שתף קטע נבחר

דוקטור, ומי מטפל בך?

שאלתם את עצמכם פעם מי מטפל ברופא שלכם? איזה מין מטופל הוא? האם הוא מיישם על עצמו את כל מה שהוא מטיף לכם? ארבעה מנהלי בתי חולים בכירים ומנכ"ל משרד הבריאות ענו לנו בכנות על השאלות האלה ועוד. התשובות מפתיעות

מנכ"ל משרד הבריאות: הפסיק לעשן ורזה 45 ק"ג

ד"ר איתן חי־עם, 56, מומחה לרפואת משפחה, לשעבר מנהל המרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע וכיום המנהל הכללי של משרד הבריאות, מתגורר בקיבוץ מגן בנגב.

 

איך אתה שומר על בריאותך?

"התשובה מתחלקת לשניים: עד יום ראשון, 6 באפריל 2008, ומאותו יום ואילך. עד אותו היום חייתי בניגוד גמור לכל ההמלצות הרפואיות המקובלות, כולל ההמלצות שלי למטופליי כרופא משפחה. עישנתי במשך 41 שנה שתי קופסאות סיגריות ליום וסבלתי מעודף של כ־50 ק"ג מעל המשקל הרצוי. באותו בוקר לפני שנה וחצי התעוררתי ולא הצלחתי לקום מהמיטה. לא היה לי אוויר. אמרתי לעצמי ’ככה, כנראה, מרגיש אדם ביום מותו’. עוד באותו ביום התייצבתי במכון פרטי ידוע לגמילה מעישון, וכשיצאתי משם הפסקתי לעשן.

 

"כעשרה ימים לאחר שנגמלתי מעישון גיליתי בבדיקות מעבדה שאני סובל מרמת סוכר גבוהה ומסוכנת מאוד בדם. את הבדיקות ערכתי לאחר שהבחנתי שאני נותן שתן בתכיפות גבוהה מאוד. חברי פרופ’ פרנסיס שלפר, מבכירי הרופאים במרכז הרפואי סורוקה, המליץ שאקבל טיפול תרופתי לאיזון רמת הסוכר בדם וזאת גם הייתה המלצתה של האנדוקרינולוגית ד"ר אילנה סלוצקי מבית החולים בילינסון. אבל אני החלטתי לשנות את אורח חיי כך שלא אזדקק לתרופות.

 

"וכך היה. במקביל נכנסתי למשטר דיאטה קפדני. התפריט היומי שלי כולל בעיקר ירקות ובשר. אני מתנזר כמעט לחלוטין מדגנים ומפחמימות, למעט 4־5 פרוסות לחם קל מדי יום. הצלחתי להפחית ממשקלי שני ק"ג מדי שבוע, ובסך הכל הפחתתי עד היום 45 ק"ג. מידת המכנסיים שעמדה על 56־58 ירדה למידה 44־46".

 

איך רופא מעשן ובעל עודף משקל רציני יכול להמליץ למטופליו להקפיד על דיאטה ולהפסיק לעשן?

"מדהים עד כמה בן אדם יכול להדחיק. כרופא הצלחתי לשכנע את עצמי שתפקידי להסביר למטופלים מה נכון לעשות, אבל שזה לא תפקידי לעשות את זה בעצמי. היו מטופלים שהעירו לי על הפער בין ההמלצות שלי ובין אורח חיי, ואז גמגמתי משהו כמו ’אני לא מצליח, אולי אתם תצליחו’. זאת תעוזת נפש שגובלת בחוצפה להתנהג ככה".

 

האם אתה עושה פעילות גופנית?

"נהגתי לצעוד סביב הקיבוץ כחמישה ק"מ בבוקר ובערב. אבל מאז שמוניתי למנכ"ל משרד הבריאות לפני כשלושה חודשים, אני מתאמן בעיקר במכון הכושר בימי שישי, ובשבתות אני צועד סביב הקיבוץ".

 

מי הרופא של המשפחה?

"רופא המשפחה שלנו בקיבוץ, ד"ר דני בונה. הוא רופא משפחה טוב. אני לא לוקח אחריות רפואית על המשפחה שלי ואני שולח אותם אליו כשיש בעיה רפואית".

 

ומתי אתה הרופא של עצמך?

"בדרך כלל אני אדם בריא, ואם אני מרגיש רע, אני הרופא של עצמי, כולל מרשמים לתרופות אנטיביוטיות".

 

איזה מין חולה אתה?

"לשמחתי, אני לא זוכר מתי שכבתי במיטה חולה. הקצב של החיים לא מאפשר לי לעצור". 


עישן 41 שנה. ד"ר איתן חי-עם (צילום: ינאי יחיאל)

 

האם לפעמים אתה מקבל ייעוץ רפואי על רגל אחת מהרופאים העובדים לצדך, מה שמכונה "רפואת מסדרונות"?

"קשה להילחם בזה. גם רופא שעובד בבית חולים צריך לדעתי למצוא רופא אחד שיטפל בו, ולא במסדרונות. כשניהלתי את המרכז הרפואי סורוקה, הרופאים האישיים שלי היו פרופ’ פרנסיס שלפר, מומחה לרפואה פנימית, וד"ר קלריס רוזנברג, מומחית לרפואה פנימית".

 

האם אתה נעזר ברפואה משלימה?

"למדתי היפנוזה ודמיון מודרך והשתמשתי בזה כרופא משפחה בקיבוצי הנגב המערבי, בעיקר במקרים של כאב וחוסר שקט. היה מקרה אחד של ילד שסבל מיבלות קשות על הידיים. מאחר שידוע שיש לזה קשר פסיכוסומטי, אמרתי לילד שהוא יקבל את המתנה שרצה כשהיבלות יעופו, ושבכל לילה יבקש מהיבלות שיעזבו אותו. אחרי שבוע לא נשארה לו אפילו לא יבלת אחת".

 

איך אתה מיישם על עצמך כללים של רפואה מונעת?

"התחסנתי נגד שפעת החזירים ומדי כמה חודשים אני עושה בדיקות דם שגרתיות. לא מזמן עברתי בדיקת קולונוסקופיה בגלל כאבים שסבלתי מהם. הבדיקה הייתה תקינה".

 

איפה אתה חוטא לבריאות שלך?

"בעובדה שאני לא יודע לשים גבולות לעבודה שלי. כמות הלחץ שאני חווה ביום היא עצומה. אסור לחיות ככה".

 

מנהל "מדיקל סנטר": עולה 8 קומות ברגל

פרופ' דן אופנהיים, 60, מומחה למינהל רפואי, מנהל בית החולים הרצליה מדיקל סנטר בהרצליה פיתוח, מתגורר בהרצליה

 

איך אתה שומר על בריאותך?

"אני שוקל את עצמי מדי בוקר כדי להיות במעקב, אבל אני לא סגפן. אם, למשל, אני יוצא למסעדה בערב, אני אוכל בלי הגבלות מיוחדות, אבל בצהריים באותו יום אוכל מעט, סלט למשל. בבוקר אני אוכל תמיד גביע יוגורט וזה מספיק לי עד ארוחת הצהריים".

 

האם אתה עושה פעילות גופנית?

"כבר שנים שאני משתדל לצעוד 3־4 פעמים בשבוע מוקדם בבוקר. אני הולך 5.5 ק"מ ב־45 דקות. את ההליכה אני מסיים בעלייה במדרגות לקומה השמינית בבניין שבו אני מתגורר וממשיך במעלית עד לביתי בקומה ה־14. אני ממליץ למי שיכול לעשות זאת לוותר על המעלית ולעלות במדרגות".

 

ומה בנוגע לעישון?

"עישנתי כשש שנים והפסקתי ב־1973, בזמן מלחמת יום הכיפורים".

 

מי רופא המשפחה שלך?

"ד"ר מנדה ירון מקופת חולים בהרצליה. אם אני צריך טיפול רפואי, אני הולך למומחה, אבל אני מעדכן אותו בכל דבר ומעביר לו כל מכתב ומסמך".

 

האם אתה נעזר ב"רפואת מסדרונות"?

"תמיד הטפתי נגד רפואת מסדרונות. לדעתי זאת אחת הבעיות של הרופאים, לכן כשאני מתייעץ עם אחד הרופאים הבכירים במדיקל סנטר, אני מקפיד לעדכן את רופא המשפחה".


שוקל את עצמו מדי בוקר. פרופ' דן אופנהיים (צילום: ינאי יחיאל)

 

ומתי אתה הרופא של עצמך?

"כשמדובר בבעיות רפואיות קלות. גם במקרים מורכבים יותר אני מתחיל לטפל בעצמי, אבל עובר בהמשך לטיפול אצל רופא אחר, בהתאם לצורך".

 

איזה מין חולה אתה?

"כשאני כבר מגיע לרופא, אני מבקש ממנו לכתוב ולתעד את דברים. אני גם ממושמע מאוד, לוקח את התרופות בזמן, מבצע את הבדיקות בדיוק כפי שאומרים לי, ומעדכן את התיק הרפואי בצורה מסודרת. לעתים אני מבקש חוות דעת רפואית שנייה".

 

האם אתה נעזר ברפואה משלימה?

"לא. אני לא נגד רפואה משלימה, אבל אני לא משתמש בה. למדתי אקופונקטורה לאחר ביקור בסין, אבל לא השתמשתי בה לא כמטפל ולא כמטופל".

 

איך אתה מיישם על עצמך את הרעיון של רפואה מונעת?

"קיבלתי חיסון נגד שפעת החזירים, ואחת לשנה־שנה וחצי אני עושה בדיקות גופניות מקיפות, כולל בדיקות לאיתור מוקדם של סרטן הערמונית. בנוסף, אחת לחודש אני עושה לעצמי בבית בדיקת לחץ דם".

 

איפה אתה חוטא לבריאות שלך?

"בכך שאני מסוגל לאכול כל כמות של שוקולד, גלידה וצ’יפס. אבל אני משתדל שזה יקרה לעתים רחוקות".

 

מנהלת בי"ח כרמל: הקרדיולוגית שעישנה בטיפול נמרץ

ד"ר חן שפירא, 53, קרדיולוגית, מנהלת המרכז הרפואי כרמל בחיפה, מתגוררת בבית לחם הגלילית

 

איך את שומרת על בריאותך?

"במשך כ־30 שנה ועד לפני כארבע שנים, עישנתי לפחות שתי קופסאות ביום, לפעמים אפילו בתוך היחידה לטיפול נמרץ. כשהייתי רופאה צעירה עישנתי בשעות הערב בתחנת האחות ביחידה לטיפול נמרץ לב. במפתיע, פעם הגיע לביקור מנהל בית החולים באותו זמן. זרקתי במהירות את הסיגריה לפח, אבל הפח החל לבעור. למרות שנהניתי מכל סיגריה, ניסיתי לא פעם להיגמל מעישון.

 

ואז אבי, שעישן כ־50 שנה ברציפות, חלה והצליח להתאושש רק משום שכבר לא עישן. כחצי שנה לאחר מכן עברנו אמי ואני טיפול גמילה, ומאז שתינו לא מעשנות. הפסקתי לעשן, אבל עליתי כ־15 ק"ג במשקל. עברתי באותו מכון גם גמילה מסוכרים וגלוטן, הפסקתי לרצות לאכול סוכרים או דברי מאפה וירדתי מאז עשרה ק"ג במשקל והיד נטויה".

 

ומה עשית כשהיית צריכה להמליץ למטופלייך להפסיק לעשן?

"השתדלתי שלא להיתפס על חם, אבל אם היו מעמתים אותי עם העובדות, אמרתי שאני מחויבת לומר מה מזיק לבריאותם אבל שכל אדם אחראי לגורלו".


חיה חיים בלתי אפשריים. ד"ר חן שפירא (צילום: ינאי יחיאל)

 

האם את עושה פעילות גופנית?

"הלכתי למכון כושר, אבל לא אהבתי את זה. בסופי שבוע אנחנו יוצאים לצעידות ארוכות, ומדי יום אני יוצאת עם הכלבה לצעידה קצרה".

 

מי הרופא של המשפחה?

"באופן רשמי ד"ר עמיקם מתוקי מקיבוץ אושה, אבל אני רופאת המשפחה שלי, של בעלי, ילדיי והוריי. אני מאוד מאמינה ביכולת שלי לאבחן את משפחתי ולתת להם טיפול טוב. בני הקטן קיטר לבעלי שהוא לא מרגיש טוב, אז בעלי אמר לו שילך למרפאה. פתאום ראיתי את הילד מחכה בתור לבדיקה אצלי במרפאה".

 

איזו מין חולה את?

"אני מתמחה בלהסתיר מחלות ולא מתלוננת על כאבים. אני לא מפרגנת לעצמי להיות חולה. אני מאמינה שקל יותר לעבור מחלות כשאתה לא שקוע בהן".

 

את נעזרת ב"רפואת מסדרונות"?

"אני לא מסוגלת להיות שותפה לזה. לשמחתי, היום רוב הרופאים נותנים שירות נפלא לעמיתיהם ובני משפחותיהם במסגרת הרפואה הפרטית בלי לגבות תשלום".

 

האם את נעזרת ברפואה משלימה?

"אני מאמינה ברפואה משלימה, וכרופאת משפחה המלצתי למטופליי להשתמש בתכשירים כמו מי בצל ודבש לשיעול, גרניום רפואי לטיפול בפרוסטטה או חליטה של תימין שמנקה את מערכת הנשימה העליונה".

 

איך את מיישמת על עצמך את הכללים של רפואה מונעת?

"התחסנתי נגד השפעת העונתית ושפעת החזירים. אני משתדלת לבצע בדיקת ממוגרפיה לאיתור סרטן השד מדי שנתיים, ומדי שנה אני מבצעת בדיקת דם סמוי בצואה לאיתור סרטן המעי הגס".

 

איפה את חוטאת לבריאות שלך?

"אני חיה חיים בלתי אפשריים. בשש בבוקר אני כבר בדרך לבית החולים עד הערב, והעבודה הולכת איתי הביתה. חוץ מזה, הגינקולוגית שלי, ד"ר אולגה קוגן, פרשה לגמלאות לפני כשנתיים ומאז אני לא מוכנה להיבדק על ידי גינקולוג אחר".

 

מנהל בי"ח נהריה: מנהל בחוץ, מבשל בבית

ד"ר מסעד ברהום, 49, מומחה לרפואת משפחה ובעל תואר שני בניהול מערכות בריאות, מנהל בית החולים הממשלתי בנהריה, מתגורר בקיבוץ כברי

 

איך אתה שומר על בריאותך?

"אני שונא עישון שנאת מוות וסולד מעישון פומבי. אני שומר על תזונה מאוזנת ועל משקל יציב. כשאני עולה במשקל אני מרגיש זאת מיד ומוריד בכמויות האוכל. אני גם מבשל בבית ובשבילי זה מעין ריפוי בעיסוק. אני אוהב בעיקר דגים על האש ולאכול עגבניות. מהירק הזה אני מסוגל לאכול כמויות. אבל מעבר לכל המדדים הידועים של בריאות, אני חושב שמשפחה חמה ותומכת היא מקור הבריאות העיקרי שלי".

 

האם אתה עושה פעילות גופנית?

"אני עושה הליכה מהירה 2־3 פעמים בשבוע בשעות הערב, בין חצי שעה לשעה. חוץ מזה, אני משתדל לעלות במדרגות ולא במעלית, ואני מתכוון לחזור לפעילות סדירה בחדר כושר".

 

מי הרופא של המשפחה?

"אין לנו רופא משפחה, ואני ורעייתי, ד"ר מארי ברהום, משמשים כרופאי המשפחה של עצמנו ושל שלוש בנותינו. אבל אני לא הרופא של שאר בני המשפחה והחברים. אפילו ההורים שלי הולכים לרופא קבוע משל עצמם, ואם הם צריכים, אני מנסה לקדם להם את התור לטיפול".


מקור הבריאות העיקרי: משפחה חמה. ד"ר מסעד ברהום (צילום: ינאי יחיאל)

 

איזה מין חולה אתה?

"אני חולה ממושמע".

 

האם אתה נעזר ב"רפואת מסדרונות"?

"אני משתדל מאוד שלא. כשאני ממש זקוק לרופא, אני קובע איתו פגישה בבית החולים. יש לי פחד אדיר מ’רפואת מסדרונות’ מכך שאין תיק רפואי ומהפספוסים והטעויות הגדולות שהיא עלולה ליצור".

 

האם אתה נעזר ברפואה משלימה?

"כן. אני סובל מאלרגיה שכוללת גודש באף וניסיתי אפילו טיפול בחדר מלח. זה לא עזר, אבל הייתי מוכן לנסות הכל. ניסיתי כדורים טבעיים ושיטות נוספות, וכל זה לא עזר".

 

איך אתה מיישם על עצמך את הכללים של רפואה מונעת?

"קיבלתי חיסון נגד שפעת החזירים ועשיתי בדיקת קולונוסקופיה לאיתור סרטן המעי הגס שהכל נמצא בה תקין.

 

איפה אתה חוטא לבריאות שלך?

"אני עושה פחות מדי פעילות גופנית, ואני עובד יותר מדי שעות ארוכות ומתישות".

 

מנהל בי"ח בילינסון: עלה בדרגות ועלה במשקל

ד"ר בועז תדמור, 52, מומחה לרפואה פנימית ואלרגיות, מנהל בית החולים בילינסון בפתח תקווה, מתגורר בהוד השרון

 

איך אתה שומר על בריאותך?

"כשאני קם בבוקר ורעייתי לצדי, אני כבר מרגיש בן 24, צעיר ורענן. פעם הייתי רזה ושרירי. בשמינית אפילו הייתי בין חמשת המובילים בארץ באתלטיקה קלה. גם בסדיר היה לי כושר יוצא מהכלל. אבל ככל שעליתי בדרגות בשירות הקבע, עליתי באופן משמעותי במשקל. הצורך בדיאטה התחזק כשהתברר שאני סובל מיתר לחץ דם. היום אני סובל מעודף משקל של 8־10 ק"ג. התפריט היומי שלי כולל לבן וקפה לארוחת בוקר, על ארוחת הצהריים אני פוסח ברוב המקרים כי אני לא מוצא לזה זמן, ובערב אני חוזר הביתה מת מרעב ואני יודע שזה אנטי דיאטה. בשבועיים האחרונים ניסיתי לצמצם את כמויות האוכל בערב. מה גם שאני יודע שבגנטיקה המשפחתית שלי יש נטייה להשמנה, לסוכרת וליתר לחץ דם ואני צריך להיזהר מאוד עם האוכל".

 

האם אתה מבצע פעילות גופנית?

"אני צועד בעיקר בימי שישי ושבת, ובשבועיים האחרונים אני קם שלוש פעמים בשבוע בסביבות 04:30 בבוקר ורץ קרוב לשעה".

 

מי הרופא של המשפחה?

"ד"ר חווה ליטמן מהוד השרון. הייתי מטופל אצלה עד שהתחלתי לנהל את בית החולים בילינסון לפני כשנתיים וחצי. מאז אני מטופל במקרה הצורך על ידי רופאים בבית החולים וכך גם רעייתי".

 

ומתי אתה הרופא של עצמך?

"אני הרופא של עצמי במקרים פשוטים כמו שפעת או הרגשה כללית רעה. אם זה לא מקרה שגרתי, אשתי כבר דואגת שאגיע לרופא. היא לא סומכת עלי שאגיע בזמן לרופא".


מאבק מתמיד עם המתוקים. ד"ר בועז תדמור (צילום: ינאי יחיאל)

 

איזה מין חולה אתה?

"אני חולה ממושמע בכל הקשור לנטילת תרופות ובדיקות, אבל לא ממושמע בכל הקשור לדיאטה ולפעילות הגופנית".

 

האם אתה נעזר ב"רפואת מסדרונות"?  

"אני סובל מיתר לחץ גבולי, לכן אני נמצא במעקב במרפאת יתר לחץ דם בבית החולים ומטופל אצל כמה רופאים, ביניהם פרופ’ עוזי גפטר, מנהל מערך הנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים. אני מחליט מתי ללכת לטיפול. היתרון שלי הוא שאני מגיע לרופא המומחה הכי טוב והתור שלי מהיר מאוד. אני לא עובר את השלבים שמטופל רגיל צריך לעבור".

 

האם אתה נעזר ברפואה משלימה?

"לא. לפני 25 נעזרתי בה במקרה אחד קשה של כאבי גב".

 

איך אתה מיישם על עצמך את הכללים של רפואה מונעת?

"אשתי ואני מקפידים לעשות בדיקות איתור מוקדם של מחלות הסרטן. בנוסף, השנה קיבלתי חיסון נגד שפעת החזירים וחיסון נגד שפעת עונתית".

 

איפה אתה חוטא לבריאות שלך?

"אני משתדל מאוד להימנע ממתוקים, אבל זה מאבק מתמיד ומתסכל".


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כשהפציינט יודע הכל. אילוסטרציה
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים