שתף קטע נבחר

מי ינפיק את החתימה אלקטרונית?

האם החתימה האלקטרונית תונפק גם על ידי המדינה, או שתמשיך להיות מוחזקת על ידי חברות פרטיות בלבד? ועדת המדע מנסה להגיע להחלטה בנושא

הממשלה רוצה להיות גורם המאשר של חתימה אלקטרונית לתעודות הזהות החכמות. התעודות, שיונפקו במסגרת חוק המאגר הביומטרי שעבר לאחרונה, נדונו בוועדת המדע של הכנסת.

 

חתימה אלקטרונית שאושרה בחוק ב-2001, נותנת תוקף לחתימות שמתבצעות באופן אלקטרוני בנוגע לעסקאות מרחוק, וכן לבצע פעולות מול משרדים ממשלתיים הדורשים

חתימה. חברת קומסיין קיבלה אישור להנפיק חתימות אלקטרוניות.

 

האם הממשלה תאשר חתימה?

סלע המחלוקת בדיון הוא האם הממשלה תוכל לאשר חתימות אלקטרוניות, נוסף על גורם מאשר פרטי - על פי הצעת תיקון לחוק. נכון להיום הגורם המאשר הפרטי היחידי הקיים בפועל, הוא חברת קומסיין, שנציגיה הגיעו לדיון וטענו כי משרד המשפטים לא איפשר לה לפעול בחופשיות.

 

הילה דוידוביץ' ממשרד המשפטים מסבירה כי המדינה צריכה לשאת באחריות המשפטית על זיהוי האזרחים, זאת מאחר שהיא יכולה לזהות אותם על פי תעודות הזהות החכמות. עמית אשכנזי ממשרד המשפטים אומר כי מי שמאשר את החתימה האלקטרונית, נושא באחריות שהחתימה אכן שייכת לאדם שנושא אותה.

 

בקומסיין טוענים, בין השאר, כי ישנה סתירה מאחר שהממשלה תצטרך להסתמך על החתימה שהיא עצמה מנפיקה - כאשר אזרחים יזדהו מולה. אשכנזי אמר כי זו המציאות גם בפועל בעסקאות שנעשות היום - "כשאתה מזדהה מול הבנק עם שם וסיסמה, אתה לא מקבל אותם מחברה כמו קומסיין, אלא מהבנק עצמו".

 

גופים נוספים

"רצוי שיקומו גופים נוספים", אומר חבר הכנסת מאיר שטרית, "ואולי זה יוריד את המחירים". נכון לעכשיו תעודת חתימה אלקטרונית עולה 300 שקלים לשנתיים לגופים פרטיים. נציג חברת סקיורנט שהנפיקה אף היא חתימה אלקטרונית אמר כי חברתו הפסיקה לעשות זאת וכי חברות אחרות לא מצטרפות לשוק מאחר שהוא קטן מדי ולא כלכלי.

 

דורון שקמוני מאיגוד האינטרנט, הגיע לדיון כמומחה אבטחה. לדבריו יש לשמור על איזון בנושא ה"הסתמכות העצמית" - כלומר אם אדם ביצע עסקה או חתימה מול גוף, אסור שאותו גוף יהיה זה שינפיק את החתימה - על מנת שיהיה אפשר לפתור סכסוכים על זיוף או חתימה של נעשתה. שקמוני

אומר שצריך לתת למדינה זכות להיות גורם מאשר, אבל לצורך הסתמכות של הממשלה בלבד ולא מול גופים אחרים.

 

ממשל זמין: תעודות עכשיו

בועז דולב שעומד בראש פרויקט ממשל זמין, אמר כי לממשל זמין יש אינטרס להנפיק מיד חתימות אלקטרוניות, מאחר שתעודות החכמות יתחילו להיות מונפקות בעקבות אישור החוק.

 

דולב אמר שאחרי שאזרח יוציא תעודת זהות ביומטרית, הוא יצטרך ללכת ולבצע תהליך זיהוי נוסף בסניף חברת קומסיין. נציגי החברה אמרו כי ניתן יהיה לבצע את הנפקת החתימה כבר במשרד הפנים במעמד הוצאת תעודת הזהות. לשיטתו של דולב, לא יתכן מצב בו חברה מסחרית תחתום על תעודת זהות שמונפקת על ידי המדינה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חתימה ממשלתית או פרטית?
צילום: liquidlibrary
מומלצים