שתף קטע נבחר

בריטניה נערכת לבחירות: הקץ לשלטון הלייבור?

הבטחות לעתיד חדש לא צפויות להישמע במערכת הבחירות הבריטית. בהיעדר מועמדים מעוררי השראה, צפוי המשבר הכלכלי העמוק לגרור את הדיון לשאלה "מהי הדרך הטובה ביותר לריסון הגירעון?". השמרנים מובילים בכ-10% ולמרות זאת רוב הפרשנים מעריכים כי הסיכוי לאי הכרעה - גדול מתמיד

יריית הזינוק למערכת הבחירות בבריטניה נשמעה בתחילת השבוע, כששלוש המפלגות הגדולת - הלייבור, השמרנים והדמוקרטים-ליברלים, הודיעו על פתיחת הקמפיין שלהן. אך בניגוד למערכות בחירות קודמות, זו של 2010 אינה צפויה להיות משופעת בהבטחות גדולות ואופטימיות. המפלגות צפויות לנקוט בקו פסימי, המציע דרכים להתמודדות עם המיתון הקשה בו שרויה בריטניה ואת המשך מדיניות הידוק החגורה.

 

שתי שאלות מרכזיות ילוו את הבחירו, אשר יתקיימו ככל הנראה בתחילת חודש מאי. האחת - האם תצליח האופוזיציה השמרנית לשים קץ לשלטון הלייבור אחרי 13 שנה? והשנייה - האם תצליח אחת המפלגות לזכות ברוב גורף, או שבבריטניה תוקם קואליציה או ממשלת מיעוט.

 

הפופולאריות העצומה ממנה נהנתה הלייבור בקדנציה הראשונה של טוני בלייר כראש ממשלה, נשחקה בעקביות לאורך העשור הקודם בעיקר עקב הסתבכותה של בריטניה במלחמות באפגניסטן ובעיראק. המפלגה הידרדרה בסקרי דעת הקהל לשפל חסר תקדים של 27% אחוזי תמיכה.

 

אל מערכת הבחירות הקרובה מגיע גורדון בראון, ראש הממשלה האפרורי של בריטניה, כשמפלגתו נמצאת בפיגור של 9-10 אחוזים אחר השמרנים. בראון ספג לכל אורך הקדנציה שלו מביקורת קשה, בין אם על אופן טיפולו במשבר הכלכלי ובין אם על חוסר יכולתו כפרסונה להוביל את הלייבור לניצחון בבחירות. לכך יש להוסיף שורת פרסומים מביכים ואת שערוריית החזרי ההוצאות - ותקבלו ראש ממשלה הנמצא באופן כמעט קבוע במגננה. 

 

חסר העין נגד העשיר מאיטון

בראון, יליד סקוטלנד בן 58, צפוי לנהל במערכת בחירות "אסטרטגיה של מלחמת מעמדות". בחודש שעבר הוא האשים את בכירי השמרנים ומועמדם לראש ממשלה דיוויד קמרון, בבניית מדיניות המיסוי שלהם "על מגרש המשחקים של איטון". קמרון, בן 43, איש יחסי ציבור בעברו, הוא בוגר איטון הנחשב לאחד מבתי הספר הפרטיים היוקרתיים ביותר בבריטניה. בראון, שאיבד את אחת מעיניו בגיל צעיר במהלך משחק ראגבי, ירצה להדגיש כי בניגוד לקמרון, הוא היה חייב להיאבק עבור כל דבר בחייו.

 

פרשנים פוליטים בבריטניה מעריכים כי למרות יתרונם בסקרים, יתקשו השמרנים לתרגם אותו לרוב שיבטיח להם ממשלה יציבה. מומחים רבים מעריכים כי ביום שאחרי הבחירות, תמצא את עצמה בריטניה עם מערכת פוליטית תקועה - מבלי שלאחת המפלגות יש רוב גורף.

 אפשרות הזו גורמת לחשש גם בשווקים, כיוון שממשלת מיעוט או קואליציה תהיה חלשה מכדי שתוכל לקבל הכרעות שירסנו את הגירעון התקציבי העצום. המאבק בנושא הכלכלי צפוי לעמוד במרכז שורת העימותים הטלוויזיונים שיקיימו בראון וקמרון לקראת יום הבוחר.

  

מי שעשויים להרוויח מאי הכרעה פוליטית, הם הליברל-דמוקרטים - המפלגה השלישית בגודלה בבריטניה. מנהיג המפלגה, ניק קלג, הבטיח לבוחריו כי "לא יעשה עסקאות מוקדמות" עם קמרון או בראון בתמורה להצטרפות מפלגתו לקואליציה. "אנחנו רוצים בשינוי אמיתי ואיננו מציעים את עצמנו למכירה", כתב קלג במאמר דעה שפרסם בעיתון "טיימס".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בראון. מלחמת מעמדות
צילום: רויטרס
גיבש מדיניות באיטון? קמרון
צילום: AP
מומלצים