שתף קטע נבחר

יושבו לבעליהן קרקעות שהופקעו ותם השימוש בהן

הכנסת אישרה בקריאה שניה ושלישית תיקון לפקודת הקרקעות המחייב את המדינה להחזיר קרקע לבעליה החוקיים - אם הופקעה מהם לצורכי ציבור, והשימוש בה הסתיים או שלא נעשה בה שימוש למטרות ההפקעה. עם זאת, תוקף החוק הוגבל להפקעות שנעשו רק עד לפני 25 שנה

מליאת הכנסת אישרה היום (ב') בקריאה שניה ושלישית תיקון לפקודת הקרקעות המחייב את המדינה להחזיר קרקע לבעליה החוקיים - אם הופקעה מהם לצורכי ציבור, והשימוש בה הסתיים או שלא נעשה בה שימוש למטרות ההפקעה.

 

 

עם זאת, מהדיון במליאה התברר כי החוק החדש לא יחזיר לבעליהם של 1,800 הדונמים במתחם פי גלילות את אדמתם שהמדינה הפקיעה מהם להקמת חוות הדלק והגז גם לאחר פינוי החווה. תוקף החוק הוגבל להפקעות שנעשו עד לפני 25 שנה - אך האדמות הופקעו מהם לפני כ-40 שנה. עשרות הבעלים רכשו אותן בתקופת מלחמת העולם השניה כשהאזור ש"מעבר לירקון" היה שומם, רחוק מתל אביב ולא מבוקש.

 

ח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה) הפצירה בח"כים שלא לאשר את מגבלת 25 השנה - אך לשווא. היא ציטטה לעניין זה את מכתבו-תחינתו של פרופ' שלמה בונימוביץ' מאוניברסיטת תל אביב, שהוריו נמנו על קבוצת בעלי הקרקע. לדבריו, הם ביקשו סעד משפטי מבג"צ לפני 7 שנים כשנודע על פינוי החווה. בית המשפט הצדיק את דרישתם לקבל חזרה את רכושם, אבל הפנה אותם לכנסת שאמורה לבוא לעזרתם, מאחר שכבר אז היתה עסוקה בהכנת החוק שהושלמה הערב. "עזרם לא בא מהכיוון שלנו ולכן עלינו לנהוג באזרחים אלה לפי מידת הצדק ולבוא לעזרתם", אמרה יחימוביץ' וחיזקה את בקשתה בפנייתו של פרופ' בונימוביץ'.

 

"הקרקע נרכשה לפני שנות דור בידי הורינו וסבינו שהיו בעלי חזון. הם הסכימו להפקעה לצורכי ציבור בלית ברירה. עתה מצויים בינינו אנשים מבוגרים הרואים בעיניים כלות כיצד עתה, משנסתיימו צורכי הציבור, הקרקע איננה מושבת לבעליה החוקיים אלא ניתנת במסגרת הבהלה לזהב לכוחות השוק האימתניים ומשמשת להתעשרות של מתי מעט", אמרה יחימוביץ'.

 

בונימוביץ הדגיש: "הקרקע מיועדת להקמת שכונת מגורים יוקרתית ומשווקת לכל המרבה במחיר. מן המפורסמות הוא כי שוויו של מתחם פי גלילות היום מרקיע שחקים, וברור שהמדינה משיקולים כספיים גרידא העדיפה כאן את טובתה על פני מידת הצדק לפיה היה עליה להשיב לאזרחים הקטנים את הקרקע שהופקעה מהם עם סיום עילתה ההפקעה".

 

למליאה נמסר כי מגבלה 25 השנים נקבעה כפשרה מול הצעת הממשלה בהצעת החוק המקורית שלה, לאפשר לה להאריך את ההפקעה בקביעת יעד ציבורי חדש במקום זה שלא התממש או שימושו שהסתיים.

 

החוק החדש שהתקבל קובע כי במקרים אלה המתייחסים להפקעות שנעשו אחרי 1985, המדינה תשיב את הקרקע לבעליה המקוריים, ואילו הבעלים ישיבו למדינה את הפיצויים שקבלו ממנה ואת ערך ההשבחות שבוצעו בקרקע בתוספת מחצית שיעור הריבית וההצמדה. בעלים של קרקע שהופקעה, שלא לקח את הפיצויים יהיה זכאי לקבלה בתוספת הריבית המתאימה.

 

החוק מתקן את פקודת הקרקעות המנדטורית משנת 1943, ובהזדמנות זו מוחק את השריד האחרון של הנציב העליון הבריטי שהיה הממונה על ביצוע ההפקעות, וב-1948 עזב את הארץ, אך לא את ספר החוקים הישראלי. החוק מעביר את סמכויותיו לשר האוצר שייעזר לעניין זה בוועדה מייעצת.

 

החוק התקבל ברוב של 43 תומכים מול 17 מתנגדים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פי גלילות. הקרקע לא תושב לבעלים - כי היא הופקעה לפני 40 שנה
צילום: עמית מנדלסון
מומלצים