שתף קטע נבחר

יהודי שבדיה חוגגים: "מדברים רק על פרופ' יונת"

פרופ' עדה יונת הצליחה לכבוש את לבה של הקהילה היהודית בשבדיה, שתיצמד למקלטי הטלוויזיה כדי לצפות בה מקבלת היום את פרס נובל בכימיה. "זה יום חג", הסבירה ל-ynet ראש הקהילה, לנה פוזנר כורושי. ומה עם המתיחות בין ירושלים לשטוקהולם? לדברי השגריר בני דגן, "דבר לא יעיב על זה"

"זה יום חג לקהילה היהודית בשבדיה". לנה פוזנר כורושי, ראש הקהילה היהודית בשבדיה, סיפרה ל-ynet על ההכנות לטקס הענקת פרס נובל בכימיה לפרופסור עדה יונת. "כולנו נצפה בטקס. כולם צמודים פה לטלוויזיות. בשבדיה יש קהילה של 20 אלף יהודים וכולם מדברים רק על זה".

 

האווירה החגיגית מורגשת בכל פינת רחוב בבירה שטוקהולם לקראת הטקס, אך החגיגות צפויות

להימשך גם אחריו. בשבת מתכננת הקהילה היהודית לארח את פרופ' יונת בבית הכנסת הגדול בעיר. האירוע בבית הכנסת הוא אמנם חלק ממסורת ארוכה בה הקהילה מארחת מדי שנה את הזוכים היהודים בפרס, אך השנה ההתרגשות גדולה עוד יותר.

 

"אנחנו מאוד שמחים שיש לנו את ההזדמנות סוף סוף לחגוג עבור זוכה ישראלית בבית הכנסת, אבל זה לא עניין דתי", אומרת כורושי, "זה טקס בו אנשים באים לכבד ולברך, בדרך כלל מגיעים אליו בערך מאתיים אנשים, אבל אני מניחה שהפעם יהיו הרבה יותר". לדבריה, באירוע "נישא נאום ברכה קצר כי בשבדיה לא מקובל לנאום באריכות ולאחר מכן ניתן לה מתנה - מיניאטורה מקריסטל של בית הכנסת הגדול". לאחר מכן, מקווה כורושי, פרופ' יונת גם תישא נאום קצר.

 

לדברי כורושי, האווירה החגיגית משכיחה כל עניין פוליטי. "דיברו על שבדיה כמדינה אנטישמית וזה לא נכון, יש פה כאלו שלא אוהבים יהודים אבל בסך הכל אנחנו מרגישים תמיכה גדולה, אין הפגנות נגד ישראל ואין מחאות. יש פוליטיקה ישראלית ויש מדע ישראלי - שני הדברים האלו לא מתנגשים".


"מדענית מדהימה". יונת בשבדיה (צילום: AFP) 

 

"חגיגה גם בשביל ישראל" 

שגריר ישראל בשבדיה, בני דגן, אמר בשיחה עם ynet כי ישראל לא יכלה לבקש לעצמה זוכה מתאימה יותר. "היא הזוכה האידיאלית - מדענית מדהימה, אשה מלאת חוש הומור וגם אשת משפחה חמה", התגאה השגריר. גם דיפלומט ותיק כדגן מתרגש מהאווירה המיוחדת בשטוקהולם: "בשביל השבדים זה חג לאומי, כולם פותחים את העיתונים ומסתכלים מי יושב איפה ומה הם אוכלים. אחרי זה צופים שעות בטלוויזיה. רגילים לזה כאן מהילדות, זה טקס שמאחד את השבדים ונותן להם גאווה. פה הרבה יותר אפרורי מאשר בארץ, השמש שוקעת פה בשלוש בצהריים, והאירוע הזה נותן חיים לכל העיר".

 

דגן מספר שהוא לא היחיד שהתרשם מהזוכה הישראלית. "בעיתון הכי חשוב פה, ה'דאנגס ניאטר', עשו עליה כתבה גדולה ומאוד פירגנו לה. צויין פעם אחר פעם שהיא חלוצה בתחום הריבוזום וכמובן שהיא גם אשה, ושבדיה היא מדינה בה חצי מחברות הפרלמנט הן נשים כך שזה כמובן מוסיף לעניין".

 

הערב בטקס, דגן יישב בשולחן המרכזי בו יושבים לפי המסורת מלך שבדיה וכל שגרירי המדינות של הזוכים. "המסורת פה מוקפדת ויפה, ואחרי הטקס המדענים גם יוצאים להרצות בערים שונות בשבדיה", מספר דגן, "יש פה רצון להפיץ את המדע, גם מחוץ לשטוקהולם. יש לזה הרבה רבדים, המדע זוכה לפה לחגיגה שלמה".

 

גם דגן טוען שאין קשר בין פרס הנובל לבין השקפה פוליטית. "שום דבר לא יעיב על זה, כל התעסקות פוליטית זה כדור שלג שלא רוצים בו, מתרחקים מזה כמו מאש. הם לא יתנו לשום דבר פוליטי להעיב על החגיגה הזו. הזכייה הזו מביאה הרבה כבוד לישראל ומדגישה את המעמד המיוחד של ישראל".

 

"ישראל ידועה בחדשנות ובקידמה שלה, אבל הזכייה נותנת לכך ביטוי פומבי", מזכיר דגן, "זה נהדר שאפשר למסגר את ישראל לא רק תחת מסגרת פוליטית של סכסוך אלא גם כמדינה קטנה עם הישגים גדולים. זו גם חגיגה בשביל ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופ' יונת עם השגריר דגן
פוזנר כורושי. "
צילום: אורבן אורזולק
מומלצים