שתף קטע נבחר

הפתעה במים: כ-50 דולפינים נצפו מול נתניה

מתנדבי המרכז לחקר והצלת יונקים ימיים יצאו אתמול להפלגת חיפושים אחרי נקבת כלבת-ים ים תיכונית שנצפתה בסוף השבוע במרינה בהרצליה, אך הערפל באזור הבריח אותם לים, שם למרבה הפתעתם נתקלו בעשרות דולפינים ממין דולפינן מצוי. "בכל מקום אליו הסתכלנו, ראינו רק דולפינים. זה היה מחזה מדהים ומרגש"

בסוף השבוע האחרון אנשי מחמל"י (המרכז לחקר והצלת יונקים ימיים), בסיוע אנשי רשות הטבע והגנים ומתנדבים נוספים, עסקו במסע חיפושים אחרי כלבת-ים ים תיכונית נדירה, שהופיעה במרינה בהרצליה ביום חמישי, תשושה וחבולה.
 
אתמול (א') בשעות הבוקר, יצאו חוקרי ומתנדבי הארגון להפלגת חיפושים נוספת בתקווה לאתר סימן חיים של כלבת הים, אך מזג האוויר עמד בדרכם. "הערפל הסמיך בבוקר באזור הנמל והחוף לא איפשר לנו לקיים את הסריקות במלואן ויצאנו אל הים הפתוח", סיפר אביעד שיינין, יו"ר מחמל"י ודוקטורנט בחוג לציוויליזציות ימיות באוניברסיטת חיפה. "לפני מספר ימים קיבלנו מידע על להקת דולפינים ממין דולפינן מצוי שמנתה 20 פרטים באיזור נתניה, אז החלטנו לנסות את מזלנו שם".
 
כשהגיעה יאכטת המחקר למרחק של כעשרה קילומטר מחופי נתניה, החלו להופיע להקות רבות של דולפינים באזור, ביניהן גם גורים ששחו בצמוד לדולפינים הבוגרים, דבר שגרם להתרגשות רבה בקרב אנשי הארגון.
 
 
במסגרת מחקר מתמשך על אוכלוסיות היונקים הימיים בחופי הארץ מזה כ-11 שנה. אוכלוסיית הדולפינים ממין דולפינן מצוי נחשבת לנפוצה ביותר בחופי ישראל ועל פי המחקר של מחמל"י והחוג לציוויליזציות ימיות באוניברסיטת חיפה שהחל בשנת 1998, מספרה מוערך בכ-360 פרטים החיים באורח קבוע מול חופי הארץ. במסגרת המחקר תועדו עד כה למעלה מ-170 דולפינים החיים בקביעות לאורך חופי הארץ.

 

"בהתחלה הופיעו מולנו עשרה דולפינים וזו כבר היתה סיבה למסיבה, כי בדרך כלל אנחנו פוגשים בלהקות ממוצעות של שישה דולפינים", מגלה שיינין. "בדרך ראינו עוד להקות קטנות בנות ארבעה-חמישה פרטים ואז כמו בסרטי טבע, הבחנו בסימנים רחוקים של קפיצות במים והפלגנו לעברם. כשהגענו לשם, ציפתה לנו הפתעה".

 

לדברי שיינין, שתי להקות גדולות של דולפינים נעו במהירות גדולה בים. "אחת הלהקות מנתה כ-11 פרטים, השנייה כמעט 15 דולפינים. העין לא ידעה במי להתמקד קודם. זה היה מחזה מרהיב ומרגש", הוא מפרט. "הדולפינים היו מאוד אנרגטיים ולמרות שהלהקות היו מופרדות זו מזו, הן החלו בקפיצות, צלילות עמוקות והגיעו קרוב אלינו. באותם רגעים, הרגשתי שכל הים היה פשוט מלא בדולפינים, לכל מקום שהסתכלנו הופיע דולפין".  

 
צילום: אביעד שיניין, מחמל

 

 

תצפית חריגה ונדירה

להערכתו, היו באזור בין 40 ל-50 דולפינים ומדובר במספר חריג. "רוב התצפיות שתיעדתי במהלך המחקר, הממוצע עומד על שישה פרטים, כשהמספר הנפוץ ביותר הוא שניים.

מאז שהתחלתי לספור את הדולפינים ב-2001, תיעדתי רק חמישה מקרים בהם הופיעו מעל ל-20 דולפינים בבת אחת", הוא מסביר. "הפעם זה באמת היה משהו יוצא דופן".

 

לדברי שיניין, הדולפינים היו עסוקים במרדפים, קפיצות לגובה של כשני מטר מעל המים ואפילו מריבות בין מספר זכרים בין הגלים. גם גורים רבים נצפו בין הבוגרים בחבורה.

 

הסקרים מהווים הזדמנות לחוקרים לתעד את את סנפירי הדולפינים. לכל דולפין יש סנפיר שונה המשמש לזיהויו ובשנים האחרונות התווספו צילומים רבים לקטלוג היונקים הימיים החיים מול חופי ישראל. במהלך הסקר נצפו מספר דולפינים מוכרים לחוקרים ובימים הקרובים הם ינתחו את מאות התמונות שצולמו במהלך ההפלגה כדי לזהות דולפינים חדשים ומוכרים. 


פורסם לראשונה 11/01/2010 00:45

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד יניב, מחמל"י
צילום: אביעד שיניין, מחמל"י
צילום: אביעד שיניין, מחמל"י
מומלצים