שתף קטע נבחר

2010: העולם עדיין רוצה נטבוקים

מכירות הניידים הזעירים לא נפגעות מהמיתון - להפך, הן רק גדלות. רק שלא כולם רוצים את הנטבוק שלהם עם XP, מעבד Atom וצג 10.1 אינץ'. השוק משתנה במהירות ובשנה הבאה הוא כבר ייראה אחרת לגמרי

כשחברת אזוס הטיוואנית הציגה לראשונה את ה-Eee PC שלה ביוני 2007, מיליוני אנשים ברחבי העולם הבינו בין לילה שהם רוצים מחשב כזה בדיוק - נייד, קומפקטי, זול ועם זמן סוללה ארוך.

 

ה-Eee PC ושלל מתחריו הם אמנם מחשבים חלשים יחסית, עם צגים קטנים ומעבדים חלשים ומקלדות שלא ממש מתאימות להקלדה ממושכת - אבל בשביל מיליוני אנשים בעולם אין צורך ביותר. לא צריך יותר בשביל גלישה, דואר אלקטרוני, מסרים מיידיים, פייסבוק, טוויטר, ושאר שימושים פופולריים שהפכו את קטגוריית הניידים הזעירים ("נטבוקים") לצומחת ביותר בתעשיית ה-PC.

 

התחזיות האחרונות מדברות על כך שבשנה הבאה יימכרו לא פחות מ-30 מיליון מחשבים כאלה (לפי חברת המחקר iSupply). הצמיחה המטאורית הצפויה לקטגוריה בשנת 2009 (קרוב ל-70 אחוזי גידול) תתמתן אמנם ב-2010 (עם כ-40 אחוז נוספים), אבל גם כך מדובר בנתון כמעט חסר תקדים.

 

מתכוננים לשינוי

הרבה חברות נהנות מהפופולריות של הנטבוק. כל יצרני הניידים והרבה יצרני חומרה שמספקים להם חלקים, לרבות אינטל שעל מעבד ה-Atom מתוצרתה מתבסס הרוב המכריע של הדגמים. גם מיקרוסופט, שמספקת להם גירסה ייעודית של Windows XP.

 

מצד שני, כולם רוצים יותר ולכולם ברור שהשוק הולך להשתנות. מלבד העדכונים הצפויים במשפחת מעבדי Atom, יש לה מספר גדל והולך של מתחרים - החל ממעבדי AMD Neo, דרך מעבדי Nano של VIA, ועד לפתרונות מבוססי טכנולוגיית ARM (המשמשת היום בעיקר בסלולריים ומחשבי כף-יד), בראשם Tegra של NVidia.

 

מבחינת מערכות הפעלה, אנחנו צפויים להתגוששות בין Windows XP ו-Windows 7 להפצות לינוקס כמו Ubuntu, אך גם לאלטרנטיבות מפתיעות כמו Android ו-Chrome OS של Google.

 

אבל הרבה לפני כן - כבר בימים האלה, למעשה - אפשר לראות איך הנטבוקים משנים את פניהם, על אפה ועל חמתה של אינטל שניסתה לבדל אותם מניידים אחרים. השוק רוצה מחשבי נטבוק עם צגים גדולים יותר, עם מאיצים גרפיים מהירים יותר, עם מעבדים חזקים יותר ועם יותר זיכרון. הוא רוצה אותם יותר "ניידים" ופחות "זעירים", ועדיין זולים מאד - וזה מה שיקבל.

 

צגים מוגדלים, רזולוציות משופרות

סוני היפנית הציגה בתחילת יולי את Vaio W, דגם הנטבוק השני שלה. הדגם הראשון, Vaio P, הוצג בפברואר והיה דומה ברוב תכונותיו למחשבי נטבוק אחרים. הדגם החדש, מגיע עדיין עם צג בגודל 10.1 אינץ' אבל הרזולוציה עומדת הפעם על 1366x768 פיקסלים, במקום 1024x600.

 

שינוי קטן, לכאורה, אבל שינויים מהסוג הזה משמעותיים מאד גם עבור אינטל וגם עבור יצרניות הניידים.

 

אינטל, שמוכרת את מעבדי Atom וערכות השבבים עבורן במחיר נמוך משמעותית מאשר מעבדים אחרים שלה, חוששת מ"קניבליזציה". הצלחת-יתר של מעבדי Atom ומחשבי הנטבוק על חשבון מעבדים ומחשבים חזקים יותר, שתגרום לה אובדן הכנסה גדול. החשש הזה עיכב גם את המתחרה המסורתית, AMD, מכניסה נמרצת לשוק הזה.

 

קל להסביר לצרכן מדוע עליו לשלם פי חמישה על נייד מסוג Ultra Portable, עם צג 12.1 אינץ', מעבד כפול-ליבה חזק ממשפחת Core 2 ומפרט עשיר. זה עלול להפוך קשה יותר ללא בידול ברור, שגודל הצג הוא אחד המרכיבים המרכזיים שלו.

 

אינטל לא יכולה לאלץ יצרנים לעצב את המחשבים שלהם בצורה כזו או אחרת, אבל יש לה שליטה על התמחור של מוצריה - ומי שמיישר קו עם ההנחיות שלה מקבל מחירים טובים יותר. לכן, המפרטים של רוב הנטבוקים דומים כל-כך.

 

כבר בדצמבר האחרון פורסם כי יצרנים שונים מפעילים לחץ על אינטל כדי שתאפשר להם להיענות לדרישות הצרכנים ולטפס קצת למעלה - להשתמש בצגים בגודל של 11.6 אינץ' ו/או ברזולוציה של 1366x768.

 

עד היום, דגמים שכללו שדרוג כזה (כמו Eee PC 1101HA שהגיע ארצה בתחילת החודש או Acer One 751h, למשל), היו לרוב כאלה שמבוססים על מעבדי Atom Z היקרים יותר. Vaio W הוא דוגמא ראשונה שבה אינטל מגמישה את הכללים.

 

לא מחכים לאינטל

חלק מהיצרנים הגדולים לא חיכו לאינטל. לנובו וסמסונג כבר הכריזו על דגמי 11.6 ו-12 אינץ' מבוססי Atom N. בימים אלה ממש, סמסונג, עומדת להשיק את N510, מחשב 11.6 אינץ' שמשדך בין מעבד Atom למאיץ גרפי מסוג NVidia Ion, קרוב משפחתו של ה-GeForce הוותיק.

 

בארה"ב חברת Gateway משווקת את LT3103u, דגם 11.6 אינץ' מבוסס מעבד Athlon 64 של AMD. ל-HP יש כבר שלושה דגמי 12.1 אינץ' שמבוססים על Athlon Neo הישן-חדש. את NC20 של סמסונג ו-IdeaPad S12 של לנובו, גם הם עם צגי 12.1, אפשר לקבל עם מעבדי VIA Nano.

 

כל הדגמים האלה שוקלים סביב ה-1.5 ק"ג, ובמחירים אופייניים של 450-600 דולר הם בעצם רק קצת יותר כבדים ויקרים מדגמי הנטבוק הסטנדרטיים ולעומת זאת - כולם גדולים ונוחים יותר ומציעים ביצועים עדיפים במובהק על דגמים מבוססי Atom עם טכנולוגיית ההאצה הגרפית של אינטל.

 

ואגב, מי שרוצה צג גדול עוד יותר אבל לא מוכן לשלם יותר, יכול כבר למצוא ברשתות וולמארט ובסט-ביי מחשבים של HP וטושיבה עם צגי 15.6 אינץ' ותג מחיר של כ-300 דולר.

 

אלו מחשבים כבדים יותר, פחות ניידים ובעלי זמן סוללה קצר, בעצם "תחליפי שולחני" (Desktop Replacements), אבל הם עולים כמו מחשבי נטבוק ומגיעים עם מעבדים ומאיצים חזקים יותר (מעבדי סלרון של אינטל וסמפרון של AMD, מאיצים ממשפחות Radeon ו-GeForce של ATI ו-NVidia). דגמים כגון אלה הופכים את ההיצע למורכב יותר, ובעקיפין מעצבים מחדש גם את הביקוש.

 

לינוקס נגד Windows 7

גם בתחום מערכות ההפעלה השוק הופך צפוף ככל שנוקפים הימים. Windows 7, בניגוד ל-Vista, הולכת ומצטיירת כאלטרנטיבה מוצלחת ל-XP. במבחני ביצועים שפורסמו בחודש שעבר, התברר שבהרצה על-גבי נטבוק מבוסס Atom היא מספקת רמת ביצועים קרובה מאד לזו של XP. חוויית השימוש, יש לומר, טובה בהרבה ממה שהתרגלנו בניידים הזעירים.

 

מצד שני, אם כבר מוותרים על הממשק המוכר אז לא בטוח ש-Windows 7 תהיה הבחירה הטובה ביותר לכל מקרה. יש אלטרנטיבות, רובן מבוססות לינוקס, שיאפשרו להוזיל את הניידים הזעירים ולסחוט מהם עוד הרבה יותר ביצועים וזמן סוללה.

 

Acer, יצרנית המחשבים השלישית בגודלה בעולם, הציגה בחודש יוני בתערוכת קומפיוטקס 2009 שהתקיימה בטיוואן, דגם ראשון של הנטבוק שלה, Aspire One, שמריץ Windows XP לצד מערכת ההפעלה Android של Google. לדברי החברה, כל הניידים הזעירים מסדרת ONE עתידים להיות משווקים עם Android - עם או ללא מערכת הפעלה נוספת.

 

Android, מערכת הפעלה מבוססת לינוקס שפותחה במקור עבור סלולריים חכמים, היא מערכת הפעלה קלה ומהירה כברק. ישנם עדיין מעט מאד יישומים עבורה, אבל זה צפוי להשתנות במהירות.

 

Acer היא, לעת עתה, היחידה שמריצה את Android על מעבדי Atom, אבל בשביל מערכת ההפעלה הזו, ומערכות לינוקס בכלל, לא צריך מעבדי x86. עד סוף השנה נראה אותה רצה על מחשבים עם שבבי ARM מתוצרת NVidia, קוואלקום, טקסס אינסטרומנטס, Freescale ואחרות.

 

ניידים זעירים אחרים שנראה במהלך השנה הקרובה, עם מעבדי x86 או ARM, יריצו את Chrome OS, מערכת ההפעלה החדשה של Google שגם היא מתבססת על ליבת לינוקס (אבל בה היישומים לא מותקנים על המחשב אלא הם יישומי רשת מקוונים, כמו Gamil, Google Docs, וכו'). וגם Apple, על-פי רוב התחזיות, צפויה להצטרף למשחק עם Mac OS.

 

כל האפשרויות פתוחות

לפחות במה שקשור לביצועים וזמן סוללה, מעבדי x86 לא יכולים להתחרות במעבדי ARM ומערכות Windows לא יכולות להתחרות בלינוקס. לכן, בפלטפורמות מחשוב זעירות עם צגים בגדלים של 5-10 אינץ', אנחנו צפויים כנראה לראות את האחרונים נוגסים בנתח השוק של הראשונים.

 

Atom, בגירסאות המשודרגות שיכללו האצה גרפית מובנית, יככב ביותר ויותר מחשבים שולחניים קומפקטיים וניידים עם צגים גדולים יותר - בוודאי 11.6, 12.1 ו-13.3 אינץ', אבל כנראה גם יותר.

 

הרזולוציות המשופרות, בשילוב עם האצה גרפית חזקה יותר - של אינטל, AMD-ATI או NVidia - יאפשרו לניידים הזעירים להציג וידאו HD ולהריץ משחקים קצת יותר מתוחכמים, ועדיין להישאר קלים וקטנים.

 

שוק הניידים הזעירים של 2010 ייראה שונה מאד ממה שהכרנו, למעט המאפיינים הבסיסיים: משקל נמוך, מחיר זול וזמן סוללה ארוך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עדיין להיט
צילום: יהונתן צור
מומלצים