שתף קטע נבחר

  • דעות ומאמרים
זירת הקניות

ועידת קופנהגן? סליחה, לא היינו מוכנים לזה

שנתיים כבר מדברים על ועידת קופנהגן כמקום בו ינסו להתמודד ברצינות עם משבר האקלים. חצי מהדיונים כבר תמו ולישראל אין עדיין עמדה רשמית על פליטות גזי חממה, ראש המשלחת נבחר ברגע האחרון והיא לא חברה מראש לאף קבוצת אינטרסים. העיקר שבמשרדי הממשלה ידפיסו משני צידי הדף

ועידת האקלים בקופנהגן הפתיעה את מדינת ישראל. הכינוס הבינלאומי הגדול ביותר בנושא שינוי האקלים, שהעולם מדבר עליו כבר יותר משנתיים כאירוע בו צפויה להתקבל ההכרעה החשובה ביותר בסוגיית התחממות כדור הארץ, מתרחש בלי מעורבות ישראלית של ממש.

 

בפתיחת השבוע השני של הדיונים, "הגימיקים הירוקים" פינו את מקומם לדיונים רציניים. נציגי 192 המדינות מגבשים את ההסכם הסופי שייחתם במעמד המנהיגים בסוף השבוע. לכל מדינה יש מושג כמה גזי חממה היא פולטת כיום, כמה גזי חממה תפלוט בעתיד, בכמה תוכל להפחית אותם ואיך תעשה זאת. רק לישראל אין מושג.

 

האירוע הבינלאומי תפס אותנו כל-כך לא מוכנים, שהמשלחת הישראלית הרשמית תצא השבוע לקופנהגן מבלי שהממשלה דנה ולו פעם אחת בנושא. גם עמדה ישראלית רשמית לא גובשה; היא תגובש רק לאחר סיום הוועידה. רק לפני מספר שבועות סיים המשרד להגנת הסביבה לגבש דו"ח מקצועי בנושא, אך עד כה לא נמצא מי שיתרגם אותו לכדי מסמך מדיניות ברור ומוסכם.

 

במלים אחרות: בעוד שמדינות העולם מגינות בקופנהגן על עמדותיהן, מציגות דרישות ברורות מהמעצמות המזהמות, ונוטלות חלק פעיל בשיח על עתיד כדור הארץ, מדינת ישראל עומדת בצד ועדיין לא יודעת מה בעצם לעשות ולאן מועדות פניה. 

 

האם ההסכם טוב או רע לישראל? לא נדע 

לא מדובר רק בעניין של תדמית בינלאומית. כאשר נציגי הקבוצות השונות ידברו על ניסוח כזה או אחר בהסכם הסופי, לא תדע ישראל האם הדברים חלים עליה והאם ההחלטה המתגבשת טובה או שמא רעה עבורה. היא לא תדע כמה יעלו לה הדרישות השונות והאם תוכל לעמוד במה שמצפים ממנה?

 

אבל לא רק בתחום המדיניות הופתענו. כשמדברים עם נציגי המשלחות שכבר נמצאים בקופנהגן קשה שלא לחוש מבוכה. העובדה שאין לישראל עמדה רשמית מצטרפת לעובדה שהיא איננה חברה באף קבוצת אינטרס בדיונים. כך יוצא שגם לו היו נציגינו יוצאים לוועידה מגובים בעמדה ומשנה סדורה - לא היתה להם אפשרות משמעותית להשמיע את קולם.


 

גם לאחר "פרוץ הדיונים" בדנמרק, לא היה ברור מי יעמוד בראש המשלחת הישראלית. כשחצי ועידה כבר מאחורינו, וכל מנהיגי העולם כבר מצחצחים את הנאום שלהם, בישראל טרם הוכרע האם יהיה זה ראש הממשלה או הנשיא שיסעו. אמש, ברגע האחרון, הוחלט שפרס ייצג את ישראל והיא יגיע לשם בימיה האחרונים של הוועידה. 

  

כשיגיע לקופנהגן, יעלה הנשיא פרס על הבמה וינאם; מי שידרש להסביר לנציגים האחרים את עמדת ישראל יהיה השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן. לזכותו של ארדן יאמר כי מרגע כניסתו לתפקיד הקדיש לנושא מאמץ לא מבוטל. אחד הצעדים המשמעותיים שעשה היה לשכור חברת ייעוץ בינלאומית כדי שתגבש מסמך המלצות והערכות מקיף בנושא הפליטות.

 

אבל נוכח האדישות הממשלתית הכללית, היעדר הפעולה בנושא של קודמיו בתפקיד ואפס אג'נדה ירוקה מצד ראש הממשלה - קשה לראות איך דו"ח אחד יציל אותנו מעצמנו. הרי בסופו של דבר, לא חשוב כמה מסמכים מקצועיים יצליח השר ארדן להפיק במשרדו, גם הוא נאלץ להודות שכתפיו צרות מכדי להוביל משימה לאומית בסדר גודל כזה.

 

ישראל פשוט לא יודעת איך להתמודד עם הנושא. דוגמה מובהקת לכך מוצאים בהחלטה שקיבלה הבוקר הממשלה בישיבתה השבועית. מדובר בתוכנית שארדן מקדם להפיכת משרדי הממשלה "לירוקים".

 

האינדקס הירוק

ילדים ירוקים

ילדים ירוקים

מתנה ירוקה

מתנה ירוקה

טיפוח אורגני

טיפוח אורגני

משלוחים אורגניים

משלוחים אורגניים

תיירות אקולוגית

תיירות אקולוגית

גינה אורגנית

גינה אורגנית

ישראל ויתרה, כך נראה, על מעבר מקיף לאנרגיות נקיות; היא לא מעוניינת במהלכים לצמצום השימוש ברכב הפרטי, ולא רוצה התייעלות במשק החשמל או תעשיות נקיות. היא מסתפקת בצעדים קטנים וחביבים - כמעט סמליים - של הדפסה משני צידי הדף במשרדי הממשלה. כך, בעוד שהעולם המערבי שובר את הראש מה לעשות בסוגיה הבוערת ביותר של המאה הנוכחית, בישראל עדיין מתייחסים לאיכות סביבה כאל לא יותר מ"טרנד".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התחנה הפחמית באשקלון. ארכיון
צילום: שקד אנג'ל
מומלצים