שתף קטע נבחר

עיניים במקום ידיים - אביזרים לבעלי מוגבלויות

זה כבר לא מדע בדיוני: המחשב מסייע היום לבעלי מגבלות פיזיות לנהל את חיי היום-יום שלהם. אבל מה באשר למי שמתקשים בעצם השימוש בו? איתי שמושקוביץ בחן בידיעות אחרונות את הגדג'טים החדשים שלא תמצאו בחנות המחשבים הקרובה

הסרט "אווטאר" זכה אומנם לפירסום בשל טכנולוגיית התלת-מימד, אבל גם בעלילת הסרט יש כמה חידושים. הגיבור הוא נכה מלחמה המרותק לכסא גלגלים, ללא יכולת להזיז את הרגליים. ברגע שהוא נכנס למכשיר מיוחד, באמצעותו הוא שולט מרחוק על דמות האווטאר שלו, הוא משחרר אותה מהמגבלות ומצליח לרוץ, לטפס על עצים, ובכלל לפעול באופן חופשי.

 

מדובר עדיין במדע בדיוני, כמובן, אבל כבר כיום יכולים המחשבים לסייע לבעלי מגבלות פיזיות ולהקל עליהם בדרכים שונות. בעזרת המחשב אפשר לשלם חשבונות מבלי לעמוד בתור בסניף הדואר, לעקוב אחרי מצב חשבון הבנק ולבצע פעולות, לפנות אל חברות וגופי שלטון ועוד.

 

לפעמים צריך עזרה

אולם יש גם בעלי מגבלות שהמחשב עצמו אינו נגיש להם, והם נזקקים לעזרה גם לעצם השימוש בו. בישראל פועלים ארבעה מרכזים של מכון קרטן, השייך לקרן מפעלי השיקום, אשר מסייעים, בין היתר, לנפגעים בתאונות שונות לחזור ולהשתמש במחשב לאחר הפגיעה, תוך התאמה של מוצרים או פתרונות ייחודיים.

 

"בחלק מהמקרים מדובר באנשים שעבדו עם המחשב בעבר וצריכים למצוא דרכים חדשות להשתמש בו, אבל יש גם כאלה שצריכים ללמוד את הכל מאפס ועבורם אנחנו עורכים גם קורס של הכרת המחשב‭,"‬ מסבירה מיכל עמנואל, מרפאה בעיסוק במכון קרטן. "המטרה יכולה להיות חזרה לעבודה, התאמה לעבודה אחרת, או שימוש במחשב לשיפור חיי היום-יום‭." ‬

 

בסניפי המכון מתמחים בהתאמת עמדות מחשב על-פי עקרונות ארגונומיים, תוך התייחסות לאדם ולצרכיו המיוחדים, למטלה הנדרשת ממנו ולסביבה בה הוא נדרש לעבוד. שירותי המכון ניתנים על-פי הפניה של גורם מממן, כגון ביטוח לאומי או משרד הביטחון, או באופן פרטי.

 

במקום מבצעים "הערכת נגישות‭,"‬ כלומר בודקים אלו כלים דרושים כדי ליצור סביבת עבודה נוחה להפעלה ולשימוש במחשב. הכלים יכולים להיות פיזיים - ציוד היקפי ורכיבי חומרה שונים, ויש חשיבות גם לתוכנות שמותקנות במחשב.

 

חלק מהפתרונות הם מוצרים מסחריים, ובמקרים כאלה בדרך-כלל המחירים גבוהים מאוד - אלפי שקלים לכל אביזר-עזר ייחודי. אבל עמנואל מספרת גם על מקרים שבהם במכון אילתרו פתרון יצירתי וזול: "הגיע מישהו, למשל, שלא היה יכול לפתוח את כף היד וניסה לעבוד עם מחשב כשהיד מאוגרפת.

 

"ניסינו למצוא משהו שיוכל לעזור ובסוף מצאתי טבעות פשוטות שניתן להלביש על האצבע ובעזרתן להשתמש במקלדת. אנחנו מנסים למצוא פתרון שיהיה הכי יעיל לכל אדם, לאו דווקא את המוצר הכי מתקדם, משוכלל ויקר‭."‬ וכמו בכל תחום שקשור למוצרי אלקטרוניקה, המחירים יורדים בהדרגה.

 

עכבר לרגליים

חברת דגש מתמחה בייבוא ושיווק מגוון מוצרים לבעלי מגבלויות. יש, למשל, מקלדות עם לוח מקשים חלקי, אבל עם מקשים גדולים במיוחד, ומקלדת רגילה ללא לוח ספרות, כדי לצמצם את המרחק בין המקלדת לבין העכבר ולשפר את הזווית בה מונחת היד. יש גם עכברגל - משטח עבודה מיוחד לרגליים, כשרגל אחת משמשת להזזת הסמן והשנייה כדי לפתוח תפריטים או לבצע לחיצה ימנית. מוצר כזה, אגב, עולה כ‭1,000-‬ שקל.

 

בין המוצרים היקרים יותר נמצאים עכבר שמופעל בעזרת צינורית שמניחים בפה לצורך הזזת הסמן על המסך, ופעולת הלחיצה נעשית על-ידי נשיפה או שאיפה של אוויר. המחיר: ‭2,000‬ דולר. מוצר אחר הוא עכבר ראש, שעולה כ‭600-‬ דולר - זוהי מצלמת אינפרא-אדום שנצמדת אל המחשב, מזהה מדבקה מיוחדת המוצמדת אל הראש, ואז אפשר להניע את הסמן באמצעות תנועות ראש.

 

אחד המתקנים המתקדמים והיקרים ביותר הוא מחשב ‭,All in One‬ כלומר כזה שבו כל המחשב נמצא למעשה מאחורי המסך, וכולל מסך מגע וגם מצלמה מיוחדת, שמזהה את תנועות העיניים. בעזרת תוכנה מיוחדת מבצעים כוונון והתאמה של זיהוי העיניים, ממש כמו כיוונון הזיהוי של עט החרט במחשב כף-יד.

 

לאחר התהליך הקצר הזה אפשר להתחיל להפעיל את המחשב בעזרת העיניים בלבד - המצלמה מזהה את הנקודה בה ממוקד המבט, ולאחר מספר שניות בהן משאירים את המבט על כפתור מסוים התוכנה תפעיל אותו. יש גם מקלדת וירטואלית המופעלת באמצעות המבט, כולל השלמה אוטומטית של מילים ומשפטים מובנים מראש. הבעיה היא, שוב, תג המחיר: החל מ‭6,000-‬ דולר למערכת פשוטה, ללא השלמת מילים אוטומטית, ועד כ‭13-‬ אלף יורו למערכת המתקדמת ביותר.

 

ויש מוצרים סופר-פשוטים, שמאפשרים להפעיל את המחשב בעזרת כפתור אחד בלבד. מדובר במתג בודד, שמפעיל תוכנה שסורקת את המסך לרוחב ובלחיצה נוספת עליו הסריקה נעצרת. לאחר מכן ניתן לסרוק את המסך לאורך, לעצור אותה בנקודה מסוימת וכך להגיע אל כל נקודה שרוצים ברחבי המסך כדי להפעיל תוכנות. אפשר להשתמש גם במשטח מגע מיוחד, כמו משטח העכבר שקיים במחשב נייד, בתור תחליף לעכבר.

 

הנייד המסוכן

מוצרים משלימים יכולים להתאים גם לשימוש יום-יומי ולא רק לאנשים בעלי מגבלות. הדר זלצר-פלאח, סגנית מנהל אגף טכנולוגיה מסייעת בחברת דגש, אומרת, כי ההערכות הן שכיום אחד מכל חמישה משתמשי מחשב סובל מכאבים בגלל שימוש לא נכון במחשב, והמספר צפוי לזנק בתוך שנים ספורות לאחד מכל שלושה או אפילו שניים. שימוש לא נכון במחשב יכול לגרום לנזקים בריאותיים ממש, או ל"סתם" כאבי- ראש, עייפות ושאר תסמינים שמקורם לא תמיד מובן.

 

הפופולריות העצומה של המחשב היא אחד הגורמים שאחראים לנזקים. "המיקום של המחשב הנייד הוא תמיד בעייתי‭,"‬ מסבירה מיכל עמנואל ממכון קרטן. "או שהוא מונח על שולחן ואז הידיים בסדר אבל המבט מופנה מטה, או שממקמים את המסך בגובה נכון, אבל אז צריך להרים את הידיים‭."‬

 

גם זלצר-פלאח ממליצה להניח את המחשב הנייד בתחנת עגינה ולהשתמש במקלדת ועכבר חיצוניים. לוג'יטק מציעה לשם כך את מוצרי ‭,Alto‬ שכוללים משטח הגבהה למחשב הנייד, שבעזרתו המסך נמצא בגובה הנכון, וגם מקלדת ועכבר אלחוטיים. בכל מקרה, המומחים ממליצים שלא לעבוד עם משטח העכבר המובנה במחשב הנייד.

 

גם למחשבים נייחים יש כלי עזר, כמו עכבר עם כדור עקיבה (טרקבול‭,(‬ שאינו מחייב להזיז את העכבר כולו, אלא רק להניח את היד על הכדור ולגלול אותו בכיוון הרצוי. גם ג'ויסטיק רגיל יכול לסייע, ויש עכבר שמעוצב כמו ג'ויסטיק, עם לחצן שמאלי וימני. מספר חברות, אגב, מציעות כבר עכבר מאונך, שהוא כמעט זהה לעכבר מחשב רגיל רק "עומד על הצד‭,"‬ כך שהתנוחה של היד טבעית יותר.

 

פרט לאביזרים החיצוניים, יש חשיבות גם לעמדה עצמה. במכון קרטן ובחברת דגש אפשר למצוא גם שולחן מחשב עם מנגנון כוונון מיוחד, להגבהת או הורדת משטח העבודה לגובה הרצוי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים