שתף קטע נבחר

יורדים לפרטים, אבל לא רואים את התמונה הכללית

אנשים בעלי רמת עוררות רגשית נמוכה עלולים להתמודד עם קשיים בתחומים רבים, בהם התחום הזוגי, החברתי והמקצועי, שכן יכולותינו הרגשיות נדרשות לתפקודים נרחבים ומהותיים. קשיים אלו מכאיבים להם ולפרטנרים שלהם

ניר מתקשה להתמודד עם התקפי הזעם של רויטל. היא עובדת כמנהלת פרויקטים, שולטת בפרטים ומצליחה בעבודתה. לצד יכולותיה, רויטל נוקשה, מתקשה לגלות רגישות לבן זוגה, מקפידה בצורה כפייתית על סדר ומתקשה לגלות גמישות ולהתמודד עם שינויים ואירועים שלא תוכננו. היא מאוד תבניתית ובעלת צורך לחוש שהיא שולטת בדברים.

 

תמר לא מצליחה להבין איך זה ייתכן. עודד, בן זוגה, גאון בתחומים הריאליים, זוכה להערכה רבה במקום עבודתו, ומצד שני הוא חסר רגישות כלפיה, נוהג להתפרץ לעברה, נוטה להתנהג באימפולסיביות, מתקשה להבין אותה ולהתייחס לקשייה, יורד לפרטים ומתקשה לראות הקשרים. היא לא מצליחה להבין איך אדם חכם כל כך יכול להתנהג בצורה בעייתית כל כך.

 

הבעיה של תמר וניר משותפת לאנשים רבים שמתקשים להתמודד עם בן/בת זוג בעל רמת עוררות רגשית נמוכה, או במילים אחרות בעל יכולות רגשיות לא מספקות. עודד ורויטל מהדוגמאות שציינתי הם בעלי יכולות מודעות מוגברות, שאינן יכולות להוות תחליף ליכולותיהם הרגשיות הלקויות. כדי להבין את אישיותם של עודד ורויטל ואת ההשלכות על חיי הזוגיות שלהם, נדון באבחנה של "רמת עוררות רגשית נמוכה".

  

מחקרים רבים נעשו על ההשלכות הנפשיות והגופניות של הגברת הפעילות הרגשית. אבל מה קורה כאשר אנחנו מדכאים או מפחיתים אותה?

 

סמים מדכאים כדוגמת הרואין ואלכוהול מפחיתים את הפעילות הרגשית. הם גורמים אימפולסיביות, רדידות רגשית, קשיי תקשורת, קושי בדחיית סיפוקים, קושי בהטמעה ויישום של ערכים וכללים חברתיים, התקפי זעם וסרבול מוטורי.

 

אנשים רבים הם בעלי רמת עוררות רגשית נמוכה (רמת פעילות רגשית נמוכה) בדרגות ביניים. בהם ישנם כאלה שניחנו ביכולות אנליטית וריאליות, שהן יכולות מודעות, שאינן יכולות להוות תחליף ליכולות הרגשיות הבלתי מספקות. חשוב לציין, כמובן, שלא כל מי שיש לו יכולות אנליטיות או ריאליות מוגברות הוא בעל רמת עוררות רגשית נמוכה, ולהפך.

 

אנשים בעלי רמת עוררות רגשית נמוכה עלולים להתמודד עם קשיים בתחומים רבים, בהם התחום הזוגי, החברתי והמקצועי, שכן יכולותינו הרגשיות נדרשות לתפקודים נרחבים ומהותיים. קשיים אלו מכאיבים להם ולפרטנרים שלהם.

 

הדרך להתמודד היא לא באמצעות תחושת ייאוש וצער. יש שני מרכיבים להתמודדות מוצלחת. ראשית, על אנשים כאלה לדעת להעריך את היכולות בהן ניחנו ולדעת להיעזר בהן. המרכיב השני הוא פיתוח יכולות ומיומנויות רגשיות, אותן ניתן לפתח בכל שלב באמצעות תהליך של הטמעה רגשית. יכולות אלו יסייעו להם ולבני הזוג שלהם.

 

הסיבות להיווצרות רמת עוררות רגשית נמוכה

המערכת הרגשית פועלת על סמך עיקרון העברה. פעילותה מסתמכת על הזיכרון הרגשי הבלתי מודע שמוטמע בנו. הניתוב הרגשי אינו אקראי. בתחומים שבהם הטמענו זיכרון בעייתי רגשותינו יכשילו אותנו, בתחומים בהם הטמענו זיכרון רגשי חיובי רגשותינו ינתבו אותנו בצורה טובה. התפישה, הדרך בה אנחנו קולטים ומפרשים מידע, היכולות והמיומנויות שלנו, כולן תוצר של הזיכרון הרגשי הלא מודע שמוטמע בנו.

