שתף קטע נבחר

יעלון: הערבים לא יכולים לנו, אז עברו לתעמולה

בראיון ל-ynet נזכר המשנה לראש הממשלה כיצד כתב עוד ב-2007 לטוני בלייר בתקיפות על הקשיים שמערימה בריטניה על המאבק בג'יהאד. "הזנחנו את הדיפלומטיה הציבורית, היו אנשים לא ראויים. עכשיו אני והשרים נוסעים ומסבירים"

משה (בוגי) יעלון מסתובב בעולם וממש לא אוהב את מה שהוא רואה. הרמטכ"ל לשעבר והמשנה לראש הממשלה כבר אוים בעבר במעצר בבריטניה, אבל עכשיו, לדבריו, המצב בלתי נסבל. "כשהערבים הבינו שאינם יכולים לנו בצבאותיהם, הם הלכו לטרור ולרקטות", הוא אמר אמש (יום ד') בראיון ל-ynet. "עכשיו הם מבינים שגם בזה הם לא יכולים לנו, אז הם הולכים לדה-לגיטימציה. צריך לומר לבריטים שאנו באותה סירה. הזנחנו את הדיפלומטיה הציבורית שלנו".

 

בהתייחסות ראשונה לפרשת צו המעצר שהוצא בלונדון לשרת החוץ הקודמת, ציפי לבני, בגין "פשעי

מלחמה" במבצע עופרת יצוקה בעזה, יעלון מזכיר שלפניו יותר משנתיים כבר התריע בפני טוני בלייר, ראש ממשלת בריטניה היוצא, "על המדיניות הפגומה בגין צווי המעצר נגדי ובכירים ישראלים אחרים. לצערי לא נעשה מאז דבר, ועכשיו בריטניה היא המדינה היחידה שיש לנו בעיה כזאת איתה.

 

"הפרשה של צו המעצר נגד לבני מוכיחה זאת, ויש לבחון את הערכותינו נגד התופעה המדאיגה, הן במישור הדיפלומטיה הציבורית והן בתביעה לשינוי החקיקה הבריטית", אמר יעלון. "צריך לומר לבריטים שאנו באותה סירה, כמו שאומרים בפה מלא המפקדים שלהם בעיראק ובאפגניסטן".

 

הרמטכ"ל בימי האינתיפאדה השנייה היה מהראשונים שאוימו בצו מעצר אם יגיע לבריטניה, ומאז מדיר רגליו משם. נגד יעלון הוגשה גם תביעת פיצויים שנדחתה בארה"ב על אירוע הירי השגוי של התותח הצה"לי שגרם למותם של מעל 100 איש בכפר כנא במבצע "דין וחשבון" בלבנון, ועל חיסולו של סלאח שחאדה. גם בניו-זילנד הוגשה בקשה דומה, שנדחתה על-ידי התובע הכללי.

 

לדבריו, "התעמולה הערבית השפיעה בעיקר במדינות אירופה ובמקומות מסוימים בארה"ב. ההצלחה של הדה-לגיטימציה של ישראל נובעת ממספר אלמנטים, כמו אנטישמיות חדשה שהיא בפועל כיום אנטי ישראליות. יש קבוצה נוספת, אלה הליברלים, חלק מהם רדיקלים וחלק מהם נאיביים. נאיביים זה כאלה שמשווים את גדר הביטחון עם חומת ברלין למשל. התהליך מתחיל באקדמיה, בתקשורת ובסוף משפיע על הציבור הרחב, בעיקר באירופה".

 

"אני, בן לחייל הבריגה היהודית של בריטניה"

ומי אשם? השליחים בעולם, טוען יעלון. "הזנחנו לאורך שנים את הדיפלומטיה הציבורית. לא עשינו די. לא תמיד מי שמייצג אותנו, ראוי לייצג אותנו, בעיקר כשבוחנים איך הוא מייצג אותנו. נתקלתי בנסיעותיי ברחבי העולם בכאלה שפשוט לא יכולים לייצג אותנו. לכן קיבלנו החלטה בממשלת ישראל לצאת ולדבר בעולם. שרים ובהם אני, נוסעים ומסבירים".

 

המשנה לראש הממשלה ערך מסע מחוף לחוף בארה"ב, וממש בימים אלה שב ממסע במרכז אמריקה, בפנמה ובמכסיקו. "באחת מנסיעותיי האחרונות, נפגשתי עם יושב ראש הסנאט הצרפתי. גיליתי שהם לא יודעים פרטים על מה שקורה כאן. יש להם תפיסות משלהם שלא קשורות למציאות שלנו על מושגים כמו 'כיבוש', כי הם זוכרים את הכיבוש הגרמני מימי מלחמת העולם.

 

"אני, שהייתי כאן בכל השנים האלה מכיר כל אירוע לפרטיו מג'נין, דרך חיסול סלאח שחאדה ועד עופרת יצוקה היום. כשהם שומעים את זה ממני, הם אומרים לי תחזור, נפגיש אותך עם עוד.

לא ידענו שכך הם פני הדברים. זה מה שצריך לעשות, להסביר באופן בלתי אמצעי את העמדה הישראלית. זו ההזנחה של הדיפלומטיה הציבורית שלנו".

 

במכתב מיולי 2007 לבלייר מוצא יעלון משנה תוקף כיום. "כתבתי לו שכמי שמעריך אותו מאוד כמנהיג שהוביל בגבורה ובאומץ את ארצו למלחמה נגד האיסלאם הג'יהאדי, הוא נכשל לצערי דווקא בארצו שלו", הוא אומר, ומצטט מהמכתב: "כל עוד אני, בנו של חייל שלחם בבריגדה היהודית של בריטניה, בוגר של המכללה הבריטית לפיקוד ולמטה, אדם שהקדיש את עצמו למלחמה נגד אלה שמאיימים על ישראל, אלה המאיימים על המערב ועל תרבותו, צריך להימנע מנסיעה לבריטניה מחשש למבוכה של מעצר בגין האשמות תועמלניות ובלתי מבוססות של פשעי מלחמה, אין סיכוי לנו סיכוי לנצח בקרב שלנו נגד האיסלאם הג'יהאדי".


פורסם לראשונה 16/12/2009 23:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יעלון. באותה סירה עם הבריטים
צילום: עידו ארז
לבני. צו המעצר עורר סערה
צילום: ירון ברנר
צילום: איי אף פי
בלייר. קיבל התרעה כבר לפני שנתיים
צילום: איי אף פי
מומלצים