שתף קטע נבחר

הושגה הסכמה על משאל עם בדרום סודן ב-2011

אחרי קשיים ומתיחות גדולה שהביאה להחרמת הדיונים בפרלמנט מצד מפלגת השלטון בחבל החצי-אוטונומי, סיכמו נשיא סודן עומר אל-באשיר ונשיא הדרום סלבה קיר, על נהלי הבחירות. משאל עם והתייעצויות עממיות ייערכו בשלושה מחוזות שעשויים להסתפח למדינה החדשה - אם תוקם

נשיא סודן, עומר אל-באשיר, הגיע בצהריים (יום א') להסכם עם נשיא חבל דרום סודן, סלבה קיר, המסדיר את אופן קיומו של משאל העם על עצמאות המחוז הדרומי. גורמים בחרטום מסרו ל-BBC על-פי הסיכום, אם יזכה המשאל לרוב של יותר מ-50% ואחוז ההצבעה יהיה לא פחות מ-55% - יוכרז החבל החצי-אוטונומי כמדינה ריבונית.

 

ההסכם נחתם בנוכחות נציגי מפלגת השלטון בדרום "התנועה העממית לשחרור סודן" (SPLM) ומפלגת השלטון בצפון "מפלגת הקונגרס הצפוני" (NCP). זאת, לאחר תקופה ארוכה של מתיחות שהלכה והתגברה בתקופה האחרונה. הקשיים במגעים איימו לטרפד את הסכם השלום שנחתם בין הצפון לדרום סודן ב-2005, ושסיים 20 שנה של מלחמת אזרחים בה נהרגו כשני מיליון בני אדם. 

 

"הגענו להסכם על שלושה חוקים שהיו אבן נגף בין שתי המפלגות וסיימנו את המשבר בינינו", אמר מזכ"ל מפלגת הדרום, פגאן אמום.

 לדבריו, החוקים מסדירים את משאל העם במחוז הדרומי, את ההצבעה במחוז הנפט אביי אם להצטרף למדינה הדרומית העתידית, ואת ההתייעצויות העממיות שייערכו בשני מחוזות הנמצאים בגבול הצפון לדרום. ה-BBC דיווח כי בנוגע לחוק רביעי, העוסק בסמכויות שירותי הביטחון של סודן לקראת הבחירות, אין עדיין הסכמה.

 

על-פי הערכות, בדרום סודן קיים רוב מוצק להיפרדות מהממשל בחרטום. אם מחוז אביי יחליט אף הוא להצטרף למדינה החדשה, משמעות הדבר הוא שהממשל המוסלמי המרכזי יאבד את מרבית עתודות הנפט שלו. בעקבות ההסכם, הודיעה מפלגת הדרום כי המחוקקים מטעמה ישובו לאלתר לפרלמנט, אחרי שהחרימו את דיוניו במשך כחודש וחצי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא סודן, עומר אל-באשיר
צילום: AFP
מומלצים