 

מה קורה כשלא מוטמע זיכרון רגשי מספק והמערכת הרגשית לא מתבססת באופן מספק? לאדם יהיו יכולות רגשיות לקויות ויתעוררו בו פחות תגובות רגשיות, כך שרמת האדרנלין שלו תהיה נמוכה יותר. יש לכך השלכות נפשיות וגופניות נרחבות.

 

מדוע עודד ורויטל מתקשים להבין את בני הזוג ולגלות רגישות לקשיים שלהם? כדי להבין זאת נדון בתהליך התפישה, הדרך בה אנחנו קולטים ומפרשים מידע המגיע אלינו מסביבתנו.

 

התפישה הרגשית נעשית "מלמעלה למטה" – תפישת מצב עכשווי תוך הסתמכות על זיכרון רגשי רלבנטי שהטמענו בעבר. התפישה הרגשית היא התפישה העיקרית שלנו. נתפוש ביעילות מידע רק בתחומים בהם מוטמע בנו זיכרון רגשי רלבנטי. למשל, אדם אחד קולט סיטואציות חברתיות, בעוד שאדם אחר כלל לא מבחין בהן. אדם אחד מגלה רגישות לבת זוגו, בניגוד לאחר, שאטום לזוגתו וכלל לא מייחס חשיבות לטיעוניה.

 

התפישה המודעת נעשית "מלמטה למעלה" – תפישת פרטים והפיכתם למושג. למשל, תפישת צלילים וצירופם למילה. תפישה זו אינה יעילה. לא נוכל לתפוש מידע ביעילות אם ננסה לשים לב לכל אות, לכל פרט בחדר וכדומה. התפישה הזו גם לא מאפשרת להבין מידע. משמעות של מושגים שאנחנו קולטים נוצרת מההקשר שבו אנחנו משבצים את המידע. למשל, בדוגמה שראינו, של איסוף צלילים לכדי מילה. למילה תהיה משמעות רק אם ניעזר במידע קודם שיש לנו לגביה, אחרת היא תהיה רק אוסף של צלילים.

 

בעלי רמת עוררות רגשית נמוכה מסתמכים יותר על תפישה מודעת, לכן הם נוטים לרדת לפרטים ולהתקשות בהבנת הקשרים.

 

קושי לשלוט בדחפים

המערכת הרגשית היא שמרסנת את הדחפים, לא המערכת המודעת. אנשים בעלי רמת עוררות רגשית נמוכה יתקשו יותר לשלוט בדחפים, להימנע מהתקפי זעם, מתגובות לא מחושבות ומדחיית סיפוקים.

 

ניתן להטמיע ולשנות זיכרון רגשי רק כשמתעוררים הרגשות הרלבנטיים. כדי להמחיש זאת נזכיר את תהליך ההתאהבות, במהלכו מתעוררים רגשות רבי עוצמה. לאחר שפוחתת עוצמת התגובות הרגשיות חל שינוי של ממש בעולמנו הרגשי, ברגשותינו, בסדרי העדיפויות שלנו. תחושת השלמות הרגשית שלנו מותנה בקשר הזוגי החדש.

 

שלוש דרכים באמצעותן ניתן לשנות ולהטמיע זיכרון רגשי:

 

תהליך חקר עצמי עמוק, במהלכו מתעוררים הרגשות הבעייתיים וניתן לעבד אותם ולשנות את הזיכרון הרגשי העומד מאחוריהם. כשקראתם את המאמר והבנתם את עצמכם/ את בן/בת הזוג קצת יותר טוב, התחלתם בכך.

 

התנסויות. למשל, במהלך התחלת עבודה חדשה, אנחנו מתמודדים עם קשיים, שכן איננו מיומנים מספיק. כלומר, לא הטמענו יכולת רגשית מלאה. לאחר פרק זמן אנחנו מטמיעים יכולת רלבנטית - והקושי פוחת. כך גם בתחום הזוגי. לא סתם אומרים שהשנה הראשונה לנישואים קשה יותר.

 

שינון מסר רלבנטי לעולמנו הרגשי. לא כל מסר יוכל להשפיע עלינו, אלא רק כזה שיתאים לעולמנו הרגשי ויעורר בנו את הרגשות הבעייתיים. בדרך זו נוכל לשנות את הזיכרון הרגשי העומד מאחוריהם.

 

ניתן להטמיע זיכרון רגשי בתחומים שונים בכל שלב, והדבר צפוי לסייע רבות לאנשים בעלי תסמונות הנובעות מרמת עוררות רגשית נמוכה, וכמובן - לבני/בנות זוגם.

 

  • קרן אלמוג היא חוקרת של המערכת הרגשית ומחברת הספר "העוצמה הרגשית"

 


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קשיים אלו מכאיבים להם ולפרטנרים שלהם
צילום: Jupiter
קרן אלמוג
צילום: יאיר אלמוג
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים