שתף קטע נבחר

זירת הקניות

אל גור חזה שהקוטב ימס - ואז הודה שהגזים

"הגורו הירוק" הנאבק בשינוי האקלים, אמר במסיבת עיתונאים שלפי נתוני מחקר חדשים, כל הקרח בקוטב הצפוני ייעלם בחודש הקיץ תוך חמש עד שבע שנים. אך המדען שחקר את הנושא התנער מהתחזית הקודרת: זה לא בדיוק מה שהערכתי

מה שהמאבק בהתחממות כדור הארץ היה צריך עכשיו זה עוד מבוכה; מי שסיפק אותה היה לא אחר מאשר אל גור, "הגורו הירוק" וחתן פרס נובל לשלום על פועלו בנושא.

 

גור הופיע במסיבת עיתונאים בשולי ועידת קופנהגן, והציג מחקרים בנושא התמוססות כיפת הקרח בקוטב הצפוני. כהרגלו, הוא דיבר בביטחון על המצב העגום, ואמר כי כל כיפת הקרח בחוג הארקטי צפויה להתמוסס במהלך חודשי הקיץ תוך חמש שנים. "אלה נתונים מעודכנים. על פי חלק מהמודלים שבחן ד"ר וייסלב מסלוסקי, יש סיכוי של 75 אחוז שכל הקרח בקוטב הצפוני יתמוסס בחודשי הקיץ תוך חמש עד שבע שנים".


 

אלא שמומחה האקלים שציטט גור התנער מההערכות הקודרות. "לא ברור לי מאיפה הוא הגיע להערכה הזו", אמר ד"ר מסלוסקי, חוקר אקלים שפועל בקליפורניה. "לעולם לא הייתי מנסה להעריך סבירות כלשהי על ידי מספרים כה מדוייקים". הוא אמר שהוא העריך שתוך שש שנים יעלם ב-80 אחוז מהקרח, אך חלקים ממנו יישארו עד לפחות 2020.

 

כעבור כמה שעות, אנשיו של גור הסבירו כי כשאמר שיש סבירות של 75 אחוז הוא התכוון "בקירוב" ושהדברים נאמרו לו בשיחה עם החוקר לפני כמה שנים.

 

התקרית המביכה הטילה עוד צל על הוועידה, שממילא מתנהלת תחת הצל של פרשת "אקלים-גייט" והודעות הדוא"ל הגנובות, שחשפו התנהלות מביכה מצד חוקרי אקלים בכירים. בין היתר הם ניסו, לכאורה, להעלים מידע הסותר את עמדותיהם ו"לשחק" עם נתוני טמפרטורה שפורסמו ברבים.

 

מדענים: המצב קשה מספיק; לא צריך להגזים

מדעני אקלים מתחו ביקורת על נאומו של גור. "זו הגזמה שחושפת את המדע שוב לחיצי הספקנים", אמר ג'ים אוברלנד, חוקר אוקינוסים אמריקני. "באמת לא צריך להגזים בהצגת הנתונים של החוג הארקטי המשתנה".


קרחון צף שבור בחוג הארקטי (צילום: רויטרס)

 

חוקרים אחרים אמרו שגם לו היה גור מצטט את ד"ר מסלוסקי באופן מדויק, ההערכה שלו היא שכמעט כל כיפת הקרח בקוטב תתמוסס תוך כשש שנים, ובכל מקרה מדובר בטווח הקיצוני מאוד של ההערכה. רוב חוקרי האקלים טוענים כי לוח הזמנים הוא בין 20 ל-30 שנה.

 

עוד על התמוססות הקרח:

 

 

אך כל החוקרים תמימי דעים שמצבו של הקרח המכסה את החוג הארקטי רעוע, והשינויים בטמפרטורה הגלובלית משפיעים עליו באופן דרמטי. עדות לכך ניתנה הקיץ, כשספינות גרמניות הצליחו לחצות את מסלול ההפלגה הצפון-מזרחי (בין הקוטב לסיביר) מבלי שנזקקו לשוברות קרח שיפרצו להם את הדרך.

 

האינדקס הירוק

ילדים ירוקים

ילדים ירוקים

מתנה ירוקה

מתנה ירוקה

טיפוח אורגני

טיפוח אורגני

משלוחים אורגניים

משלוחים אורגניים

תיירות אקולוגית

תיירות אקולוגית

גינה אורגנית

גינה אורגנית

חוקרים אמריקנים העריכו לאחרונה כי כיפת הקרח של חוג הקוטב מפשירה בקצב מהיר מבעבר. הם ציינו כי הצטמצמות כיפת הקרח היא מחזורית: ההפשרה מתחילה באמצע יוני ומגיעה לשיאה באמצע ספטמבר. בשלב זה, מתחיל שטח הקרח לשוב ולהתרחב עד לשיא גודלו באמצע חודש מרס. אך החוקרים סבורים שהתחממות כדור הארץ גורמת למחזוריות הטבעית הזו להגיע לשיאים באופן מהיר יותר.

 

מי שהופיעה לצד גור במסיבת העיתונאים הייתה חוקרת הקרחונים הדנית דורותה דאהל-ינסן. ינסן אמרה לאחרונה כי מצבם של שני גושי הקרח הגדולים ביותר בעולם - גרינלנד ואנטארקטיקה - צריך להדאיג את מדינות העולם, במיוחד אלה הנמצאות בקרבתם. "אנטארקטיקה וגרינלנד ישנו עד עכשיו; כעת הם כמו ענקים שמתעוררים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל גור במסיבת העיתונאים
צילום: AP
מומלצים