שתף קטע נבחר

אחרי העשרת האורניום: ארה"ב חשפה סנקציות

עד שמועצת הביטחון של האו"ם תצליח להסכים להטיל סנקציות משמעותיות על המשטר בטהרן, החלה ארה"ב לנקוט צעדים כלכליים נגד חברות הקשורות למשמרות המהפכה

הממשל האמריקני הודיע הלילה (יום ה') על שורה של סנקציות כלכליות חדשות נגד חברות הקשורות למשמרות המהפכה באיראן, כחלק מהמאמצים המוגברים להשיג החלטה באו"ם שתאפשר הטלת סנקציות חריפות על טהרן בעקבות תוכניות הגרעין והטילים שלה.

 

משרד האוצר בוושינגטון הכריז על הקפאת נכסיו של גנרל משמרות המהפכה רוסטאם קסמי, שלו נכסים בארה"ב. הצעדים נגדו קשורים לארבע חברות בת של חברת בנייה שבבעלותו,

המסייעת לכאורה לייצור והפצה של נשק להשמדה המונית. הסנקציות החדשות הן הרחבה של הגבלות קיימות על גורמים במשמרות המהפכה, שלטענת שירותי המודיעין במערב, עומדת בראש תוכנית הגרעין האיראנית.

 

הצעד הנוכחי מגיע בהמשך להצהרות של בכירים בממשל האמריקני, ובהם מזכירת המדינה הילרי קלינטון, לפיהן ארה"ב מעוניינת להעניש את האליטות וכוחות הביטחון האיראניים, ולא את העם באיראן. בשלב זה לא ברור עד כמה יהיו הסנקציות מועילות, משום שלא ידוע כמה נכסים מחזיקים בכירים איראנים במקומות שבסמכות שיפוטית אמריקנית. לפי הודעת משרד האוצר, החברה שבראשה עומד גנרל קסמי בונה תשתיות המשרתות את תוכנית הגרעין.

 

הממשל האמריקני הקודם הטיל בעבר סנקציות על החברה, חתאם אל-אנבייה. כעת, סגן שר האוצר לנושאי טרור ומודיעין, סטוארט לוי, אמר כי "ככל שמשמרות המהפכה מחזקות את אחיזתן בכלכלה האיראנית, מדירות אנשי עסקים רגילים לטובת קבוצה של מקורבים, הן מתחבאות יותר ויותר מאחורי חברות כמו חתאם אל-אנבייה כדי לשמור על קשרים פיננסיים עם העולם שמחוץ לאיראן".

 

"חברות יוכלו להימנע מעסקים מסוכנים"

לוי הסביר כי הסנקציות החדשות, "שחושפות בפני חברות ואנשי עסקים את פעילותה של חתאם אל-אנבייה, יסייעו לקהילת העסקים להימנע מקשרים עם חברות שפועלות בשירות המשטר האיראני ופעולותיו המסוכנות". גורמים בממשל האמריקני אמרו אתמול כי טיוטת החלטה על סבב סנקציות נוסף, שהועברה לעיון שש המעצמות ותובא להצבעה במועצת הביטחון, כוללת עשרות חברות ונכסים השייכים למשמרות המהפכה, כמו גם את נמל התעופה של טהרן.

 

בתחילת השבוע הצהירה טהרן כי החלה בהעשרת האורניום שברשותה מ-10 אחוזים ל-20 אחוזים. לפי הצהרות של בכירים איראנים, האורניום המועשר נועד לשימוש הכור הגרעיני שלה, שמספק איזוטופים לצרכים רפואיים של מאות אלפי איראנים שלקו בסרטן. באיראן הדגישו כי זו רמת העשרה נמוכה מדי של אורניום כדי שישמש כדלק גרעיני לנשק אטומי, וכי הדבר דורש העשרה ברמה של 90 אחוזים.

 

לעומת הצהרות איראן, גורמים במערב שבו וטענו כי אין ביכולתה של איראן לנצל את האורניום המועשר ברמה של 20 אחוזים לצרכים רפואיים ולהופכו למוטות דלק שישמשו את הכור. הדבר מגביר את החשש שמדובר בתחנה נוספת בדרכה של איראן לקראת פצצה גרעינית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדינג'אד במתקן בנתנז
צילום: AP
מומלצים