שתף קטע נבחר

מדענים: יערות עלולים לחזק את משבר האקלים

האם ריאות ירוקות תורמות בהכרח למאבק בהתחממות כדור הארץ? מחקר חדש מצא שיערות עשויים להעלות דווקא את הטמפרטורה, אך אל דאגה: גם המדבור לא מסוכן כפי שחשבנו

שטחים ירוקים יכולים להעצים את התחממות כדור הארץ - כך מתפרסם היום בכתב העת המדעי Science, עקב מחקר שביצעו פרופ' דן יקיר וד"ר אייל רוטנברג, מהמחלקה למדעי הסביבה ולחקר האנרגיה שבפקולטה לכימיה במכון וייצמן.

 

המחקר נערך במשך עשר שנים ביער יתיר שבצפון הנגב, ששימש כמודל ליער באזור יבש. התברר כי יערות אמנם סופגים את גז החממה (פחמן דו-חמצני) מהאטמוספרה ובכך תורמים לקירור כדור הארץ, אלא שלצד השפעה מבורכת זו הם גם גורמים להתחממות האקלים; הריאות הירוקות קולטות באופן מוגבר את קרינת השמש, דבר המקטין את השפעתה המקררת של בליעת גזי החממה, כפי שמסביר פרופ' דן יקיר:

 

 "כשאנחנו נוטעים יער חדש אנחנו למעשה משנים את מאזן האנרגיה של פני השטח, דבר שבשלב הראשון גורם דווקא להתחממות. הסיבה לכך היא אפקט אלבדו: יותר קרינה נבלעת בחורש ולכן החום עולה. התופעה מלווה גם בירידה בפליטה של קרינה תרמית (אינפרא-אדומה) שאף היא מביאה להתחממות, ולכן עלינו להמתין מספר שנים, הרבה יותר מכפי שציפינו, עד שיער מגיע למאזן אנרגיה חיובי ותורם לקירור האטמוספרה".

 

ההמתנה, כך מסתבר, משתלמת, משום שבסופו של דבר גם יער באזור יבש יחסית מסוגל לקלוט כמות נכבדת של גזי חממה. המדענים גילו כי יער יתיר ספג פחמן דו-חמצני בשיעור שאינו נופל מזה של יערות האורנים "הרטובים" באירופה, דבר שמשאיר מקום לאופטימיות, במיוחד לאור התחזיות של התחממות והתיבשות שם.

 

"באזורים אחרים, העולם עבר תהליך של מדבור מואץ במאה השנים האחרונות, וגם יערות אירופה צפויים להתייבש לפי התחזיות", מסביר פרופ' יקיר. "המחשבה עד כה הייתה שהמדבור יוביל להתחממות מואצת של כדור הארץ, אולם אנחנו מראים כי גם בתנאי יובש היערות ממשיכים לצבור גזי חממה, ממש כמו בתנאים "רטובים" יותר, כך שהמדבור יכול גם הוא למתן את ההתחממות. אלו חדשות אופטימיות יחסית למקובל לאחרונה..." 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תחנת המחקר ביער יתיר
באדיבות מכון ויצמן
מומלצים