שתף קטע נבחר

בקרוב: סינמטק בטייבה

בעיריית טייבה מחכים לאישור של משרד הפנים לשחרור תקצוב מיוחד להקמת הסינמטק בסכום של 1.5 מיליון שקל

אחרי שנים של טלטלות, מערכות קורסות וחובות של מיליוני שקלים שהלכו וטפחו, עושה הרושם שהעיר טייבה מתחילה לעמוד על הרגליים. בשנתיים האחרונות פועלת העירייה המקומית תחת נאמן ציבורי, שמונה לה מטעם משרד המשפטים, להסדרת חובות העירייה מול נושיה וייצוב מערכות החינוך והרווחה שקרסו בעיר. כעת, התפנה הנאמן עו"ד אבנר כהן גם ליוזמות בתחום התרבות והראשונה שבהן – הקמת סינמטק.

 

"הנכחה של תרבות במקום שחסַר פעילות תרבותית במשך עשרות שנים, היא צעד מתבקש", אומר עו"ד כהן ומדגיש, "תרבות היא מזור לנפש ויש רעב לזה באוכלוסיה. לא מספיק שפתרת להם את בעיות הביוב, הרווחה ומערכת החינוך. זה אלמנטרי. אנשים צריכים שאר רוח. אני חושב שנכנסתי לואקום קיים שמבקש להתמלא".

 

אבל מה שנתפס אולי כאלמנטרי בתל אביב, אינו קיים במשולש, ולמעשה מדובר ביוזמה ראשונה מסוגה בעיר ערבית. סינמטק אמנם קיים ופועל בהצלחה בתמיכת משרד התרבות מזה כארבע שנים בעיר השכנה נצרת, אבל "טייבה רחוקה מאוד מלהיות נצרת שהיא מוקד תיירות עם בתי מלון ופעילות תרבותית שוטפת", אומר עו"ד כהן, "אי אפשר להשוות אף אחת מערי המשולש ויישוביה לנצרת וצריך לומר את זה ברור: יש חשיבות מהותית לאזור גיאוגרפי ופה אין שום דבר שדומה אפילו לקולנוע".

 

תוקם ועדת היגוי מעורבת

לעת עתה מחכים בעיריית טייבה לאישור של משרד הפנים לשחרור תקצוב מיוחד להקמת הסינמטק בסכום של 1.5 מיליון שקל. בין הגורמים המייעצים בפרויקט יהיו גם אנשי החוג לקולנוע של אוניברסיטת תל אביב בראשותו של ראובן הקר. בעירייה מקווים שגם הסינמטקים הפעילים בארץ יראו עצמם כשותפים ויסייעו ככל הניתן. שותפים שווים רואים בעירייה בכל הנוגע לפרויקט זה גם את "מכללת אלמנאר", שהקימו בטייבה במשותף דוניה בראנסי ומוחמד מסראווה והיא למעשה המכללה הראשונה והיחידה לקולנוע במגזר הערבי. "במכללה הזו שפועלת בניגוד לכל הסיכויים יש תלמידות שמעולם לא היו באולם קולנוע אמיתי", אומר עו"ד כהן, "אז אם השאלה היא למה להקים סינמטק בטייבה אני שואל: למה לא?"

 

מבחינת התכנים, כך לדבריו, תינתן תשומת לב לרגישויות בתוך המגזר הערבי. מעבר לכך אומר עו"ד כהן: "בבחירת התכנים כמובן שלא מתפקידי להיות מעורב. אני עורך דין לא איש קולנוע. לשם כך תוקם ועדת היגוי של אנשי מקצוע. תפקידי פה הוא להיות כוח מניע להקמת המסגרת ולהקמת המקום הפיזי והתשתיות וכל מה שקשור בזה. בוועדת ההיגוי ישבו אנשי רוח מהמגזר הערבי וגם מקצוענים מהמגזר היהודי שיתנו את דעתם ויחליטו על תכנים".

 

הסינמטק יוקם בחלל שעומד מזה שנים ריק בתוך מבנה העירייה ואשר יוסב לאולם קולנוע, ובעיריית טייבה כבר נמצאים במגעים עם חברת "טיטרה פילם" שמתמחה בנושא. "במקביל אנחנו פועלים להקמת צוות מוחות מקצועי. נפגשתי כבר עם ראובן הקר, ראש החוג לקולנוע באוניברסיטת תל אביב והפגישה היתה פוריה מאוד".

 

במשרד התרבות לא שמעו על זה

אלון גרבוז, מנהל סינמטק תל אביב שנמצא בעיצומם של שיפוצים, מברך על היוזמה ואומר: "כמובן שנשמח לשתף פעולה. אנחנו מתכננים בימים אלה פעילות משותפת עם הסינמטק בדימונה וגם בטייבה נסייע, ככל שנדרש, אם בציוד או בידע". שירה כרמי, מנהלת סינמטק חולון, אומרת: "באופן עקרוני אני תומכת בכל מה שקשור בהפצת קולנוע באוכלוסיה אבל צריך להקפיד שפעילות של מוסד תרבותי אחד לא תבוא על חשבון פעילות מוסד תרבותי אחר".

 

לעת עתה בחולון לא צריכים לחשוש מנגיסה בתקציב בשל היוזמה החדשה שמתרקמת בטייבה. על פי חוק התקציב גופי התרבות הזכאים לתמיכה הם אלה שקיימים לפחות שנתיים ועומדים בקריטריונים שקבעו הגופים הרלבנטיים במנהל תרבות.

 

במשרד התרבות אומרים: "לא היה לנו מושג על היוזמה. עד לרגע זה לא קיבלנו פנייה רשמית ולא יידעו אותנו בכוונה להקים סינמטק בטייבה". משרד התרבות תומך כיום בסינמטקים בירושלים, חיפה, תל אביב, ראש פינה, שדרות ומזה ארבע שנים גם נצרת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלעד קוולרצ'יק
טייבה. בקרוב יפתח שם סינמטק
צילום: גלעד קוולרצ'יק
לאתר ההטבות
מומלצים