שתף קטע נבחר

מותר לתת שוקולד לא כשר למי שאינו מקפיד?

שאלה:

 

קיבלתי שוקולד מחו"ל, שככל הנאה אינו כשר. האם אוכל לתת אותו ליהודי שאינו שומר כשרות? (ריקי, מרכז)

 

תשובה:

 

ריקי שלום.

 

כלל גדול ויסודי ביהדות קובע כי כל ישראל ערבים זה בזה. משמעות כלל זה היא שאיכפת לנו ויש לנו אחריות כלפי כל יהודי באשר הוא. כמו כן, עיקרון זה מלמד כי התנהגותו של אדם מישראל משפיעה על כולם. וכך כתב הרמב"ם: "צריך כל אדם שיראה עצמו כל השנה כולה כאילו חציו זכאי וחציו חייב, וכן כל העולם חציו זכאי וחציו חייב, חָטָא חֵטא אחד, הרי הכריע את עצמו ואת כל העולם כולו לכף חובה וגרם לו השחתה, עשה מצווה אחת, הרי הכריע את עצמו ואת כל העולם כולו לכף זכות וגרם לו ולהם תשועה והצלה, שנאמר וצדיק יסוד עולם. זה שצדק, הכריע את כל העולם לזכות והצילו". (הלכות תשובה פרק ג, ד).

 

לכן, כל יהודי טו יהודייה שעושה עבירה, משפיע על הכלל כולו, ולכלל איכפת ממעשה הפרט. הדבר מתבטא במצוות הוכחה: בתורה נאמר: "לֹא תִשְׂנָא אֶת אָחִיךָ בִּלְבָבֶךָ הוֹכֵחַ תּוֹכִיחַ אֶת עֲמִיתֶךָ וְלֹא תִשָּׂא עָלָיו חֵטְא" (ויקרא פרק יט, יז). משמעות המצווה היא "להוכיח אחד מישראל

שאינו מתנהג כשורה, בין בדברים שבין אדם לחברו או בין אדם למקום" (ספר החינוך מצוה רלט), וכאמור, עניינה של מצווה זו הוא הערבות, האיכפתיות, והאחריות ההדדית.

 

לפי עיקרון זה, בוודאי שאסור ליזום באופן אקטיבי, ולעזור לאדם מישראל לעבור עבירה; חייל או רופא דתי אינו יכול לבקש להחליפו עם מי שאינו שומר מצוות בשבת, כדי שיעשה במקומו פעולות אסורות. אם הפעולות מותרות לצורך פיקוח נפש – הן מותרות לכולם, ואם הפעולות אסורות מן התורה – הן אסורות על כולם.

 

גם בנוגע לשאלתך, אינך יכולה לתת את השוקולד שאינו כשר ליהודי אחר, מכיוון שגם הוא מחוייב במצוות, ואסור להכשילו. אפשר לתת זאת לאדם שאינו יהודי. כל טוב (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים