שתף קטע נבחר

'תג המחיר' הגיע לאו"ם: "107 התנכלויות בגדה"

במסגרת הדיון התקופתי של מועצת הביטחון על המצב במזרח התיכון, סיפר עוזרו של מזכ"ל האו"ם על 107 פעולות נגד פלסטינים. שגרירי צרפת ובריטניה קראו לישראל להפסיק את הבנייה במז' י-ם והשגרירה שלו תהתה מדוע הפלסטינים מתעלמים מהיד המושטת של ישראל

הריסות הבתים והפקעת הקרקעות במזרח ירושלים שוב עלו היום (ד') כנושא המרכזי בדיון התקופתי של מועצת הביטחון של האו"ם על המצב במזרח התיכון.

 

עוזר מזכ"ל האו"ם, אוסקר טרנקו, סקר את ההתפתחויות באזור בשלושת החודשים האחרונים ומחה

על הריסת מאה בתים של פלסטינים במזרח ירושלים. הוא הביע התנגדות בשם מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, להריסת בתים והפקעת קרקעות במזרח הבירה.

 

טרנקו ציין כי בניגוד להצהרת ישראל על הקפאת הבנייה בהתנחלויות, עדיין קיימת בנייה בגדה המערבית. הוא גם דיבר על 107 מקרים של אלימות בין מתנחלים לבין פלסטינים במסגרת פעולות "תג מחיר" של מתנחלים בתגובה להריסת מאחזים בלתי חוקיים. הוא הזכיר את שלוש תוכניות הבנייה שעליהן הכריזה ישראל באזור ירושלים - וקרא שלא להוציאן אל הפועל. יש לציין כי מדובר בדיון שגרתי שבו לא מתקבלות החלטות.

 

עוזר מזכ"ל האו"ם התייחס גם למצב ברצועת עזה בעקבות מבצע "עופרת יצוקה" והביע אכזבה מחוסר ההיענות הישראלית לבקשה להעביר לעזה עוד ציוד לשיקום. הוא דרש מישראל לא להפריע להעברת סיוע של האו"ם לשיקום ובניית מבנים שנהרסו במבצע.

 

המשקיף הפלסטיני באו"ם, ריאד מנצור, שאל במהלך הדיון "איך הקהילה הבינלאומית יכולה לעמוד מנגד לנוכח הסבל והענישה הקולקטיבית של כל תושבי עזה". הוא גם קרא לקהילה הבינלאומית "לשבור את הסגר של ישראל ולאפשר לשקם את עזה" ודרש להעניש את ישראל בעקבות דו"ח גולדסטון.

 

מנצור האשים את ממשלת ישראל בניסיון לשנות את המבנה והאופי של מזרח ירושלים. "הסיפוח בפועל של מזרח ירושלים נעשה בניגוד לעמדת הקהילה הבינלאומית ולהחלטות של מועצת הביטחון", אמר. הוא התייחס לקיפאון המדיני כשאמר כי "המציאות היא שישראל יוצרת תנאים על גבי תנאים למשא ומתן, בעודה משנה את התנאים בשטח".

 

שגרירת ישראל: אין תחליף למו"מ ישיר

שגרירת ישראל באו"ם, פרופסור גבריאלה שלו, אמרה כי עם כל הכבוד למועצת הביטחון, "תדרוכים חלקיים ולא מאוזנים אינם מקדמים את השלום. המועצה צריכה לשמוע יותר על שני הצדדים". היא הדגישה כי "שום דבר לא יכול להוות תחליף למשא ומתן ישיר בין הצדדים. גם לא ישיבות כאלה של מועצת הביטחון".

 

שלו הצהירה כי ישראל מעוניינת במשא ומתן ישיר עם הפלסטינים ונוקטת "צעדים קשים" למען השלום, ושאלה "מדוע הרשות נמנעת מהיד המושטת שלנו לפתיחה במשא ומתן ישיר". היא טענה כי במקום לטפל בצורה מוגזמת ולא מאוזנת בסכסוך הישראלי-פלסטיני, על מועצת הביטחון לטפל באיומי הטרור של הקיצונים באזור.

 

השגרירה באו"ם הזהירה מפני המשך הברחות הנשק מסוריה לחיזבאללה והבהירה כי ירי לעבר ישראל "ייתקל בתגובה חזקה ומיידית". 

 

שגריר בריטניה באו"ם, מרק לייל, אמר בדיון כי עקרונות ההסדר בין ישראל לפלסטינים "ידועים לכל -

הסכם שלום המבוסס על גבולות 1967 וירושלים בירת שתי המדינות". השגריר הבריטי הביע דאגה מ"הכרזתה של ישראל על התנחלויות נוספות במזרח ירושלים" וקרא לממשלה "להפסיק לקבוע עובדות בשטח שיקשו על משא ומתן".

 

גם שגריר צרפת באו"ם, ג'ראר ארוד, יצא נגד הבנייה במזרח ירושלים. "ההתנחלויות מהוות מכשול גדול לשלום", טען, "שום שלום לא ייתכן בלי הפסקת כל בנייה בהתנחלויות, כולל במזרח ירושלים. הן לא חוקיות, ההתנחלויות מקשות על הקמת מדינה פלסטינית, ופוגעות בביטחון ישראל". גם הוא קרא לישראל "להפסיק הריסות בתים ופעולות בלתי חוקיות" והצהיר כי "ירושלים תהיה בירה של שתי המדינות".

 

גם סגן שגרירת ארה"ב באו"ם, אלחנדרו וולף, מתח ביקורת על ישראל ואמר שבוושינגטון "לא מסכימים עם פעולות ישראל במזרח ירושלים, של הריסת בתים והרחקת תושבים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השגרירה שלו. "אין תחליף למשא ומתן"
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
המשקיף הפלסטיני, ריאד מנצור
צילום: איי פי
מומלצים