-4 שנים נוכל להגיע לכמיליון ואז יהיה מענה ראוי לאוכלוסייה".

 

בעקבות ההתרמות, הנערכות מידי שנה, בוצעו עד כה 550 השתלות, רוב המושתלים חיים ובריאים בזכות השתלת מח-עצם. עם זאת, עדיין ממתינים יותר ממאה ילדים ומבוגרים להשתלת מח עצם, מה שמצריך את הארגון למצוא מימון למבצע התרמה. עלות בדיקה של כל מבחנה עומדת על 180 שקלים, כך שעלות הבדיקות מידי שנה מגיעה ל-9 מיליון שקלים שאינם כוללים את ההוצאות הרבות סביב.

 

במשך השנים, כאמור, סירבו ממשלות ישראל לממן את פעילות מאגר מח-העצם הלאומי בטענה כי גם במדינות אחרות ממומנת פעילות זו על-ידי ארגונים וולונטריים. עם זאת, במרבית המדינות הללו משתתפת הממשלה במימון שוטף של קיום המאגר הלאומי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארז ארליכמן
סכום פעוט, אבל כמו אוויר לנשימה. זיסר
צילום: ארז ארליכמן
צילום: ששון תירם
נעשתה פה פריצת דרך. בילסקי
צילום: ששון תירם
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים