שתף קטע נבחר

דעת קהל: שיחת ההשפלה - ראוי או שגוי?

רבים מסכימים שהגיע הזמן להעמיד את טורקיה במקומה - אבל על הדרך אין הסכמה. בעקבות "שיחת ההשפלה", שלח יו"ר עמותת יוצאי טורקיה מכתב התנצלות לשגריר: "זה היה ילדותי, מיותר ומבייש". יועץ התקשורת רענן גיסין סבור שגם אם העלבון היה מוגזם, המהלך היה מוצדק. ומה אתם חושבים?

אייל פרץ לא יודע איפה לקבור את עצמו מרוב בושה. "זה היה ילדותי, מיותר ומבייש. התביישתי בשם מדינת ישראל", אומר היום (ג') יו"ר עמותת ארקאדאש - קהילת יוצאי טורקיה בישראל - בעקבות פגישת ההשפלה הפומבית שקיים אמש סגן שר החוץ דני איילון לשגריר הטורקי אחמט אוגוז צ'ליקול.

 

יממה חלפה מאז, ולדברי פרץ, לא ברור מי יצא מושפל יותר - זה שהתבקש לשבת על כסא נמוך, או זה שביקש ממנו. "ההשפלה היחידה שהתרחשה אתמול הייתה למדינות החוץ של ישראל ולעומדים בראשה", הוא טוען. מנגד, יש גם מי שסבור שגם אם העלבון היה מעט מוגזם, הצעד היה בהחלט הכרחי - על רקע  "עלילות הדם" שמפיצה טורקיה נגד ישראל: "צריך להבהיר לטורקים שלא יהיו יחסים אם תהייה הסתה", אומר יועץ התקשורת הוותיק רענן גיסין.

 

שיא חדש במשבר עם טורקיה - עדכונים אחרונים ב-ynet:

 

בפגישה אמש ביקש איילון למחות על שידור הסדרה הטורקית "עמק הזאבים", המציגה את אנשי המוסד ונציגי ישראל בטורקיה כחוטפי תינוקות, ועל האשמותיו של האחרונות ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן כלפי ישראל. הוא סירב ללחוץ את ידו של צ'ליקול, וסינן בעברית: "העיקר שיראו שהוא יושב נמוך ואנחנו גבוה ושיש פה רק דגל אחד, ואתה רואה שאנחנו לא מחייכים". הבוקר זומן שגריר ישראל באנקרה, גבי לוי, לשיחת בירור במשרד החוץ הטורקי בעקבות הדברים.


"שיחת ההשפלה" לשגריר הטורקי, אמש (צילום: גיל יוחנן)

 

פרץ שלח היום, בשם העמותה, מכתב התנצלות לשגריר. בשיחה עם ynet הוא מביע דעה נחרצת למדי בעניין. "כל דיפלומט שראה את הסיפור הבין שמי שהושפל פה זה משרד החוץ הישראלי ולא ממשלת טורקיה", הוא אומר. "אני מפחד שאנחנו ניזוק קשות מהתעלול הילדותי". אמנם, לדבריו, "חשוב שמשרד החוץ יביע את דעתו ויביע את מורת רוחו בפני השלטון הטורקי בכל נושא, אבל הצורה בה בחר איילון לא משרתת את האינטרסים של מדינת ישראל. זה בעיקר מתפרש בציבור הטורקי כמשהו ילדותי. הוא בא לקלל ויצא מקולל. הוכחה לכך היא הכותרות האחרונות על הסיפור בטורקיה, כותרות שמאוד פוגעות בתדמית של ישראל. אם טורקיה רצתה לעשות נזק תדמיתי לישראל על ידי הסדרה המטופשת הזו, מי שעזר לה בזה קודם כל הוא סגן שר החוץ. היינו צריכים להיות יותר בוגרים ורציניים".

 

לגבי תוכנו של המכתב לכתב לשגריר, אומר פרץ כי "התנצלנו על התנהגות משרד החוץ, אבל באותה נשימה גם כתבנו שאנחנו לא מרוצים מתוכן הסדרה שמציגה את עם ישראל בצורה לא נכונה. הבאנו תקווה לעתיד פורה יותר". לדבריו, השגריר קרא את המכתב וישיב לו בימים הקרובים.

 

"לעמוד על קוצו של יוד לגבי עלילות דם"

יועץ התקשורת רענן גיסין, שנכח באינספור פגישות דיפלומטיות כשליווה את ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון, אמנם סבור שלא היה צריך להעליב את השגריר, אך טוען כי השיחה עם סגן השר הייתה הכרחית. "ישראל לא יכלה לעבור לסדר היום על הסדרה הזו או על שורה שלמה של התבטאויות מנהיגים טורקיים שלמזער הם הסתה לשמה, ולמכביר הם עלילת דם", הוא אומר בשיחה עם ynet.

"ישראל, באופן כללי, אף פעם לא עמדה בצורה נחושה והחלטית תוך קביעת מחיר כלפי מדינות שאיתן היא ביחסים, להפסקת ההסתה נגדה. הגישה שלנו לעניין הזה לא הייתה ברגישות ובנחשיות הראויה. נושא ההסתה הוא חלק מהמלחמה של אויבינו בנו, וממשלת ישראל צריכה לעמוד על קוצו של יוד עם כל הנושא של עלילות דם".

 

לדברי גיסין ישראל אף צריכה לפעול בצעדים מרחקי לכת יותר מאשר שיחות נזיפה: "זה לא רק התבטאות או שיחת נזיפה שהשפילה-לא השפילה. לא זה ייתן פתרון לבעיה. יש דרכים לעשות את הדברים האלו בצורה יותר יעילה. להעליב לא עונה על הקטגוריה הזאת. שרון בזמנו היה אומר: 'לא צריך לחבק אותם ולנשק אותם, אבל גם לא להעליב אותם'. הטורקים רוצים לתווך ביננו לבין הסורים? בבקשה, שיפסיקו את ההסתה קודם. אם מדינה רוצה לעמוד על כבודה, אז אנחנו צריכים להעביר את המסר הזה בערוצים הרשמיים, ברחל בתך הקטנה".

 

  • מה דעתכם? האם נהג נכון ב"שיחת ההשפלה" לשגריר, או שמא מדובר במהלך מוגזם שגרם יותר נזק מתועלת? סמנו והגיבו

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן
צילום: AFP
פרץ. "איילון בא לקלל ויצא מקולל"
צילום: רפי בן חקון
גיסין. "הטורקים רוצים לתווך? שיפסיקו את ההסתה"
צילום: רפי בן חקון
מומלצים