שתף קטע נבחר

"אין דרך לטפל בפדופיל שאינו עבריין"

למרות שכולם ידעו בבני עי"ש על התנהגותם החריגה של התאומים אדיר ונאור סודמי, לא ניתן היה לכפות עליהם טיפול מאחר שהם אינם עבריינים. יו"ר איגוד העובדים הסוציאלים, איציק פרי: "בישראל אין כלים לטפל במצבים שהם בשטח אפור". מנכ"ל המועצה לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן: "יש להעביר חקיקה מסודרת בכל הנוגע לבעיית הפדופיליה"

הטיפול בפדופילים שאינם עבריינים נופל בשטח האפור מאחר שלא ניתן לכפות עליהם טיפול. כך אומרים היום (ב') גורמי רווחה. בישראל אין מדיניות ברורה לגבי אזרחים שטרם הוגדרה רמת מסוכנתם, אותה ניתן לקבוע רק בצו בית משפט לאחר חקירת משטרה.

 

"בישראל אין כלים לטפל במצבים שהם בשטח אפור. יש חוק שקיים לגבי העבריינים אך לא לגבי אלה שלא עברו עליו, יש בעיה חמורה מאוד". כך אמר ל-ynet יו"ר איגוד העובדים הסוציאלים, איציק פרי.

 

בעוד כחודש היו אמורים לעבור האחים אדיר ונאור סודמי החשודים ברצח הילד לאון קלנטרוב בדיקה פסיכיאטרית באזור הדרום. כולם ידעו בבני עי"ש כי התנהגותם של התאומים, אדיר ונאור סודמי, הייתה חריגה, אך לא ניתן היה לכפות עליהם שום טיפול.

כפי שפורסם לראשונה ב-ynet הם היו בטיפול שרותי הרווחה מאז 2003, בעקבות עבירות אלימות שביצעו מאז היו בני 16. 

 

על אף התלונות הרבות של התושבים נגד השניים, עד היום הם לא הוגדרו כנכי נפש, אלא טופלו בשירותי רווחה כסובלים מהתנהגויות לא מקובלות. 

 

"משום שמדובר בזוג אנשים בוגרים והליך פלילי לא הגיע להבשלה, לא היה ניתן לעשות הערכת מסוכנות ללא צו בית משפט", ציין פרי והוסיף כי הם גם לא הוגדרו חולי נפש, ולכן לא ניתן לבצע שום הליך מאחר שהחקיקה מתייחסת רק למי שידוע בוודאות כחולה נפש.

 

"אני מתקשה להבין, איך לשירותי הרווחה בבני עי"ש, שגם ידעו על התלונות של התושבים, לא נדלקו נורות אזהרה", תהה עובד סוציאלי בכיר בשיחה עם ynet. לעובד סוציאלי אין סמכות לתת אבחונים פסיכיאטרים אלא רק לפנות למשרד הבריאות כדי שיערוך בדיקה פסיכיאטרית במידה שהוא מגלה הפרעות.

 

"יש להעביר חקיקה מסודרת בכל הנוגע לפדופיליה"

משרד הרווחה מטפל בכ-1,400 פדופילים ברמות מסוכנות שונות בשנה, מחציתם קטינים. המשרד מעניק טיפול לפדופילים ובשיתוף עם המשרד לביטחון פנים משגיח אחריהם, בהתאם לחוק, לאחר שחרורם ממאסר או ממסגרת טיפולית אחרת.

 

מנהלת שירות מבחן לנוער במשרד הרווחה, רחל שרביט, ציינה כי כמחצית מעברייני המין המבוגרים וכ-90 אחוזים מבני הנוער מגיעים לטיפול המשרד לאחר שפגעו בילדים. לאחר חקירת משטרה הם נשלחים לאבחון רמת מסוכנתם ובמידה שהיא בינונית ומטה, הם נשארים במסגרת הקהילה. במידה שרמת המסוכנות גבוהה בני הנוער נשלחים לפנימיות סגורות והבוגרים לבית הסוהר.

 

היום מתנהלות 18 קבוצות טיפול לבני נוער, המטופלים פעם בשבוע ושמונה קבוצות למבוגרים. הטיפול נמשך כשנה וחצי ולאחר תום הטיפול נמשך הפיקוח חמש שנים נוספות.

 

מדי שנה מגיעות למועצה לשלום הילד יותר מ-750 תלונות על פגיעות מיניות בילדים. מנכ"ל המועצה, ד"ר יצחק קדמן, אמר כי יש להעביר חקיקה מסודרת בכל הנוגע לבעיית הפדופיליה. "בכל הקשור לחוק הגנת הילדים יש המון חורים, הגיע הזמן לחשוב באופן שיטתי. תמיד אנחנו זועקים כשמשהו נורא קורה, אבל במהלך השנה אנחנו שוכחים שיש עומס על לשכות הרווחה ואולי לא מצליחים לטפל בהכול". ד"ר קדמן מתח ביקורת על המשטרה שאינה פועלת למנוע מקרים של פגיעה מינית בילדים ואמר כי "כשהם יודעים שאמורה להתבצע עסקת סמים הם מגיעים ועוצרים, מדוע זה לא קורה גם במקרים כמו אלה?"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הילד לאון קלנטרוב
לא ניתן היה לכפות טיפול. אדיר סודמי
צילום: צפריר אביוב
צילום: יואב גלאי
המשטרה צריכה למנוע. ד"ר יצחק קדמן
צילום: יואב גלאי
מומלצים