שתף קטע נבחר

המתנחלים: "צה"ל 'נקם' בילדים על העימותים"

האם בצה"ל החליטו "להעניש" את ילדי המתנחלים על העימותים שפרצו על רקע הקפאת הבנייה? תלמידי יסודי מההתנחלות מעלה לבונה סיפרו בכנסת כי זכו למכות ולאיומים מצד לוחמים בשער יישובם, לאחר שהורדו מאוטובוס ההסעות ע"י כוחות הביטחון בדרך חזרה מביה"ס וצעדו הביתה בגשם

מדיניות "תג המחיר" - נוסח מערכת הביטחון? הוועדה לזכויות הילד בכנסת קיימה היום (ג') דיון חירום, בעקבות תלונות מצד תושבי ההתנחלות מעלה לבונה שבאזור רמאללה, שלפיהן - בתגובה לחסימת פקחי ההקפאה בשער ההתנחלות לפני כשבועיים, עצרו כוחות משמר הגבול את נסיעתו של אוטובוס ההסעות שהחזיר את ילדי היישוב בחזרה מבית הספר לביתם, במרחק של קילומטר וחצי משטח היישוב.

 

לדברי הילדים, תלמידי כיתות א' עד ז', הורו להם הלוחמים לרדת מהאוטובוס, והם נאלצו ללכת את שארית הדרך ברגל בגשם שוטף. כשהגיעו לפתח היישוב, בשיאם של העימותים בין המתנחלים במקום לבין כוחות הביטחון ופקחי המנהל האזרחי, שבאו לאכוף את הקפאת הבנייה, מספרים הילדים כי חוו אלימות קשה מצד הלוחמים. "שוטר מג"ב תפס אותי ועפתי באוויר. נפלתי על הגב, ורק בזכות הילקוט שהיה לי לא קיבלתי מכה חזקה", סיפר לחברי הוועדה אחד מנוסעי האוטובוס, ילד בן 12."כשקמתי, שוב תפס אותי חייל והעמיד אותי ואת חבריי בשורה", אמר.


הדיון בוועדה. ללא השתתפות נציגי מערכת הביטחון (צילום: גיל יוחנן)

 

ילד אחר שנכח בדיון, סיפר כי הלוחמים השליכו לעבר חבריו רימון הלם. "יצאנו לכיוון היישוב מבית ספר 'אורנים' וראינו כוחות מג"ב ויס"מ חוסמים את הדרך. ירדנו מהאוטובוס לאחר 12 דקות, ובזמן הזה כל הילדים היו בלחץ. לאחר מכן הורידו אותנו והלכנו 20 דקות הביתה. כשהגענו ליישוב, חבר שלי בא ושאל את החייל שאלה, והוא הרים את הנשק לכיוון שלו. אחר כך הצבא זרק רימון הלם לכיוון הילדים, וחברים שלי אומרים שבזמן האחרון יש להם סיוטים בלילה בגלל זה".

  

מירב, אם לארבעה שאחד מילדיה נכח בדיון, סיפרה כי בנה, תלמיד כיתה א', שב הביתה כשהוא ממרר בבכי. "ניסיתי להרגיע אותו ובהתחלה לא הבנתי בכלל מה קורה. הצבא רואה משימה ולא את הילדים. בסך הכל, היה מדובר בתלמידים שלא השתתפו בשום פעילות מחאה, אלא שבו הביתה מבית ספר. נגרמה להם טראומה נוראית. הם בכלל לא הבינו מה קרה, וחוו אלימות שאותה כמעט שלא הצליחו להבין".

 

הורי התלמידים שנכחו באירוע, סיפרו כי ילדיהם סובלים מטראומה בעקבות ההתרחשויות, כאשר עד עתה לא העניק אף גורם מקצועי סיוע לתלמידים, להתמודדות עם החוויה הקשה שעברו. ראש המועצה האזורית מטה בנימין, אבי רואה, אמר בדיון כי מדובר בפגיעה חמורה בזכויות אדם. "זה מעשה שלא יעשה", אמר רואה, "מה הילדים האלה יחשבו על הצבא? איך הם יתגייסו כשהם יגדלו על הזכרון של החוויה הזאת?"

 

יו"ר הוועדה, ח"כ דני דנון (ליכוד), מתח ביקורת על כך שלמרות פנייתו, לא התייצב אף נציג מטעם מערכת הביטחון לדיון בוועדה, והאשים ישירות את שר הביטחון, אהוד ברק, בהחלטה.

 "לצערי זאת לא הפעם הראשונה שהוא בחר להחרים ועדה של הכנסת. שר הביטחון הורה לקצינים לא להגיע לדיון בוועדה, הוא לא מבין את המשמעויות של עבודת הכנסת ואת חשיבותה". דנון הוסיף כי פנה ליו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, בדרישה לערוך לברק שימוע בעניין.

 

ממשרד הביטחון נמסר לוועדה כי העובדה שאף נציג מטעמו לא הגיע לישיבה, נובעת מהתרעה קצרה של יומיים בלבד על מועד הדיון. "הודעתי לכם טלפונית כי לא ניתן לזמן את נציגי מערכת הביטחון בלוח זמנים כזה, וכן הדגשתי שהנושא בטיפול ובאחריות כוחות מג"ב", לשון תגובת עו"ד רות בר, עוזרת שר הביטחון.

 

דובר צה"ל מסר בתגובה לטענות המתנחלים: "עקב ניסיון להפריע לפעילות אכיפת הכוחות שהתבצעה בגזרה, ניתנה הנחיה למנוע תנועת כלי רכב בכבישים המובילים לאזור. נציין כי בשום שלב לא היתה הנחיה ספציפית למנוע תנועת אוטובוס הילדים וניתן היה לפתור את המקרה בו בזמן, אילו היו גורמי ההתיישבות פונים בזמן אמת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפרת וייס
העימותים במעלה לבונה
צילום: אפרת וייס
מאשים את ברק. ח"כ דנון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים