שתף קטע נבחר

בתי הדין: פחות מתגרשים ב-2009

כ-17 אלף תיקי גירושין נפתחו בשנה החולפת - ירידה של כ-2.3% לעומת 2008. במגדל העמק נרשמה צניחה בשיעור של 43% במספר המתגרשים, אך בטבריה עלייה של כ-27%

גם ב-2009, תל אביב היא שיאנית הגירושין בישראל – כך עולה מנתוני השנה היוצאת שפורסמו בצהריים (יום ג') על-ידי הנהלת בתי הדין הרבניים. שיעור המתגרשים בעיר הגדולה ירד בשנה החולפת ב-3.2%, אך היא עדיין מובילה את הרשימה הארצית עם 791 זוגות.

 

במסיבת עיתונאים שקיים מנכ"ל בתי הדין, הרב אליהו בן דהן, הוא הצביע על ירידה של 2.3% במספר המתגרשים במדינה כולה, והעריך גם למשבר הכלכלי הייתה השפעה על הנתונים. לדבריו, מחקרים המוכיחים שמצבו הכלכלי של כל אחד מבני הזוג נעשה בדרך כלל רע יותר בעקבות פרידה.

 

הצניחה הגדולה ביותר בשיעור המתגרשים לעומת 2008 עמדה על 43% ונרשמה ביישוב מגדל העמק. בגדרה נרשמה ירידה של 31% בשיעור המתגרשים לעומת אשתקד, ובמודיעין - שבשנה שעברה רשמה את הזינוק הגבוה ביותר - הייתה ירידה של כ-16%. לעומת זאת, בטבריה עלה שיעור הגירושין ב-27% ובפרדס חנה-כרכור ב-24.5%. בירושלים נרשמה עלייה של 5.8% בשיעור המתגרשים, שמספרם היה 708 זוגות. בחיפה הייתה ירידה בשיעור של 6.7% ל-444 זוגות. בראשון לציון התגרשו 420 זוגות (-6%) ובבאר שבע 365 (+5.2%). 

 

על-פי נתוני בתי הדין, כ-17 אלף תיקי גירושין נפתחו ב-2009. אורך חייו הממוצע של תיק גירושין, מרגע שנפתח ועד שנסגר, הוא 138 יום. לדיון הראשון המתינו המתדיינים בממוצע 28 יום, ובין דיון לדיון – 91. 

 

לדברי הרב דהן, רוב תיקי הגירושין השנה נפתחו לאחר ששני בני הזוג כבר סיכמו שבכוונתם להתגרש. "במקרים אלו", אמר בן דהן, "הזוגות יכולים להגיע לגט כבר אחרי שבוע עד חודש, ולעתים גם בתום דיון אחד. העובדה שהם מגיעים אלינו אחרי שפתרו את עיקר הסכסוך מלמד על בגרות ובשלות, ונמנעת מהם התדיינות ארוכה".

 

162 גטים למסורבות

על-פי הנהלת בתי הדין, היחידה המיוחדת להתרת עגונות ומסורבות הצליחה להשיג גט עבור 162 נשים, שבעליהן נעלמו או סירבו לגרשן. ארבעה מהסרבנים שנעלמו אותרו בסיוע חוקרים פרטיים בחו"ל, שנשלחו על-ידי בתי

הדין. ב-44 מקרים הוטלו סנקציות נגד סרבנים, בהם: עיכוב יציאה מהארץ, הגבלה על חשבון הבנק, מניעת רישיון נהיגה ועוד. 

 

עו"ד בתיה כהנא דרור מארגון "מבוי סתום" תקפה את הנתונים שהציג בן דהן בנוגע למסורבות הגט בטענה שאינם משקפים את המציאות בשטח. לדבריה, בתי הדין אינם מחשיבים כמסורבת גט אישה שעדיין לא קיבלה "חיוב גט", כלומר שבית הדין טרם הכיר בה כזכאית לקבלת אמצעי כפייה נגד הבעל עד למתן הגט. אלא שלטענתה, בתי הדין כיום ממעטים לתת "חיוב גט", ואישה התובעת גט ללא הסכמה יכולה לחכות בממוצע בין 5-7 שנים עד לקבלתו.

 

כמו כן, היא מציינת, במקרה שבמשך חצי שנה לא נעשתה פעילות בתיק, כגון שאישה התייאשה מלקבל חיוב גט ולא המשיכה בתהליך, סוגר בית הדין את התיק באופן אוטומטי, עם הודעה חד צדדית לאישה. לטענתה, תיקים אלו לא נספרים בספירה של בתי הדין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גירושין. כמה ואיפה?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים