שתף קטע נבחר

ממשיכים לעשן: רמת רעילות חריגה בפאבים בת"א

מחקר חדש מצא כי למרות החוק האוסר עישון במקומות בילוי, רמת הזיהום מסיגריות בפאבים בת"א גבוהה פי 5 מהנורמה. רמת הרעילות בירושלים נמצאה מסוכנת, אך פחות מזו שבת"א. החוקרת: "רמת הזיהום בפאבים גבוהה ברמה בלתי מתקבלת על הדעת"

למרות החוק האוסר על עישון במקומות בילוי, האוויר עדיין מזוהם בפאבים של תל אביב: רק שלוש שנים חלפו מאז נחקק החוק - ומחקר חדש מגלה כי המבלים בפאבים של תל אביב סובלים מרמת זיהום מסיגריות הגבוהה פי חמש מהנורמה. המחקר נערך על-ידי ד"ר לאה רוזן מהמחלקה לקידום בריאות באוניברסיטת תל אביב, בשיתוף עמיתיה מהאוניברסיטה העברית, אוניברסיטת הארוורד ומכון ברוקדייל. הממצאים יוצגו ביום ראשון הקרוב בכנס באוניברסיטת תל אביב וב-European journal of Public Health.

 

תקופה קצרה בלבד של ציות לחוק

במחקר החדש תיעדו החוקרים את מספר המבקרים המעשנים והלא מעשנים ב-33 ברים, פאבים ובתי קפה בתל אביב ובירושלים. המחקר נערך זמן קצר לפני

החלת החוק ב-2007, ומספר חודשים אחריו. מהמחקר עלה כי שיעור הלקוחות המעשנים ירד מ-19% ל-9%.

 

הנתון החשוב ביותר שנבדק היה איכות האוויר, שנקבעה על פי מספר החלקיקים באוויר המשוחררים בכמויות גדולות על ידי סיגריות בוערות. נמצא כי קיימת ירידה כללית של 34% ברמת הזיהום מסיגריות בבארים פאבים ובתי קפה. בתל אביב ירד מספר יחידות הזיהום בשיעור של כ-10% בלבד, ואילו בירושלים, בה שיעור המעשנים בבארים ובפאבים היה גבוה יותר לפני כניסת החוק לתוקפו (אז נמדדה רמת זיהום של 500 יחידות), צנח מספר החלקיקים ל-153 יחידות; כלומר, ירידה של כ-70%.  

 

"רמת הזיהום בפאבים, במיוחד באיזור תל אביב, היא גבוהה ברמה בלתי מתקבלת על הדעת", אמרה ל-ynet ד"ר רוזן. "היא גדולה פי חמש מהרמה המירבית המומלצת על ידי הסוכנות הפדראלית האמריקנית להגנת הסביבה. לו היתה המשטרה מצוידת במיכשור למדידת חלקיקים אלה בחלל האוויר של הפאבים, או שבעלי הפבים והברים יחויבו להציב במקום מערכות לבדיקת איכות האוויר, ניתן יהיה להקטין את סכנת העישון הפסיבי של מבקרי הפאבים".

 

החוק יעיל, האכיפה פחות

בשנת 2007 הורחב החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים שחל קודם לכן על מסעדות ובתי קפה - ומאז כלל גם ברים ופאבים. בנוסף, הוחמרו העונשים על

מעשנים שנתפסים בידי הפקחים. לראשונה הוטל קנס גבוה על בעלי העסקים אם לא דאגו להפסקה מיידית של עישון במקום ברגע שגילו אותו. החוק נועד להגן על עובדי המקום ועל המבלים מפני נזקי העישון הפסיבי, שעלולים להתבטא בתחלואה ואף במוות.

 

אלא שאכיפת החוק התבררה כלא יעילה: מספר הפקחים מצומצם ובין הפאבים והברים נתגלתה רשת של "התראות" על מבצעי הפיקוח. כך, אם הבר או הפאב אפופי עשן סיגריות אך איש אינו מעשן בעת הגעת הפקח - לא נרשם כל דו"ח לאיש מיושבי הפאב וגם לא לבעל המקום.  

 

בניגוד למתרחש בישראל, בעולם דווקא הצליחו חוקים מסוג זה להביא לירידה משמעותית במספר המעשנים במקומות ציבוריים. גם בארץ קשה להיתקל במעשנים בקניונים, אך שיעור העישון בבתי חולים, מסעדות או פאבים נותר גבוה.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזהמים ומזדהמים. אילוסטרציה
צילום: תומי הרפז
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים