שתף קטע נבחר

אחרי ביקור ברק בטורקיה: לא אהבה, הבנה

בפמליית שר הביטחון סיכמו יום עמוס עם מעט יותר אופטימיות. "יהיו עוד תקריות, אבל אם ישראל תיתן לטורקיה את הכבוד כמעצמה אזורית - היחסים ישתפרו". דיפלומטים ישראלים: "הנשיא גול מחכה למחוות בעזה כדי לבקר בארץ"

אחרי הפשרת היחסים בביקור שר הביטחון אהוד ברק , האם נשיא טורקיה עבדאללה גול בדרך לישראל? אם שואלים דיפלומטים ישראלים - הרי שהנשיא הטורקי רק ממתין להבשלת התנאים. "קודם שיירגעו הרוחות, ואחר כך שישראל תעשה מחווה משמעותית בעזה", אמר להם הנשיא גול, שמחכה להזדמנות להיענות להזמנת הנשיא שמעון פרס.

 

באנקרה היה אתמול קר וגשום. אולי זה מה שהשאיר את המפגינים הטורקים בבתים, וצינן את הרוחות שרתחו בין המדינות. בכל מקרה, נראה היה שהצדדים מבינים שאין טעם בהתכתשות כשאינטרסים כל כך כבדים על הפרק. "טיהרנו את האווירה", אמר בכיר בפמליית ברק לאנקרה. "זה לא יכול להבטיח את העתיד, אך זה יכול להתוות את הדרך, של מתינות, של דיאלוג בין המדינות, למרות חילוקי הדעות".


ברק וגונול סוקרים משמר כבוד. "אינטרסים משותפים" (צילום: רויטרס)

 

הבעיה, אומרים בפמליה הישראלית, נעוצה בתפישה הטורקית שהתחזקה לאחרונה, לפיה הפלסטינים הם אחיהם לדת. ארדואן אמר זאת בעבר לברק באחת משיחותיהם. הוא והממשל הטורקי מתמקדים ביחס לעזה, בעבר ובהווה. "טורקיה רואה את המצב בעיניים שלה, ראייה אזורית, מתוחכמת ומפוכחת - למשל בנושא איראן, שלה יש גבול ישיר איתה. על רקע זה אי ההסכמות עם ישראל. זה שהם חושבים כך, זה לא אומר שאין לנו עניינים אחרים בהם יש לנו אינטרסים משותפים", אמרו בפמליית שר הביטחון.

 

לכן, הובהר בתום פגישותיו של ברק עם שר החוץ הטורקי אחמט דאוד אוגלו ועם שר ההגנה וג'די גונול, שישראל וטורקיה נותרות בנות ברית אסטרטגיות. גורם בכיר בפמליה אמר שישראל תמשיך לשדרג את מטוסי ה-F-5 הטורקיים; תמשיך לפתח עם טורקיה טנקי M-60, כדי למכור למדינות אחרות - מאחר שצבא טורקיה אינו מעניין בהם; תמכור לה מטוסים ללא טייס; תפתח עבורה כלי רכב קרביים; תשתף איתה פעולה מודיעינית בנושאי טרור ובכלל; ותשתתף בתרגילים שהטורקים יזמינו אותה אליהם - והם יזמינו - הראשון שבהם כבר בעוד כחודשיים.

 

"אל תשכחו - לא הרבה באזור מדברים איתנו"

"שר החוץ דאוד אוגלו הוא המוח החושב שמאחרי הממשל הנוכחי בטורקיה. גונול הוא הפרקטיקן המבוגר והמנוסה", אמרו בפמליית ברק. "כל עוד ישראל תיתן לטורקיה את הכבוד שהיא מבקשת, כמעצמה אזורית בהתהוות, כגורם מרכזי באזור, הרי שהיחסים בין המדינות ישתפרו".

 

עם זאת, גם אנשי שר הביטחון - בדומה לקו התקיף יותר של שר החוץ ליברמן - יודעים ש"לא צריך להיות נאיביים. תקריות עלולות להתרחש, ועל רקע הניסיון סביר להניח שיתרחשו. המשך הדיאלוג המאופק, משני הצדדים, יביאו לשמירת הברית החשובה הזאת לישראל. כי בסך הכל, לא נשכח, אין לישראל הרבה שמדברים איתה באזור, למעט ירדן ומצרים כמובן", אמרו.

 

והטורקים? על פי התקשורת המקומית לפחות, שדיווחה בנימה חיובית על הפגישות של ברק באנקרה, נראה שהם מוכנים לקבל את הנוסחה המתגבשת, של כבוד הדדי.

 עיתונאים המקורבים למסדרונות השלטון, אמרו שארדואן לא היה מיועד בכלל לפגוש את ברק. השגריר באנקרה, גבי לוי, גילה שהנשיא גול היה מוכן לקבל את ברק בלשכתו, במסמך רשמי, היום בבוקר, אלא ששר הביטחון יהיה אותה שעה בדרך לברלין עם שליש מהממשלה.

 

הביקורת באנקרה לא נמחקה לחלוטין והדיה עוד יישמעו בזמן הקרוב. אבל אם להתרשם מהאווירה בקרב אזרחים עמם שוחחנו ברחוב, ועיתונאים טורקים, הרי שהמשבר הנוכחי עם ישראל נמצא מאחור. עד הפעם הבאה?

פורסם לראשונה 17/01/2010 23:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק באנקרה. לא נאיבי
צילום: AP
ברק וגונול. "המבוגר והמנוסה"
צילום: AFP
על קבר אתאטורק. המפגינים נשארו בבית
צילום: AFP
מומלצים