שתף קטע נבחר

מתנחלים על היערכות צה"ל: מישהו כאן בפאניקה

רבים מתושבי ההתנחלויות הופתעו מהיקף הכוח שעתיד להיות מופעל - כך לפי התוכנית - בשלב הבא בהקפאה. רויטל אופן שמחבל ניסה לחדור לביתה ביצהר: "לא ציפינו לתגובה כזו של הצבא". שמעון כהן מבית אריה: "באיזו זכות מגבילים לי את היכולת להשתמש באמצעי תקשורת?"

רבים מתושבי ההתנחלויות הופתעו הבוקר (יום א') מהכותרות שבהן הוצגה התוכנית המתגבשת בצה"ל לאכיפת השלבים הבאים בתקופת ההקפאה. ההפתעה היתה גדולה, בעיקר נוכח היקף ההיערכות והעוצמה שמוזכרת בפרטי המסמך.

 

אחת המופתעות היתה רויטל אופן (37) מההתנחלות יצהר. לפני כשנה ניסה מחבל לחדור לביתה. היא מנעה את הפיגוע, כאשר סגרה את התריס על ידיו של המחבל ואילצה אותו לחזור על עקבותיו. היום, כשהתפרסמה תוכנית ההיערכות של צה"ל לאכיפת הקפאת הבנייה בהתנחלויות, אופן אומרת שאפילו תקיפת המחבל לא הפתיעה אותה כמו התקיפה מ"בפנים". לדבריה, "לאופי הרצחני של שכנינו היינו מודעים כל הזמן, אבל לתגובה של הצבא לא ציפינו".

 

עם זאת, אחרי שעברו את התהליך הכואב של ההתנתקות מגוש קטיף, היא אומרת, ציבור המתנחלים יעבור גם את זה. "מה יכול להיות יותר גרוע מאשר הגירוש וההרס ההוא? אפילו לא אטרח לקרוא את הפקודה המלאה. כבר כמה שנים שזהו היחס לחלוצי הארץ הזאת, אבל לא בגלל הממשלה באנו ולא בגללם נלך. מבחינתי זה היה יכול להיות שמח טוב ונחמד אם הממשלה הייתה מייצגת את העם שבחר בה, אבל אנחנו גרים פה בלי קשר לשום החלטת ממשלה, על דעת עצמנו. זו הארץ שלנו, בנינו את הבית שלנו בעצמנו ואף אחד לא יגיד לנו להרוס אותו. אנחנו ציונים, אבל המערכות רקובות והגענו למצב הזה בגלל חוסר ערכים. העם בחר ימין ועם השנים הוא רק מתחזק אבל הממשלה הולכת רק שמאל ושמאל. עד שמהערכות יתעשתו נמשיך לעשות מה שאנחנו עושים".

 

"בחיי שאני לא מבין מה רוצים מאיתנו", אמר שמעון כהן (59), תושב בית אריה ששמע על תוכנית ההיערכות של צה"ל לקראת תוכנית ההקפאה. "בזמנו שרון החליט לשנות את תוכנית המתאר ולהכניס אותנו לתוך הקו הירוק ואנשים הגיעו לפה על סמך זה. גם נבנה כביש עוקף שלא מצריך אותנו לעבור דרך הכפרים הערבים מסביב למרות שהיחסים בינינו מצוינים. הבניה בבית אריה כולה חוקית למהדרין עם כל האישורים הנחוצים. הרי מנהל מקרקעי ישראל נתן לנו מגרשים למכירה, אנשים לקחו משכנתאות, רצו שנגדיל את היישוב ונכניס עוד תושבים אז כדאי שיטפלו קודם כל ביישובים בהם הבניה לא חוקית. במה אנחנו שונים? למה אני כן וקיסריה לא", תמה כהן.

  

"מנסים להפוך אותנו לאוייבים"

כהן הדגיש שבית אריה הוא יישוב מתון וחילוני ברובו המכריע, ולכן קשה להם לקבל את העובדה שהם חלק מההתרחשות. לכך מצטרפת גם ביקורת רבה על היערכות צה"ל מול התושבים: "מיסוך סלולארי? לא ליצור קשר עם התקשורת? זו פגיעה בזכויות האזרח, זו זכות לגיטימית שלי ושל כל אחד שיהיה לנו טלפון ואינטרנט ואנחנו משלמים על זה כסף, המדינה לא נתנה לי פלאפון או אינטרנט, באיזו זכות מגבילים לי את היכולת להשתמש באמצעי תקשורת? מעבר לזה, אנשים צריכים את זה לעסקים. מצד אחד אתה מקפיא בניה מצד שני אתה גם עוצר את העסקים האישיים?" זעם כהן.

 

זהבה טמיר (27), תושבת ההתנחלות קדומים, אמרה כי היערכות

צה"ל מעלה גיחוך. "יש תחושה שמישהו בפאניקה, זה נשמע כאילו הם מאוד בלחץ מאיתנו ואני תוהה למה אנו כל כך מאיימים עליהם, כאילו על זה יקום וייפול דבר. אנחנו כרגע פועלים בדרך החוק, המחאה שלנו לגיטימית, הגשנו עתירה לבג"ץ נגד הצו הזה יחד עם עוד שלוש משפחות כי התחלנו את הבניה לפני הצו. אנו לא מרגישים צורך לבנות בצורה לא חוקית, כרגע אנחנו מנסים ללכת עם החוק".

 

טמיר ציינה כי המדינה נזכרת בהם רק בשני מקרי קיצון. "או שיש פעולות צבאיות ובנינו נלחמים בשדה הקרב, או שמנסים להפוך אותנו לאויבים. מנסים להפוך קבוצה יצרנית ופעלתנית לאויב והדבר הזה נותן גושפנקא לקיצוניים". ולמרות הכל, טמיר לא רואה בצה"ל אויב ואפילו מרחמת על החיילים: "אני יודעת כמה זה קשה לחיילים והלוואי ולא יערבו את הצבא בזה כי זה לא תפקיד שלהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העימותים בדולב בשבוע שעבר
צילום: אוהד צויגנברג
ההקפאה בבית אריה
צילום: AP
מומלצים