שתף קטע נבחר

ירדן לאו"ם: ישראל גנבה את המגילות הגנוזות

הירדנים דורשים בעלות על האוצר הארכיאולוגי בדמות "מגילות מדבר יהודה", שחלקן נמצאות בתערוכה בקנדה. הטענה: הן נגנבו ב-1967 ממוזיאון שהיה בשטח ירדני במזרח ירושלים. רשות העתיקות: לישראל הזכות החוקית להחזיק במגילות

משבר היסטורי ביחסים? ירדן מבקשת להחזיר לידיה את "המגילות הגנוזות" שנמצאו ליד ים המלח, והגישה תלונה רשמית לאונסק"ו, ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם. הירדנים טוענים כי פרטי העתיקות הנדירים "נגנבו" במלחמת ששת הימים ממוזיאון שהיה בשטחם.

 

רשות העתיקות הירדנית מסרה כי התלונה הוגשה "על בסיס מסמכים המעידים שירדן היא בעלת המגילות". לא נמסר מתי היא הוגשה. אותן מגילות נמצאות כעת בקנדה, בתערוכה במוזיאון הלאומי שהתסיימה ביום ראשון במוזיאון הלאומי בטורונטו. 

 

"אנו עושים את מירב המאמצים להשיב את העתיקות שנגנבו, בהן המגילות. הגניבה מפירה אתיקה ואמנות בינלאומיות", מסר ד"ר ראפע אל-חראשנה מהרשות הירדנית. "ישראל החרימה אותן ועתיקות נוספות ממוזיאון פלסטיני שנוהל בידי ירדן, בעת שכבש את החלק הזה של ירושלים ב-1967".

אזור מערות קומראן, שם נמצאו מגילות ים המלח  (צילום: משה מילנר, לע"מ)

 

ירדן גם פנתה לקנדה בבקשה שתחרים בעצמה את המגילות, בהתאם לאמנה מ-1954 להגנה על דברי ערך הקשורים לתרבות במקרים של עימותים חמושים - עליה חתומות שתי המדינות. עד כה, הקנדים הסתייגו. "לא יהיה מתאים שנתערב", מסר דובר ממשרד החוץ הקנדי.

 

עוד באפריל אשתקד, גורמים פלסטינים פנו לראש ממשלת קנדה, סטיבן הארפר, בבקשה שיבטל את התערוכה המתוכננת, בטענה שהמגילות נלקחו באופן בלתי חוקי ממזרח ירושלים.

 

מהבדווים, דרך יגאל ידין למוזיאון

החלקים הראשונים מהמגילות, נמצאו על-ידי רועים בדווים במערה ליד ח'רבת קומראן שבמדבר יהודה, ב-1947. "הם מכרו אותן לקבוצה של נוצרים סורים, שהעבירו לבישוף שלהם", טען ד"ר אל-חראשנה, "משם הן הועברו לארצות הברית ב-1948".

 

הרועים מכרו ארבע מגילות למטרופוליט האשורי של ירושלים ושלוש הנותרות נרכשו על ידי פרופ' אליעזר ל' סוקניק. המטרופוליט הבריח את ארבע המגילות שרכש לארה"ב, וב-1954, באמצעות מודעה ב"וול סטריט ג'ורנל", הן נרכשו על ידי בנו של סוקניק, הפרופ' ורמטכ"ל צה"ל לשעבר יגאל ידין, עבור מדינת ישראל. כל שבע המגילות הראשונות מוצגות בהיכל הספר שבמוזיאון ישראל בירושלים.

 

לצד המרדף של הבדווים אחר שרידי מגילות נוספות, החלו בראשית שנות החמישים סקרים וחפירות באזור ח'רבת קומראן, על-ידי מחלקת העתיקות הירדנית ובראשות האב רולאן דה-וו (Roland de Vaux) מביה"ס הצרפתי למקרא.

 ככל הידוע, בין 1947 ל-1956 נסקרו כ-250 מערות ש-11 מהן נחפרו והניבו אלפי קטעי מגילות מכ-900 כתבי-יד. כמו כן זוהה האתר בח'רבת קומראן ונחפר אף הוא.

 

רוב הקטעים שנמצאו בשנות ה-50 צורפו לאוסף של מוזיאון רוקפלר במזרח ירושלים, שם אוחסנו בחלל מבוקר-אקלים. כמה מהן הגיעו לידי סוחרי עתיקות וחלקן נרכשו על ידי פרופ' יגאל ידין, וצורפו לאוסף של האוניברסיטה העברית. כמו כן נתגלו קטעי מגילה במצדה.

 

מרשות העתיקות נמסר בתגובה ל-AFP כי לישראל יש את הזכות המלאה להחזיק במגילות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים