שתף קטע נבחר

כמו שהטבע התכוון: ט"ו בשבט עם פירות טריים

החקלאות העכשווית גרמה לכך שאפשר להשיג כמעט כל פרי במשך כל השנה, אבל הטעם והערכים התזונתיים הולכים לאיבוד בדרך. פיליס גלזר מציעה לחגוג את ט"ו בשבט כמו במקור: עם פחות פירות מיובשים ויותר פירות טריים. הנה מתכון לבננות צלויות עם שקדים, עוגת אגסים וכדורי פירות יבשים עם קוקוס

בדיוק בעונה זו של השנה היו יוצאים אבותינו לפרדס לבדוק את מספר עצי הפרי שברשותם, לכן ט"ו בשבט הוא בעצם חגיגת פירות הארץ הטריים ולא פירות מיובשים מיובאים מחברינו שבטורקיה.

 

פעם לא יכולנו להשיג רימון לאחר סוכות, אך עכשיו הוא נמצא במשך רוב השנה. כך גם הבננה, פירות הדר, המלון והפפאיה. הכי טוב כמובן הוא לאכול פירות בעונתם הטבעית ולא מאחסון, שם הם מאבדים מטעמם ומערכם התזונתי. לכן יש לי חיבה והערכה מיוחדת לפירות שלא הסתגלו לחקלאות העכשווית ועדיין גדלים כפי שהטבע תכנן - כמו אנונה, גויאבה, משמשים ופירות יער, בין יתר, שצריכים לזכור לקנות אותם בזמן כי הם נעלמים מהשוק תוך זמן קצר.

 

טיפ לט"ו בשבט: קונים חרובים שלמים בקיוסקים או בחנויות טבע, שוטפים ומייבשים. כשמגישים תה או קפה, שמים חרוב שלם בכל כוס, שישמש כמו כפית לבחישה וגם יתרכך במשקה החם. אפשר כמובן לאכול את החרוב בסוף, כי הוא לא רק טעים הוא מלא ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים.

 

בננות צלויות עם שקדים קלויים

קינוח הודי מהיר ופשוט

 

המרכיבים (ל-4 מנות):

1 כף מיץ לימון סחוט מלימון טרי

1/4 כוס מיץ תפוזים או קלמטינות סחוט מפרי טרי

1/4 כפית אגוז מוסקט

1/4 כפית הל

2 כפות חמאה או חמאה מזוקקת (גהי)

4 בננות מוצקות אך בשלות

1/4 כוס סוכר טבעי בהיר (דמררה), או מוזהב

2 כפות שקדים מולבנים פרוסים


(צילום: דלית שחם)

 

אופן ההכנה:
  1. מערבבים מיצים ותבלינים בקערה קטנה. מחממים את הגריל. מברישים תבנית אפייה במעט חמאה מומסת או גהי.
  2. מקלפים את הבננות וחוצים לאורך. מניחים בתבנית עם הצד החתוך כלפי מעלה.
  3. בעזרת כף, יוצקים למעלה את תערובת המיץ והתבלינים. מטפטפים למעלה את יתרת החמאה או הגהי ומפזרים את הסוכר. שמים מתחת לגריל 3-4 דקות או עד שהחלק העליון מבעבע וחום בהיר.
  4. מוציאים מהגריל ומפזרים את השקדים למעלה באופן שווה. שמים מתחת לגריל רק עד שהשקדים קלויים ומוזהבים. מגישים חם.

 

עוגת אגסים ללא ביצים

אפשר להוסיף 4-5 תמרים קצוצים במקום הסוכר.

 

המרכיבים:

6 אגסים, פרוסים דק (מקולפים עם הקליפה לא יפה או עבה)

1/3 כוס שמן

1/2 כוס דבש

1 כפית מיץ לימון

1 כוס אגוזי מלך קצוצים

2 כוסות קמח מנופה, או 1 כוס קמח מלא ו-1 כוס קמח לבן

3/4 כפית אבקת אפיה

קורט מלח

1 כפית קינמון

1/2 כוס סוכר דמררה או מוזהב

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים תנור ל-180 מעלות. משמנים תבנית אפייה בגודל 20X30 ס"מ.
  2. מערבבים בקערה אגסים, שמן, דבש ומיץ לימון.
  3. בקערה שנייה מנפים את החומרים היבשים מלבד הסוכר והאגוזים הקצוצים. מוסיפים פנימה את הסוכר ומערבבים.
  4. מוסיפים את האגסים לתערובת הקמח ומוסיפים פנימה את האגוזים. מערבבים היטב ומעבירים לתבנית.
  5. אופים 35-40 דקות או עד שקיסם שהוחדר למרכז יוצא נקי.

 

כדורי פירות יבשים של שירה

ובכל זאת, משהו עם פירות יבשים. את המתכון הבא מצאתי אצל שירה לוי, אמריקנית-ישראלית לשעבר שחיה בחו"ל, שכותבת בלוג באנגלית. רצוי לבחור שקדים, צימוקים ותמרים תוצרת הארץ - הם טריים יותר ולכן מזינים יותר. תוספות אפשרויות: חמוציות מיובשות, תמצית וניל או רום טבעי, אבקת קקאו או חרובים, פיקאנים, אגוזי קשיו, חמניות, שומשום ועוד

 

המרכיבים:

2 כוסות צימוקים

6 תמרים מגולענים

1 כוס שקדים

1 כוס אגוזי מלך

1 כוס פתיתי קוקוס

1/4 כוס קקאו

 

אופן ההכנה:
  1. במעבד מזון עם להב מתכת, קוצצים דק את האגוזים. מוסיפים את הצימוקים, התמרים וחצי מכמות הקוקוס.
  2. ממשיכים לעבד עד שהתערובת נראית דביקה.
  3. מגלגלים כ-30 כדורים, חלקם בקוקוס וחלקם בקקאו או ושמים במנג'טים קטנים.

 

דברים שאהבתי השבוע

  • הן לא מקמח מלא אמנם, אך "עוגיות שמן זית" של הדודות הן באמת שדרוג רציני להיצע הקרקרים הרגילים בסופר. עשויות עם שומשום (המוסיף חלבון ומינירלים), שמן חמניות ושמן זית כתית מעולה, ראשון המסיק מזיתים סורים מרמת הגולן (במקום שומן מוקשה או מוקשה חלקית), שמרים (במקום אבקת אפיה) ומיצוי רוזמרין, העוגיות המלוחות האלו ממש טעימות ומתאימות מאוד לטבול בקוטג' או תערובת שמן זית וזעתר, בין היתר. עכשיו במבצע: 500 גרם במקום שקית רגילה של 400 גרם, באותו המחיר.

 

  • מלב שדות הארטישוק שבמושב ניר-בנים בחבל לכיש, מגיע החקלאי, המגדל והבשלן נעם יעקבא לעיר הגדולה לרגל סדנא בישול מרתקת וייחודית בהכנת סעודה צמחונית שלמה עם ארטישוק בלבד, מהמרק ועד לקינוח. הסדנא תערוך היכרות עם הקוץ בעל הטעם המלטף ותתקיים ברשת ספייסס בשני מועדים. הראשון בתאריך 11.2.10. מחיר הסדנא: 180 שקלים. למידע: 03-6475555.

 

  • השבוע קיבלתי מייל שהודיע לי שהתה של פומפידור משתמש רק בתיונים שעברו הלבנה עם חמצן, לכן הם ידידותיים לסביבה. תודה. אחד הטוקבקיסטים מהכתבה הקודמת גם מוסר שצלצל לוויצוסקי ונאמר לו שהחברה לא מלבינה את הנייר שמשמש לתיונים ולכן אין סכנה שיכיל שאריות דיוקסין. כל הכבוד לקורא הזריז והאכפתי. אולי תצלצלו אתם לחברות אחרות?

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים