שתף קטע נבחר

עוול או צדק? צו המעצר ללבני בעיתוני בריטניה

התקשורת הבריטית סיקרה בהרחבה את צו המעצר לציפי לבני. "הקמפיין נגד מנהיגי ישראל אינו נוגע לצדק, אלא לפוליטיקה", כתבו מחד. "פשעי מלחמה הם פשעים חוצי גבולות - מי שמגיע לבריטניה נתון לחוקיה", נכתב מנגד

ביטול ביקורה בלונדון של יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני, וצו המעצר שהוצא נגדה ובוטל, היה הבוקר (יום ד') נושא חם בעיתונות הבריטית. כל העיתונים המובילים דיווחו על הפרשה - מקצתם הסתפקו בדיווח חדשותי גרידא, אך כמה מהם בחרו להדגיש את עמדתם במאמרי מערכת או בטורי דעות.

 

"זה אבסורד שנושא רציני כל-כך מסתכם בביורוקרטיה משפטית. זה גורם למערכת הצדק הבריטית להיראות מגוחכת. ההשלכה היחידה של צו המעצר נגד לבני היא בזבוז זמן", נכתב במאמר המערכת של "הטיימס" הלונדוני. "הניסיון להעמיד את מנהיגי ישראל לדין אינו רק טפשי, הוא גם מעורר סלידה. הוא מזיק ליחסיה של בריטניה עם אחת מבנות בריתה, חותר תחת ניסיונות הממשלה לקדם את התהליך המדיני ומוציא שם רע למערכת המשפטית שלנו", הוסיפו.

 

עורכי העיתון הסבירו את הבסיס לחקיקה הבינלאומית, המאפשרת להעמיד לדין פושעי מלחמה, אך הבהירו כי במקרה של ישראל - לא כך היה הדבר. "בבסיס החקיקה האוניברסלית עומדת כוונה טהורה - להגן על החלש בכך שניתן להעמיד לדין פושעי מלחמה, גם אם הם חיים במדינות בעלות מערכת משפט רעועה. זה הרציונל שעמד מאחורי האשמתו של רדובן קרדז'יץ' בהאג. אך מבצע עופרת יצוקה אינו הטבח בסרברניצה... זהו פרק נוסף בהיסטוריה המתמשכת של ישראל בניסיון לעצור את האלימות כלפיה אזרחיה, שהוא תנאי מקדים להקמת המדינה הפלסטינית. לא ניתן לבקר את הטקטיקות הצבאיות של ישראל מבלי להבין את צרכיה הביטחוניים. הקמפיין נגד מנהיגי ישראל אינו נוגע לצדק, אלא לפוליטיקה".

 

"לא כך מתייחסים לבני ברית"

עמדה דומה לזו של הטיימס נשמעה גם ב"טלגרף" השמרני. במאמר שפורסם תחת הכותרת "לא הדרך להתייחס לבן ברית", תוקפים העורכים את הכוונה לעצור את לבני. "ביטול ביקורה של לבני מחשש שתיעצר, לא סייע לבסס את המוניטין של מערכת המשפט בבריטניה כאחת שעושה צדק. עד לאחרונה, נחשבה לבני כבת ברית חשובה של ממשלת בריטניה במאמצים להחיות את תהליך השלום, אך משרד החוץ נכשל בהגנה עליה לאחר שעורכי דין הפועלים מטעם קורבנות פלסטינים הצליחו להוציא נגדה צו מעצר".

 

הטלגרף ציין את דו"ח גולדסטון, שטען כי ישראל ביצעה פשעי מלחמה בעזה - אך הטיל את האחריות גם על הנהגת חמאס. "השאלה אם מבצע עופרת יצוקה הוא פשע מלחמה עדיין נתונה בוויכוח חריף. דו"ח גולדסטון טען כי שני הצדדים, ישראל וחמאס, צריכים לשאת באחריות. רצוננו 'להרגיע' את הקיצונים האיסלאמים גורם למשרד החוץ הבריטי לספק את רצונות המנהיגים הערבים - על-אף שהם מגוננים על ארגוני הטרור - במקום להגן על ישראלים, ששומרים על ערכי הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון. שר החוץ מיליבנד צריך לכל הפחות להתנצל בפני לבני ועליו לנקוט צעדים כדי שיחס מביש כזה לא יישנה".

 

"פשעי מלחמה הם בינלאומיים"

למול הביקורת על מערכת המשפט הבריטית, נשמעו גם דעות סותרות. סר ג'פרי בינדמן, נשיא המכון הבריטי לזכויות אדם, כתב בעיתון "אינדפנדנט" הידוע בעמדותיו השמאליות, כי "אין פלא שממשלת ישראל רותחת מזעם על הניסיון לעצור את לבני, אך מאמציה הדיפלומטיים חרגו מהגבול. מי שמגיע לבריטניה נתון לחוקיה".

 

"צריך להסתכל על התמונה הגדולה. פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות הם פשעים בינלאומיים חוצי גבולות. החוק האוניברסלי המאפשר העמדה לדין היא התפתחות הגיונית של תפיסה זו", כתב. לדבריו, מכיוון שאין סיכוי שהעומדים מאחורי פשעים אלה יועמדו לדין בארצם, המקום היחיד שבו ניתן לשפוט אותם הוא מדינה אחרת או בית משפט בינלאומי.

 

בינדמן, שייצג את אמנסטי וארגונים נוספים בהליכים המשפטיים נגד רודן צ'ילה לשעבר, אוגוסטו פינושה, הוסיף כי מאז מלחמת העולם השנייה, חלה התרחבות במנגנון המשפטי - כך שלא יהיה מקום בטוח עבור אלה שמבצעים פשעים בינלאומיים. "קיים מתח מתמיד בין ריבונותה של מדינה לבין שאיפות החוק הבינלאומי והדיפלומטיה היומיומית, ותמיד יעשו פשרות. קיימת חסינות שניתנת באופן מסורתי לראשי מדינה ונציגיה הרשמיים, אך החסינות זו מוסרת כשמדובר בפשעים בינלאומיים. לבני אינה ראש מדינה ולא באה לבריטניה למטרה דיפלומטית", ציין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתי מילשטיין
לבני עם שגריר בריטניה (ארכיון)
צילום: מתי מילשטיין
המאמר ב"טלגרף" (צילום מסך)
מומלצים