שתף קטע נבחר

הדסה: נשאי איידס יוכלו להוליד ילדים בריאים

בשורה לגברים עם HIV שרוצים להוליד ילדים: במעבדה מיוחדת שהוקמה בהדסה יתבצע מהחודש הבא טיפול חדשני במסגרתו נשטף נגיף ה-HIV מנוזל הזרע, שמוזרק מאוחר יותר לבת הזוג כשהוא נקי - בדרך להריון בריא ונטול סיכונים. השירות ניתן בחינם

לאחר שנים בהם נאלצו נשאי איידס לנסוע לארצות-הברית לטיפול יקר של שטיפת הזרע וניקויו מנגיף האיידס, תפעיל מהחודש הבא מעבדה מיוחדת בהדסה את הטיפול החדש שיאפשר גם לנשאי איידס להביא ילדים בריאים לעולם. הבדיקות לשטיפת הזרע ימומנו על ידי קופות החולים במסגרת סל התרופות.

 

 

זוגות בהם הגבר נשא HIV והאישה איננה נשאית, יוכלו לעבור במעבדת פריון ייחודית שהוקמה במרכז האיידס בהדסה תהליך של שטיפת הזרע, הקפאתו בטמפרטורה של 180- מעלות והזרקתו לאישה. דגימת הזרע תספיק ל-3-4 הזרקות. הטיפול יתבצע ביחידה להפרייה חוץ גופית במחלקת נשים ויולדות בהדסה בשיתוף עם מומחי מרכז האיידס בבית החולים.

 

תהליך שטיפת הזרע וניקויו מנגיף האיידס קיים בארצות-הברית כבר מספר שנים, אולם עלותו הגיעה לעשרות אלפי דולרים. באחרונה החלו מומחי בית החולים הדסה לשקוד על הבאת הטכנולוגיה לישראל והרצת האישורים המתאימים מול משרד הבריאות.

 

וכך הטיפול מתבצע: לאחר שנשא האיידס נתן את דגימת הזרע, היא מועברת למעבדה שם מתבצעת שטיפה המפרידה בין נוזל הזרע לזרעונים עצמם. נוזל הזרע מכיל את מרבית נגיפי האיידס, המועברים לרוב בנוזלי הגוף.

 

לאחר ההפרדה בודק מכשור מדוייק האם נותר חומר גנטי של נגיף האיידס בזרעונים. המכשור כה מדויק עד שבאפשרותו לזהות נגיפים בודדים. אם הזרעונים נמצאו נקיים מוירוס ה-HIV, מוזרקת הדגימה לאישה שעברה טיפולי הפרייה מתאימים.

 

- ד"ר קרן אולשטיין, מומחית למחלות זיהומיות ממרכז האיידס בביה"ח הדסה, האם אתם יכולים להבטיח שהדגימה אינה נגועה בנגיף האיידס?

"לפי הדגימות שלנו, המערכת מזהה אפילו עותקים בודדים של וירוס האיידס. אבל אנחנו עדיין לא יכולים להבטיח במאה אחוז שאין שום סיכוי להדבקה, ואנו נאמר זאת מפורשות לכל זוג. עם זאת, בעולם לא תועדו מקרי הדבקה לאחר הטיפול הזה".

 

- האם השיטה עלולה לפגוע בזרעונים ולגרום למומים בעובר?

"הפרוצדורה יכולה לפגום מעט באיכות הזרע, אך היא כלל אינה מסוכנת לעובר עצמו ואינה יוצרת מומים מולדים".

 

- מה דרישות הקבלה לטיפול?

"הטיפול מיועד לזוגות בהם הגבר הוא נשא, שמטופל שישה חודשים בתרופות לאיידס, והנגיף אינו נמדד בבדיקות הדם שלו. אם לנשא יש מטען ויראלי בדם, הם לא יוכלו לעבור את התהליך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
גם נשאי איידס יוכלו
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים