שתף קטע נבחר

העשור שהרחיק את העשירונים

מה עשתה ההפרטה לרווחה, מי לא נהנה מפירות הצמיחה וכמה מובטלים ישראלים יצר המיתון העולמי?

אם יש תחום אחד, בו מגיע לממשלות ציון נכשל - זה יהיה בוודאי הטיפול בבעיית העוני. בעשור האחרון, בעוד שכבה מסוימת קוטפת את פירות הצמיחה, נרשם זינוק במימדי העוני, ויותר מחצי מיליון בני-אדם הצטרפו למעגל המחפיר. ההפרטה המואצת ההקצינה את הפערים, בין העשירונים ובין מרכז לפריפרייה; הביאה שביתות חסרות תקדים; הוציאה אמהות חד-הוריות לצעדה חוצת-ישראל; ושטפה את הארץ בהפגנות של קשישים, חולים סופניים ונכי צה"ל. תחום התעסוקה היה לא אחיד, עם משבר גדול בתחילת העשור, ומשבר נוסף בסופו.

 

 

קשה ולא יציב

יותר מ-560 אלף בני-אדם הצטרפו למעגל העוני בעשור האחרון. בעוד שבשנת 2000 חיו בישראל 1,088,000 עניים - הגיע המספר בסוף העשור ל-1,651,300. על-פי נתוני הביטוח הלאומי, במהלך אותן שנים חלה עלייה גם בשיעור העניים: מ-17.6% בתחילת העשור ל-23.7% בשנת 2008.


* עדיין אין נתונים לשנת 2009 - אך מוערך כי לא חל בה שינוי משמעותי

 

נתון קשה נוסף הוא אחוז הילדים העניים. מהדו"ח עולה כי אחד מכל שלושה ילדים בישראל חי מתחת לקו העוני. שנת השיא היתה 2005, אז חיו 35.2% מהילדים בעוני; שלוש שנים לאחר מכן ירד השיעור ל-34%. בשנת 2002, לשם השוואה, 29.6% מהילדים חיו במשפחות עניות. מהדו"ח האחרון, שפורסם בחודש שעבר, עולה כי כמעט 60% מהמשפחות בהן ארבעה ילדים או יותר הן עניות.

 

במגזר הערבי הנתונים קשים יותר, שם כמעט כל אדם שני חי מתחת לקו העוני. בשנים האחרונות חל שיפור קל, מ-54% בשנת 2006 ל-49.4% בשנת 2008, בעקבות עלייה במספר המפרנסים במשפחה.


* עדיין אין נתונים לשנת 2009 - אך מוערך כי לא חל בה שינוי משמעותי

 

בדו"חות האחרונים נרשמה עלייה באחוז המשפחות בהן ראש המשפחה עובד, הנמצאות מתחת לקו העוני - כמעט חצי מהמשפחות העניות הן כאלו. גם הקצבאות לא תמיד מצליחות לסייע בלהרים ראש מעל קו העוני, אך בלעדיהן היו הנתונים קשים אף יותר.

 

אבטלה: ירידה עד המשבר

נתוני האבטלה בעשור האחרון לא היו יציבים. בתחילתו חלה עלייה עד לשיא, בו כמעט כל אדם תשיעי היה מובטל. לאחר מכן חל שיפור ניכר, ואחוז האבטלה הגיע לשיא שלילי (כלומר: מאוד חיובי). אלא שהמשבר הכלכלי נתן אותותיו, ושוב חלה עלייה חדה במספר הבלתי מועסקים במשק.


 

שיעור האבטלה בתחילת העשור עמד על 8.8%. בשנת 2003 נרשם שיא - כאשר אחוז המובטלים במשק הגיע ל-10.7%. מאז חלה ירידה הדרגתית, וברבעון השני של שנת 2008, לאחר התייצבות משמעותית גם בביטחון, הגיע השיעור ל-5.7%.

 

אלא שאז הגיע המשבר הכלכלי, ובתוך קצת יותר משנה זינק שיעור הבלתי מועסקים ל-7.9%. גם כך, ראוי להזכיר כי הנתונים בישראל טובים בהרבה מנתוני מדינות מערביות אחרות - מה שמעיד כנראה, בכל זאת, על חוסנה של הכלכלה הישראלית.

 

נתונים: הביטוח הלאומי והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
יותר מחצי מיליון עניים חדשים בעשור
צילום: שאול גולן
תור לחלוקת מזון. מזל שיש מגזר שלישי
צילום: ישראל ברדוגו
צילום: עמית שאבי
סמל. ויקי כנפו צועדת לירושלים
צילום: עמית שאבי
בלשכת התעסוקה. האבטלה ירדה - ושוב זינקה
צילום: ירון ברנר
מומלצים