שתף קטע נבחר

קלינטון: בסופו של דבר, זה בין ישראל לפלסטינים

מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, נדרשה להסביר את דבריו של הנשיא אובמה, שהיכה על חטא באשר לציפיותיו מתהליך השלום. הנשיא, כך אמרה, התכוון לומר שהקהילה הבינלאומית יכולה ליצור את התנאים, "אך בסוף היום - ישראל והפלסטינים חייבים לקבל החלטה"

האם ארצות הברית תשאיר את ישראל והפלסטינים לדשדש לבדם בבוץ המזרח תיכוני? אחרי שהנשיא האמריקני, ברק אובמה, היכה על חטא, ואמר שציפיותיו לשלום במזרח התיכון היו מוגזמות, הבהירה מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, שוושינגטון לא תרפה מהמאמץ להתניע תהליך מדיני, אך באותה נשימה אמרה שאובמה התכוון לומר כי "בסופו של דבר זה בין הישראלים והפלסטינים".

 

"ארה"ב, בריטניה, האיחוד האירופי והליגה הערבית, כולם יכולים לפעול ביחד לנסות ליצור את התנאים לפתרון הנושאים יוצאי הדופן בין הישראלים והפלסטינים, אבל בסוף היום - הם חייבים לקבל החלטה", הסבירה קלינטון את מה שאמר אובמה לשבועון "טיים".


מזכירת המדינה עם שר החוץ הבריטי, אמש (צילום: AFP)

 

קלינטון נשאלה במסיבת עיתונאים משותפת עם שר החוץ הבריטי, דייויד מיליבנד, על דברי הנשיא, ואמרה שוושינגטון "מחויבת באופן מוחלט לתהליך השלום". היא הדגישה כי "זה לא משנה אם זה הסיבוב השני או הסיבוב ה-20. אנחנו מאמינים שזה מצב המחייב תשומת לב קבועה ועקבית. היעדר תשומת לב כזו עלול ליצור כמה קשיים מהסוג שאנחנו מתמודדים איתו עכשיו".

  

היא הצהירה: "אנחנו מתכוונים להמשיך לעשות את כל מה שאנחנו יכולים לעשות ליצירת אווירה שבה זה יהיה אפשרי. אנחנו מאיצים בישראלים והפלסטינים לחזור לשולחן המשא ומתן ולהתחיל לטפל בנושאים הכל כך קשים שעומדים בדרך לבטחון למדינת ישראל ומדינה לפלסטינים, אבל אנחנו מאמינים שהם ניתנים לפתרון".

 

מזכ"ל האו"ם, באן קי מון, התייחס אף הוא לקיפאון במגעים. "בהיעדר שיחות, האמון בין הצדדים הצטמצם, ותושבי עזה ודרום ישראל ממשיכים לסבול מאלימות. אם לא ננוע בקרוב במישור הפוליטי, עלולה לחול הסלמה במצב". 


נתניהו ומיטשל, אמש בירושלים (צילום: מתי שטרן, שגרירות ארה"ב) 

 

גורם מדיני בכיר בירושלים העריך כי דברי אובמה נועדו בעיקר כדי "לעורר" את הצדדים. "בוושינגטון יושבים אנשים מתוחכמים. אולי מדובר במסר של הפוך על הפוך. דברי הנשיא אובמה נועדו להבהיל את מי שצריך להבהיל, שיכול להיות שארה"ב תמשוך את ידיה מהמשא ומתן. יכול להיות שהם נועדו לדרבן את הצדדים, בעיקר את הפלסטינים, להיכנס לתהליך המדיני", אמר.

 

בירושלים אומרים כי ישראל תמשיך במאמציה להתניע מהלך מדיני מול הפלסטינים, משום שהדבר מעניק לה יתרון בעיני ארה"ב ובדעת הקהל העולמית. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, סבור שאין צורך בשיחות בלתי ישירות עם הפלסטינים בתיווך אמריקני, והעביר את המסר הזה לשליח האמריקני, ג'ורג' מיטשל, עמו נועד. מלשכת ראש הממשלה נמסר בתום הפגישה: "ראש הממשלה נתניהו והסנטור מיטשל דנו כשעתיים וחצי בדרכים להנעת התהליך המדיני. השיחות יימשכו בימים הקרובים".

 

נתניהו למקורבים: שהפלסטינים יירדו מהאקליפטוס

לקראת פגישתו עם מיטשל אמר אמש נתניהו למקורביו: "הכי פשוט זה להציב עוד ועוד תנאים מצידנו מול הפלסטינים - כמו לא לשיחות על פליטים, לא לשיחות על ירושלים וכיוצא באלו. אנחנו לא עושים זאת, ומצפים שהפלסטינים לא יציבו עוד תנאים ויירדו מהאקליפטוס".

 

גם שר החוץ, אביגדור ליברמן, מתנגד למחוות נוספות לפלסטינים, אך סבור ששיחות משרתות את האינטרס של ישראל. "המחוות שכבר ניתנו מהצהרת בר-אילן של נתניהו ועד להקפאת הבנייה ברוב יהודה ושומרון לעשרה חודשים, מראות שאנו מוכנים לדבר, עכשיו זה התור של הפלסטינים לעשות מחוות", אמר ליברמן בימים האחרונים בשיחות סגורות.


רואים עין בעין? מיטשל וליברמן בפגישתם אתמול (צילום: רויטרס)

 

שר הביטחון, אהוד ברק, שנפגש אתמול עם מיטשל סבור שהאינטרס של ישראל הוא לנהל משא ומתן, "וזה אמור להיות גם האינטרס הפלסטיני. כל יום שחולף אינו חוזר. מבוי סתום שיוביל לפרץ אלימות נוסף ישרת רק את חמאס. משא ומתן ישרת את ישראל, את המזרח התיכון ואת העולם כולו", אמרו מקורביו.

 

אחרי סבב שיחות בישראל, יגיע היום מיטשל לרמאללה. ברשות הפלסטינית נערכים לפגישות לא פשוטות,

כך אמרו אמש ל-ynet גורמים פלסטינים. הגורמים אומרים כי לפי שעה, נראה שאבו מאזן לא יסכים לחזרת הצוות הפלסטיני לשולחן המשא ומתן. הגורמים הפלסטינים מסרו כי יש הבנה בין האמריקנים, הפלסטינים והמצרים על הקווים הכלליים של המשא ומתן, אך ציינו כי לפי שעה אין התחייבות אמריקנית לאלץ את ישראל לקבל את ההבנות על קווי המשא ומתן ועל כך שהוא אמור להסתיים בהקמת מדינה פלסטינית בקווי 67'.

 

הפלסטינים מעריכים שמיטשל ינסה לשכנע את אבו מאזן לשוב למשא ומתן, ובמהלכו ימשיכו האמריקנים לפקח על הקפאת הבנייה בהתנחלויות. אבו מאזן, אומרים אנשיו, מבין כי הסיבוב הנוכחי הוא הסיכוי האחרון אולי לשינוי מדיני בתקופתו כנשיא, אולם הפלסטינים סבורים כי לפי שעה הסיכויים לחידוש המשא ומתן אינם גבוהים.

 

בהכנת הידיעה השתתף עלי ואקד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תקווה שנכזבה. אובמה
צילום: AP
לא נרפה. קלינטון
צילום: רויטרס
נתניהו. די לתנאים
צילום: AFP
מומלצים