שתף קטע נבחר

ברק על משאל העם: אני נגד, אבל אולי נצביע בעד

יו"ר העבודה הסביר מדוע אין צורך במשאל עם על נסיגה בגולן או בירושלים ("רושם מוטעה בעולם"), אך אמר שאם ההצבעה תוגדר כאי-אמון - ייאלץ ליישר קו עם הקואליציה. קודם לכן נפתח מירוץ להשגת "קיזוזים" עבור שרי העבודה. גורמים במרצ: אי-אמון - כדי להביך את קדימה, שתכננו לתמוך

חוק משאל העם מתסיס את הקואליציה. לקראת ההצבעה היום (ד') שתקדם את חוק משאל העם על רמת הגולן, במפלגת העבודה מודיעים שהם נגד, אבל אולי ייאלצו להתיישר ולתמוך בעמדת ראש הממשלה, בנימין נתניהו.

 

"החוק המוצע למשאל העם אינו דרוש", אמר יו"ר העבודה ושר הביטחון, אהוד ברק. עם זאת הוא ציין כי אם ההצבעה היום - שאמורה להחיל על החוק את "דין הרציפות" - תיהפך להצבעת אי-אמון בממשלה, כפי שצפויה לדרוש סיעת מרצ, ייאלצו שרי העבודה להצביע עם הקואליציה. גורמים במרצ אמרו כי יהיו מוכנים להסיר את הדרישה לאי-אמון אם שרי העבודה יתחייבו להתנגד לחוק, אולם הסכמה שכזו לא הושגה.


ברק בגולן. יפעל בעוצמה? (צילום ארכיון: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

 

אתמול דחתה ועדת השרים לענייני חקיקה ברוב של חמישה נגד שניים את הערר של השר דן מרידור, שבו טען כי החוק - שמחייב

אישור משאל עם לכל נסיגה משטח בריבונות ישראל - יפגע בסיכוי להשיג שלום.

 בכך נסללה הדרך להמשך החקיקה, והכנת החוק לקריאה שנייה ושלישית.

 

ברק פירט שתי סיבות להתנגדותו לחוק: "הראשונה - הוא מטיל אילוצים מיותרים על ראש הממשלה בבואו לנהל משא ומתן עם סוריה שהוא חשוב לישראל. חוק כזה גם יוצר רושם מוטעה בעולם כי ישראל סרבנית שלום. הסיבה השנייה - משאל עם הוא עניין חוקתי סבוך העומד בסתירה מסוימת למבנה המשטר הפרלמנטרי. ולכן, ראוי היה שאם כבר מחוקקים אותו זה יהיה בחוק יסוד שתוקפו גם לתחומים נוספים".

 

עוד לפני הצהרת ברק, בכנסת עסקו רבים בשאלה האם יצליחו שרי מפלגת העבודה להשיג "קיזוז" להצבעה כדי להתחמק ממנה. "יש ממש מצוד של חברי העבודה בניסיון להשיג קיזוז להצבעה", אמרו גורמים באופוזיציה. גורמים המעורבים בנושא אמרו כי הם "מקווים שעד ההצבעה יהיה קיזוז לכל שרי העבודה".

 

את הדרישה להטלת משמעת קפדנית השמיע בגלוי חבר הכנסת יריב לוין מהליכוד, יושב-ראש הוועדה שאמורה להכין את החוק לאישור סופי. "מפלגת העבודה נוהגת בצביעות, כאשר לפני חודש דרשה מכל שרי הממשלה שלא להצביע עבור החוק בשל הערר שהגיש השר מרידור", אמר לוין, שאף העביר מסר מאיים: "אם לשרי העבודה אין מחויבות להחלטות הממשלה והקואליציה, שלא יצפו לקבל תמיכה מחברי הכנסת של הליכוד כאשר יועלו במליאה נושאים החשובים להם".

 

מרצ קיזזה - וביטלה

אמש כבר הוסכם על קיזוז - כלומר היעדרות מקבילה של ח"כ מהאופוזיציה תמורת ח"כ מהקואליציה - בין חבר הכנסת אילן גילאון ממרצ לבין סגנית השר אורית נוקד. לדברי גורמים במרצ, זה קרה טרם שנודע כי חוק משאל העם יועלה להצבעה. הבוקר הוחלט במרצ לבטל את הקיזוז רק לעניין ההצבעה על משאל העם, ובהמשך "לסנדל" את העבודה ולדרוש שההצבעה תוגדר כאי-אמון.

 

גורמים באופוזיציה הגדירו את המהלך של מרצ כ"איוולת גמורה, שבפועל מביאה להצלת עורם של שרי העבודה מהתמודדות מול עקרונותיהם. עתה - לשרי העבודה יש תירוץ מדוע לא לעמוד בהבטחתם שלא לתמוך בחוק". מנגד, במרצ אמרו כי מטרת הבקשה להצביע אי-אמון בממשלה במסגרת החוק היא "להביך את קדימה, שלא תוכל עתה לתמוך בהצעה כפי שתכננה תחילה".

  

בקדימה העניקו ראשית חופש הצבעה, אך אמרו שאם ההצבעה תוגדר כאי-אמון, לא יוכלו הח"כים שתכננו לתמוך בהצעה, לעשות כן. "לא נוכל להביע אמון בממשלה", אמרו. גם קיזוזים הם לא מתכוונים לאשר.

 יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני, צפויה להצביע נגד החוק, בנימוק ש"ממשלה נבחרת על מנת לקבל החלטות - ולא כדי להשיב אותן לעם".

 

יו"ר הקואליציה, ח"כ זאב אלקין, אמר עוד אמש ל-ynet כי הוא "מצפה מחברי סיעת העבודה, ובכלל זה משריה, לכבד את עמדת הקואליציה ולהצביע בעד הצעת החוק". עם זאת, אם ישיגו חברי העבודה קיזוז - בכוונתו להסתפק בכך.

 

בקרב חברי הכנסת הערבים ניכרת תרעומת רבה. "ראש הממשלה מקריב את השלום על מזבח שלום הקואלציה, ונכנע לימין", אמר ח"כ טאלב א-סנע (רע"מ-תע"ל), שקרא לנתניהו להושיט יד לסורים ובכל לקדם גם את המסלול הפלסטיני. "יציאה למלחמה עם כל השלכותיה הקשות אינה טעונה משאל עם, והשלום עם כל משמעויותיו כן"?


פורסם לראשונה 09/12/2009 11:35

 

בהכנת הידיעה השתתפו אטילה שומפלבי ושרון רופא-אופיר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק. סינדלו אותו?
צילום: רועי עידן
לוין. לדרוש משמעת
צילום: עמית מגל
נתניהו. העם יחליט
צילום: AP
מומלצים