שתף קטע נבחר

זירת הקניות

האם קרה משהו להתחממות כדור הארץ?

תלוי את מי שואלים: חוקר אקלים מוביל טוען שחל שינוי בזרמי האוקיינוסים, ושגל הקור העולמי מבשר על 20 או 30 שנים קרירות יותר. מנגד מדענים אחרים טוענים שבגלל שינוי האקלים מתגברים אירועי מזג אוויר קיצוניים, ושגל הקור הנוכחי מקורו בשינוי בזרמי האוויר באטמוספירה, והוא ייחלש בעוד כשבוע

בכל העולם כמעט קופאים מקור בימים אלה, ויש כבר כמה מדענים שטוענים שאנו עומדים על סיפו של "עידן קרח קטן", או לפחות האטה בהתחממות. מנגד, מדענים אחרים מזהירים מפני הסקת מסקנות נמהרת ושבים ומדגישים: למרות הקור, כדור הארץ מתחמם.

 

אנחנו מתקררים

לדברי פרופ' מוג'יב לאטיף ממכון לייבניץ שבאוניברסיטת קיל הגרמנית, ב-20 או 30 השנים הקרובות תסתמן האטה במגמת התחממות כדור הארץ. הוא טוען שהטמפרטורות יהיו קרירות יותר ולא חמימות יותר אך מדגיש שהתופעה תהיה זמנית בלבד.

 

עוד גל הקור שפקד את העולם:

 


חיפושית שלג בסקוטלנד (צילום: רויטרס)

 

לאטיף הוא חוקר מודלים אקלימיים נודע, שחיבר את אחד מהדו"חות של הפאנל הבין-ממשלתי לנושא שינוי האקלים (IPCC) המייעץ לאו"ם. הוא סבור ששינויים במחזורי הזרימה באוקיינוסים יהפכו דומיננטיים יותר מהשפעות בני האדם על התחממות כדור הארץ. הוא טוען גם שדווקא השינויים הללו, הם שאחראים לרוב העלייה בטמפרטורות מאז שנות ה-80. לדבריו, הזרמים שינו כעת כיוון ולכן התהפכה המגמה - מהתחממות להתקררות. הוא מעריך שעונות הקיץ יהיו קרירות יותר בשני העשורים הקרובים, וגם התמוססות הקרחונים תיבלם.

 

אנחנו מתחממים

מנגד, מומחים אחרים מזהירים מפני מסקנות נמהרות. הם טוענים שזיהום האוויר ופליטות גזי החממה מהתעשייה ומהתחבורה מאיצים את שינוי האקלים, ואחת התוצאות היא התגברות של אירועי מזג אוויר קיצונים - למשל גלי קור.

"אלה שינויים טבעיים", אומר ג'רלד מיהל ממרכז חקר האטמוספירה בבולדר, קולורדו. "גם בתוך מגמת ההתחממות של כדור הארץ, מגיעים לפעמים לשיאי קור קיצוניים - יש פשוט פחות אירועים כאלה".

 

מתחמם או מתקרר?

 

דיק ארנדט, חוקר אקלים אחר, מציין שעל פי נתוני ארגון המטאורולוגיה העולמי, שנת 2009 תדורג כאחת השנים החמות ביותר מאז החלו המדידות בשלהי המאה ה-19. אז למה כל כך קר? "מה שקורה זה שפשוט יש התפרצות גדולה של אוויר ארקטי מעל חצי הכדור הצפוני".

 

ארנדט טוען כי באטמוספירה "משייטים" זרמי אוויר גדולים ממערב למזרח מסביב לכדור הארץ בין החוג הארקטי והחוג הטרופי. זרמי האוויר הללו הם כמו גדר שמונעת מהאוויר הארקטי לנוע דרומה. אלא שכעת, הזרמים הופרעו, והם נעים בתנועת זיגזג בין צפון לדרום. כך קורה שאם נמצאים במקום בו משטר תנועת האוויר הוא מדרום לצפון, מקבלים מזג אוויר חמים. אם תנועת האוויר היא מצפון לדרום - קופאים. כך למשל נרשמו טמפרטורות של מינוס 42 מעלות בנורווגיה או שלג בפלורידה שטופת השמש בדרך כלל.

 

האינדקס הירוק

אנרגיה
סולרית

מזון
אורגני

ירוק
לבית

ירוק
למשרד

אנרגיה סולרית

לדברי מישל ל'הרו, מטאורולוגית במנהל האקלים האמריקני, תנועת הזיגזג הזו, שמפריעה לזרימת האוויר באטמוספירה, היא תופעה טבעית שמתרחשת מעת לעת, אך לא ברור מדוע היא כה חזקה כעת. לדבריה, התופעה תיחלש בעוד כשבוע או שבועיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בריטניה קפואה. צילום לוויין
צילום: רויטרס
חניון קפוא בדרום קוריאה
צילום: רויטרס
מומלצים