שתף קטע נבחר

זירת הקניות

העלייה בכנרת: פי 1.5 מהכמות המותפלת באשקלון

מאז תחילת החורף (בחודש אוקטובר) עלתה הכנרת בכמטר; 91 ס"מ נוספו רק בחודשיים האחרונים; מדובר בכ-165 מיליון קוב, כמו פעם וחצי הכמות השנתית שמפיק מתקן ההתפלה באשקלון. מנהל תחום הכנרת ברשות המים: "בחורף שעבר עלתה הכנרת ב-1.13 מטר בלבד; השנה כבר עלינו במטר, ויש לפנינו עוד חודשיים גשומים לפחות"

שולי חן, מנהל אגן הכנרת - "המודד הלאומי" של מפלס האגם - היה היום (א') במצב רוח טוב. זה די ברור לאור העובדה שבחודשיים האחרונים רשם המפלס עלייה של 91 ס"מ, אבל יש עוד סיבה. 

 

"בחודשיים האחרונים, בגלל השביתה של עובדי רשות המים, לא יכולתי לפרסם את נתוני המדידה. זה היה קשה, ולא פחות קשה היה לעמוד בפני הבקשות הרבות מגופים שונים, עיתונאים וגם אנשים רגילים, שרצו לדעת מה גובה המפלס. הכנרת זורמת בעורקי ויש לי סיפוק גדול לפרסם היום את הנתון שכולם ציפו לו".

 

על פי ניתוח שביצעו ברשות המים, מתחילת החורף - בחודש אוקטובר - עלה מפלס הכנרת בכמטר שלם. הנתון הזה הופך את החורף הנוכחי לאופטימי במיוחד. מדובר בכמות מים השקולה לפעם וחצי כמות המים שמותפלת במתקן ההתפלה באשקלון. יתרה מזאת: כמות זו צפויה עוד לגדול כשירדו גשמים נוספים ובהמשך כשיפשירו השלגים בצפון.

 

"שנה גרועה זו כבר לא תהיה"

עלייה של מטר בכנרת שקולה ל-165 מיליון מ"ק מים, הסביר ל-ynet ד"ר דורון מרקל, מנהל תחום כנרת ברשות המים. "לשם השוואה, מתקן ההתפלה באשקלון מתפיל כ-110 מיליון מ"ק מים בשנה. העליה שנמדדה מחודש אוקטובר היא עלייה יפה, במיוחד בהתחשב בעובדה שפברואר ומרס החורפיים עוד לפנינו. שנה גרועה זו כבר לא תהיה",

 

האופטימיות היחסית נובעת בעיקר נוכח נתוני המפלס בשנים האחרונות. כך למשל, בתקופה המקבילה אשתקד לא רק שלא חלה עלייה במפלס - אלא אף נרשמה ירידה של שני סנטימטרים. במהלך חודש דצמבר אשתקד ירד מפלס הכנרת בשני סנטימטרים, ובינואר הוא נותר על כנו.

 

"בשנה שעברה ינואר היה מאוד שחון. העליה הדרמטית התרחשה בסוף פברואר ותחילת מרס. העליה החורפית של השנה שעברה הסתכמה בסך הכל במטר ו-13 ס"מ. השנה כבר עכשיו אנחנו עומדים על מטר - וכאמור צפויים לנו עוד חודשיים גשומים".

 

עם זאת, ברשות המים מבהירים כי העליה הנאה במפלס הכנרת אינה נחשבת לעליה דרמטית ובהחלט לא מדובר במצב שבו הוסרה הסכנה מעל מאגר המים החשוב. "אנחנו לא צופים שהחורף הנוכחי יהיה דרמטי, משמעותי או שובר שיאים כמו חורף 2003 או חורף 1992 למשל", מדגיש מרקל. בחורפים אלו, עלתה הכנרת כארבעה מטרים ויותר ואף הגיעה למילוי. בחורף 92' אף נפתח סכר דגניה. 

 

"גם אם תהיה עליה של מעל שני מטרים בתום החורף, המצב יהיה עדיין רחוק מלשקם את מקורות המים. אסור לשכוח שאנו מתייחסים כרגע לכנרת, שם המילוי הוא מהיר, אך המצב באקוויפרים קשה יותר - שכן הם מתמלאים ומשקמים לאט יותר".

 

באשר להמשך החורף, מרקל אמנם מסרב להתנבא אך מזכיר כי החודשיים הקרובים (פברואר-מרס) נחשבים לחודשים חשובים מבחינת כמויות המשקעים והשפעתם על המפלס. "הכל עוד פתוח, החורף עוד לא הסתיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גילי אליהו
יש סיפוק. שולי חן, "המודד הלאומי"
צילום: גילי אליהו
מומלצים