שתף קטע נבחר

בלשי הסלולר

הטלפון הסלולרי הוא כלי מרכזי בתכנון וביצוע פשעים. מצד שני, בשביל מערכות איכון וקליטה חכמות, הוא מקור לפיצוח הפשע הבא. "ידיעות אחרונות" מציג את הזווית הישראלית בתחום

תסריט ראשון: שני מחבלים הגיעו לישראל משתי מדינות אירופאיות שונות בטיסות נפרדות. הם תודרכו ליצור, באמצעות הטלפון הסלולרי, כל אחד בנפרד, קשר עם סייענים ביהודה ושומרון כדי לקבל מידע מודיעיני על מטרות ולאסוף אמצעי לחימה. אחרי יומיים של הכנות, הם היו מוכנים לבצע את הפיגועים. שעתיים לפני שעמדו לצאת משני בתי מלון שונים בירושלים הם נעצרו בידי לוחמי היחידה המיוחדת למלחמה בטרור.

 

תסריט שני: כנופייה של שודדי תחנות דלק פעלה בשרון במשך תקופה ארוכה. בכל פעם היא הצליחה לחמוק מהמשטרה. בשלב מסויים החליטו השוטרים לרכז בנושא מאמץ מיוחד. אחרי שבוע של פעילות אינטנסיבית הצליחה המשטרה לאתר שניים מראשי הכנופייה ועצרה אותם בדרכם לבצע מעקב על תחנת דלק נוספת.

 

שתי ההצלחות הללו התאפשרו באמצעות מעקב חכם אחרי טלפונים סלולריים - תחום שהולך ומתפתח עם השנים, במיוחד מאז פיגועי ה‭11-‬ בספטמבר בארה"ב. טכנולוגיות מעקב צבאיות בתחומי המודיעין האלקטרוני, ‭,ELINT‬ ומודיעין הקשר, ‭,COMINT‬ פושטות בימים אלה מדים והופכות בהדרגה למערכות אזרחיות לגמרי, השנויות כמובן במחלוקת, והשימוש בחלקן מוגבל במדינות רבות, כולל ישראל, על-ידי חוקים נוקשים נגד האזנות סתר.

 

הן אולי לא ישאירו לנו טיפה פרטיות, אבל יוכלו למנוע מעשי פשע וחבלה. הטכנולוגיות הללו מצטרפות לאלפי מצלמות האבטחה המרשתות כיום לא רק בתי עסק ברחבי העולם, אלא גם רחובות של ערים שלמות. מערכות האזנה ומעקב אלקטרוניות, ששימשו עד היום צבאות בלבד ונשמרו בסוד, מוסבות היום לצרכי ביטחון-פנים.

 

לחבור למצלמות

טעה מי שחשב שמעברן של הרשתות הסלולריות בעולם מן השיטה האנלוגית לשיטה דיגיטלית תהפוך אותן לפחות חשופות להאזנות מבחוץ. חברות רבות ברחבי העולם מציעות כיום פתרונות שונים ויקרים - המיועדים בעיקר לגופים בטחוניים מודיעיניים גדולים - למעקב מתוחכם וממוחשב אחרי שיחות טלפון סלולריות. הבולטות שבהן הן סימנס ורוד אנד שוורץ מגרמניה, ורינט ו-Nice הישראליות, ETI הדנית, ו‭SS8-‬ מארה"ב. חברת ‭genesis ew‬ הישראלית, הממוקמת בפארק המדע ברחובות, מסיימת בימים אלה פיתוח של גירסה אזרחית למערכת מעקב כזו - מערכת שתוצע למכירה חופשית כ"תוכנת מדף" הדורשת התאמות קלות בלבד לצרכים מיוחדים.

 

לדברי טלה כהן, המנכ"לית, מה שנשמע לכאורה פשוט - שהרי כל תקשורת מתבצעת ב"אוויר" וממנו היא ניתנת לקליטה - הוא בפועל תורה מסובכת ומורכבת ביותר. גם אם הצלחת להתגבר או לעקוף את הקידוד המקורי של שיחות הטלפון בדרך כלשהי, החוכמה הגדולה היא היכולת "להבין" - למצוא את הקשר המסתתר בין שתי שיחות שונות ויותר, שיצאו ממקורות וממקומות שונים, ונוגעות לפעילות טרור או פעילות לא חוקית אחרת אשר הולכת ונרקמת.

 

ג'נסיס מספקת, בין השאר, איכון מדויק של המכשיר הסלולרי שממנו יוצאת שיחה מסויימת ויודעת לזהות את מספרו גם אם הוא חסום על ידי הבעלים. התוכנה יודעת "לחבור" אל מערכות מעקב אחרות, כמו מצלמות הווידאו שהפכו לחלק מנוף היום-יום שלנו. כאשר היא מזהה פעילות חשודה בתדרי הסלולר היא יכולה להורות אוטומטית לעמדות מצלמה באזור מסוים לשדר צילומים בזמן אמת לחדר בקרה מרכזי. המערכת כוללת גם סימולטור פנימי, שבאמצעותו ניתן לאמן מראש את המפעילים ולהביא אותם לרמת מיומנות גבוהה.

 

בחודש הבא תצא גירסה ראשונה של המערכת, שתופץ לבחינה אצל כמה לקוחות, ובחודש מאי יוצע המוצר בשווקי העולם. המחיר, כמובן, לא מתאים לכיסו של אדם פרטי: כ‭350-‬ אלף דולר. את הגירסה הבסיסית של התוכנה, אגב, ניתן להפעיל גם באמצעות מחשב נייד בלבד.

 

בנק חריגים

פיני בירמן מנהל הפיתוח העיסקי של ‭,genesis‬ אמר: "החידוש הוא לא בשיטת החיבור למערכת הסלולרית עצמה. זה יכול להתבצע, בסמכות וברשות השלטונות, אצל חברת הסלולר, או באמצעות אנטנות מבחוץ. הדגש שלנו הוא על איכות המידע שאנחנו יודעים לסנן ולהפיק מקליטה של שיחות לכאורה אקראיות‭."‬

 

החלק החזק ביותר של המערכת הוא היכולת שלה לספק "תמונה סיכומית‭."‬ כלומר, היא קולטת שיחות, מצביעה על הקשרים בין המדברים ומסמנת את מיקומם. היא לא עושה רק את זה אלא נותנת למפעיל מעין תקציר של המצב, מה שעוזר לו להבין מה קורה ומהר. בירמן, אגב, עוסק בתחומי האלקטרוניקה הצבאית כבר שנים רבות, וזכה בפרס ביטחון ישראל על חלקו בפיתוח מערכת ייחודית לתקיפת מטרות.

 

בעידן התפוצצות המידע, גם העבריינים והמחבלים הפוטנציאליים יודעים כיום, שהמכשירים הסלולריים שלהם עשויים להיות במעקב ונוקטים שורה של צעדים - מקצועיים יותר ומקצועיים פחות - כדי להיזהר. ג'נסיס למשל, יודעת לעקוב אחר טלפון סלולרי גם אם בעליו מחליפים שוב ושוב את כרטיסי ה‭SIM-‬ שהם משלבים בו‭.‬ בתוכנה יש 'בנק' של אלפי מאפיינים חריגים, שאם מתקיימים רצפים מסויימים שלהם, ניתן לדעת שמשהו חשוד מתרחש ולהתמקד בו. כיוון שמדובר בתוכנה בעלת יכולת למידה, ככל שיחלוף הזמן ויגדל מספר המשתמשים כך יגדל גם מספר מאפייני האזהרה הללו.לדברי בירמן, ניתן גם להגדילם ולעדכנם תוך כדי ההפעלה המבצעית בשטח.

 

 

בעלי genesis טוענים היום, בראייה שלאחר מעשה, כי לו היתה בידי רשויות הביטחון בארה"ב מערכת דומה ערב פיגועי ה‭11-‬ בספטמבר, ניתן היה לסכל אותם.

 

גופי המודיעין האמריקניים, הם אומרים, האזינו אז ומאזינים גם כיום לרשתות סלולריות, אבל מה שהיה חסר להם ערב האסון זו מערכת חכמה, שתדע לחבר פרט מחשיד ועוד פרט מחשיד, לזהות סכנה ולהתריע בזמן אמת על בעיה.

 

לפי ג'נסיס, ניתן לעשות שימוש במערכת כזו גם בהגנה על גבולות מפני מבריחים ומסתננים, במקום להקים גדרות או חומות פיזיות: "המבריחים עושים שימוש בטלפונים סלולריים כדי לתאם את הפעילות משני עברי הגבול.

 

המערכת תזהה התקרבות חשודה ותזניק לשם כוח צבאי‭,"‬ אומרת כהן. היא טוענת גם, כי פיענוח מעשי רצח דוגמת זה של משפחת אושרנקו היה קל, מהיר ופשוט יותר לו נעשה שימוש במערכת המעקב הסלולרי.

 

מדובר בקרב מוחות, שיילך ויגבר עם התעצמותם ותחכומם של ארגוני הטרור והעבריינים. אף שהתחרות בשוק גדולה, לחברות הישראליות יהיה הרבה מה לומר בתחום בשנים הקרובות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מעקב סלולרי למניעת פשיעה וטרור
צילום: index open
מומלצים