שתף קטע נבחר

"הקטנת השימוש בנפט - משימה לאומית"

למרות שהממשלה החליטה לפני למעלה משנתיים על קידום תכנית לאומית לעידוד תחבורה בלי דלק, מצהיר היום ראש הממשלה, בנימין נתניהו: נקטין התלות בנפט. מדובר באינטרס אסטרטגי שלנו ושל כל העולם החופשי

"הממשלה רואה במחקר, פיתוח והטמעת טכנולוגיות המקטינות את השימוש העולמי בנפט לתחבורה - משימה לאומית". כך מצהיר היום (א') ראש הממשלה, בנימין נתניהו, עם קבלת החלטה לפיה יוקם צוות מנכ"לים לגיבוש תוכנית לאומית להקטנת התלות בנפט. "ההחלטה שלנו היום הינה בשורה חשובה", אמר נתניהו בישיבת הממשלה שבה התקבלה ההחלטה. "מדובר באינטרס אסטרטגי של מדינת ישראל, ויותר מכך, באינטרס של העולם החופשי".

 

על-פי ההחלטה, בראש צוות המנכ"לים יעמוד ראש המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה, פרופסור יוג'ין קנדל. הצוות אמור להגיש את מסקנותיו בתוך 120 יום, ועם החברים בו נמנים הממונה על התקציבים במשרד האוצר, מנכ"לים מחמישה ממשרדי ממשלה, וכן המדענים הראשיים של משרדי התמ"ת והתשתיות. 


נתניהו: "ההחלטה שלנו היום הינה בשורה חשובה" (צילום: טס שפלן)

 

כה אמר נתניהו

"העולם לא נותן את דעתו לתחליפי נפט לתחבורה", הסביר היום ראש הממשלה, "כאשר מחירי הנפט בעולם יורדים, תשומת הלב וההשקעה בתחום זה נעלמים. לכן מדינת ישראל היא בעצם היחידה שיכולה לרכז מאמץ עקבי למחקר ופיתוח של תחליפי נפט ולעשות זאת בהתמדה, תוך כדי רתימת מדינות אחרות שיש להן אינטרס להשתחרר מהלפיתה של המדינות ספקיות הנפט".

 

הממצאים שהוצגו בפני הממשלה אינם חדשים או מפתיעים: "חלק מיצואניות הנפט הגדולות משתמשות בהכנסותיהן לערעור היציבות העולמית, ולפגיעה באינטרסים של המדינות הדמוקרטיות", מוסברת בעיית התלות בנפט בהודעה רשמית של מזכירות הממשלה. ומתברר שהתגלתה בעיה נוספת: "התלות הגדולה בנפט גורמת לפגיעה משמעותית באיכות הסביבה, דרך פליטת מזהמים וגזי חממה".

 

מה יאמר אולמרט?

בניגוד לדברי ראש הממשלה, נושא התלות בנפט אינו יורד מסדר היום העולמי - וגם בישראל כבר התייחסו אליו לא פעם בעבר. למעשה, זו אף אינה הפעם הראשונה שבה מחליטה ממשלת ישראל על צמצום התלות בנפט. כך למשל, ממשלת אולמרט קיבלה שתי החלטות שעסקו - במישרין או בעקיפין - בדיוק בנושא זה.

 

בהחלטה מספר 2580, מנובמבר 2007, נקבע כי משרדי הממשלה יקדמו תוכנית לאומית לעידוד "תחבורה ללא דלק". באותה החלטה, הצהירה הממשלה כי תיבחן "שילוב טכנולוגיות חלופיות, שאינן מזהמות, לדלקים לתחבורה, על-מנת להקטין את התלות של מדינת ישראל בדלק, והשתלבותה במגמה הכלל-עולמית שבבסיסה הפחתת הנזק הסביבתי בכלל, וזה הנובע משימוש בדלק לרכב פרטי בפרט". יש לציין כי נגד החלטת הממשלה נמתחה ביקורת חריפה, שכן לדעת רבים בתחום התחבורה, היא נועדה לקדם את מיזם טעינת הרכב החשמלי של שי אגסי והחברה לישראל.

 

בהחלטה שהתקבלה כשלושה שבועות בלבד לפני-כן, אישרה הממשלה "תוכנית לאומית לצמצום זיהום האוויר מכלי רכב". סעיפים 11 ו-13 באותה החלטה, התייחסו במפורש לפיתוח אמצעי הנעה חלופית ודלקים שאינם מיוצרים מתזקיקי נפט. בהודעה שפרסם לאחר האישור בממשלה, הצהיר שר התשתיות דאז - ושר התמ"ת כיום - בנימין בן-אליעזר, כי "מדובר בהחלטת ממשלה מרחיקת לכת, אשר תתרום לאיכות האוויר שאנו וילדינו נושמים ותפחית את התלות ביבוא נפט ומוצריו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המכונית החשמלית של רנו וחברת בטר פלייס
צילום: שי אפשטיין
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים