שתף קטע נבחר

החסכונות שוב בסיכון גבוה

ההתאוששות בבורסות הגדילה שוב את החשיפה של החוסכים בקופות הגמל למניות ואיגרות חוב של חברות. בשוק מזהירים: "הגיע הזמן להקטין את החשיפה של הקופות למניות"

היה משבר כלכלי? הבורסה בתל-אביב שוב נוסקת, ובקופות הגמל הגדולות עלתה בחודשים האחרונים החשיפה להשקעות מסוכנות. שיעור ההשקעות באג"ח חברות ובמניות הגיע שוב לרמות של קיץ 2008, קצת לפני תחילת המפולת הגדולה בשוק ההון העולמי והישראלי.

 

חמש קופות הגמל הגדולות בישראל – גדיש וגמל כללי של בית ההשקעות פסגות, תמר של כלל ביטוח, תגמולים של דש ועצמה של קבוצת הראל – הגיעו לשיעורי מניות ואג"ח חברות של 68%-55% מסך הנכסים הכולל שלהן. מדובר בקופות במסלול כללי, שבהן הכסף מושקע לפי שיקול דעתו של מנהל הקופה.

 

חלק מהגידול בשיעור האג"ח הקונצרניות והמניות מוסבר גם בפדיונות הכבדים בשלהי 2008. כאשר הכספים נמשכו מקופות הגמל ושוק המניות היה בשפל, מנהלי הקופות לא רצו למכור את המניות במחירי חיסול, ומכרו בעיקר אג"ח ממשלתיות.

 

הבורסות בחו"ל נפגעו יותר

התחרות בין מנהלי קופות הגמל על התשואה הטובה ביותר יוצרת תמריצים להגדלת הסיכון, במטרה להשיג את התשואה הגבוהה ביותר. אלא שהמבנה הנוכחי של שוק הגמל, בו רוב הכסף נמצא בקופות גדולות, יוצר עיוות עבור העמיתים.

 

הסיבה: החשיפה למניות שמתאימה לצעירים היא לא אותה חשיפה שצריכה להתאים למבוגרים. את הבעיה הזו פתר לאחרונה משרד האוצר, שכפה על מנהלי הקופות ליצור מ-2011 קופות מסלוליות שמתאימות לחתך הסיכון של העמיתים, ולבטל את המסלולים הכלליים.

 

המשבר פגע בבורסות בחו"ל יותר מאשר בבורסה הישראלית, וחלק מהקופות הגדילו בשנה וחצי האחרונות את שיעור הנכסים החשופים לחו"ל, בתקווה להשיג תשואה גדולה יותר ולפזר את ההשקעות.

 

לדברי אחד ממנהלי קופות הגמל הגדולות, "הבורסה קרובה לרמה של יוני .2008 גם אם מנהלי הגמל לא היו עושים כלום בתיקים, עליית השווי של המניות בשוק בגלל הזינוק בבורסה הייתה מגדילה את החשיפה של החוסכים למניות".

 

"כשהשווקים חוזרים לרמות השיא של כל הזמנים הגיע הזמן להקטין חשיפה למניות", אמר אתמול (א') ד"ר אדם רויטר, מנכ"ל חברת הייעוץ חיסונים פיננסיים. רויטר מצביע על בעיה כפולה של מנהלי קופות הגמל: לא רק שרכיב המניות עלה באופן יחסי, אלא שגם ההשקעה באג"ח ממשלתיות עלולה לאכזב.

 

"בגלל העלאת הריבית בישראל איגרות החוב הממשלתיות לטווח ארוך יעשו תשואה של 0% ב-2010. הסיכון לא שווה את זה. הקופות צריכות למכור איגרות חוב ממשלתיות כי פוטנציאל התשואה לא שווה את הסיכון", ציין רויטר.

 

הכתבה פורסמה במלואה הבוקר במוסף "ממון" של ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תמריצים להגדלת הסיכון
צילום: index open
מומלצים