שתף קטע נבחר

בגלל החום: בחרמון "מייבאים" שלג מפסגת ההר

באתר החרמון מצאו דרך מקורית להתמודד עם המסת השלג, המהווה מכה לגולשי הסקי. מאגרי המים שוצפים, אבל החקלאים חוששים מפריחה מוקדמת

גל החום של השבוע האחרון הספיק כבר כמעט להשכיח שרק לאחרונה עוד התרגשנו מהשלג בגולן ובפסגות הגליל ומכמויות הגשם הנאות באזורים רחבים בארץ. אבל המעילים והמטריות יישארו בינתיים בבית, שכן השרב החורפי צפוי להימשך גם בימים הקרובים.

 

באתר החרמון, שידע השנה כמה ימי שלג, החלו להתגעגע לפתיתים הלבנים והתנחמו במה שעוד הותירה במקום הסערה האחרונה. מנכ"ל האתר מנחם ברוך, אמר ל-ynet: "אצלנו עדיין צריכים ללבוש מעילים כי גם בשיא היום, הטמפרטורה מגיעה ל-12 עד 14 מעלות, ובלילה נעות הטמפרטורות בין 5 ל-8 מעלות. האתר פתוח למבקרים, בזכות פעולות של 'יבוא' שלג שאנחנו מבצעים מהאזור העליון של האתר אל הרכבל התחתון".

 

לדברי ברוך, בזכות ההעברה של השלג מתאפשרת לבאי האתר פעילות המשחק בשלג, גלישה במזחלות ועוד. הנפגעים העיקריים מהחום הכבד הם גולשי הסקי. "לצערי, היו לנו השנה רק שבעה או שמונה ימים עם תנאי גלישה טובים וזה מאכזב". 


החרמון, הבוקר. אט אט מקריח (צילום: אביהו שפירא)

 

הוא סיפר כי מזג האוויר החם גרם לירידה במספר המבקרים, שנאמד עד כה רק בכמה עשרות אלפים בלבד. יחד עם זאת, ממשיך ברוך לשמור על אופטימיות. "יש לפנינו עוד את חודש מארס ואנחנו מקווים לאירועי שלג נוספים, שיאפשרו גם פתיחה מחודשת של מסלולי הסקי. בינתיים אנחנו צנועים בהצעה לכל מי שמחפש מפלט מהחום במישור החוף, לבוא למקום הכי קריר יחסית במדינת ישראל".

 

כבר בהמשך השבוע, מתכוננים בשירות המטאורולוגי לבדוק האם שברו רצף הימים החמים שבר את השיא העונתי של שרב חורפי. בכל מקרה, כבר כעת לא קשה להבחין שהחורף הנוכחי מתאפיין בטמפרטורות גבוהות, כאשר הן דצמבר והן ינואר האחרונים נחשבו לחמים מהממוצע במידה ניכרת.

 

אתמול נמדדו במישור החוף ובצפון הנגב טמפרטורות של 32-30 מעלות, ובהרי המרכז כ-24 מעלות. למרות החום, עדיין לא שברו הנתונים את השיא החודשי, שרשם בשנת 1973 - אז נמדדו בשפלה 33.4 מעלות. השיא הירושלמי לחודש פברואר עמד על 26.7 מעלות בשנת 1960, ובבאר-שבע הוא נשבר רק לאחרונה, כאשר בשנת 2004 נרשמו 33.9 מעלות.

 

רצף הימים החמים הארוך ביותר שנרשם בירושלים היה בחודש ינואר 1971 ונמשך שבוע ימים, כאשר נמדדו בבירה טמפרטורות גבוהות מ-19 מעלות. בפברואר בשנים 1977 ו-2006 נמשך גל החום חמישה ימים, וגם ב-1955 ו-2004 נרשם מזג אוויר דומה - אך בסוף חודש פברואר ותחילת מארס.

 

בבית דגן שבשפלה נרשם עד כה החודש רצף של 4 ימים, שבו היו טמפרטורות גבוהות מ-22 מעלות. הרצף הארוך ביותר באותו האזור, שבו נרשמו טמפרטורות גבוהות עוד יותר, נרשם בינואר 1971 ונמשך תשעה ימים, ובחודש פברואר 1963 - אז נרשם רצף של חמישה ימים. כמו בירושלים, נרשם ב-2004 רצף דומה בסוף חודש פברואר ותחילת מארס.

  

גשם? לא בעתיד הנראה לעין

למרות האופטימיות, נראה כי נתוני תחזית מזג האוויר לא יביאו לשמחה גדולה בקרב הנהלת אתר החרמון. חזאי חברת "מטאו טק", בני ארן, סיפר כי החום לא צפוי לעזוב את אזורנו בזמן הקרוב.

 

"גם אם נראה מחר ירידה בטמפרטורות, עדיין יהיה חם ממה שהורגלנו לו בפברואר. אנשים שכחו שמדובר בחודש החורפי ביותר בשנה, ולכן גל הקור לפני שבוע וחצי התקבל בהתרגשות. מה שלא שכיח הוא גל החום", אמר ארן.


אתר החרמון. שלג יש, לא מתוצרת "מקומית" (צילום: אביהו שפירא)

 

לדבריו, "היו בעבר ימים חמים בחודש פברואר, אבל מה ששונה הפעם זו העוצמה ואורכה של התקופה. אנחנו לא רואים גשם בשבוע הקרוב וגם לא בשבוע הבא. לצערי, המערכות הגשומות נעצרות באירופה ולא ממשיכות דרומה. בעוד שם רואים מעטה לבן וגל קור, אנחנו רואים בעיקר שמש".

 

החזאים מציינים את ההבדל בין מזג האוויר בחלק הזה של העולם לאמריקה ולאירופה. "בעוד שוושינגטון, ניו-יורק ובוסטון מושלגות - ככל שהולכים צפונה הדבר הולך ומתמעט, וכך מצאו עצמם אנשי אולימפיאדת החורף בונקובר שבקנדה כמעט ללא שלג, ועם צורך לייבא אותו ממקומות אחרים".

 

ומה עם מאגרי המים? שם דווקא בסדר

החום והפשרת השלגים עושים טוב למאגרי המים. יו"ר אגודת מי גולן, יגאל חן, האחראית לאספקת המים ל-27 היישובים במועצה האזורית גולן, אמר כי "אנחנו במצב טוב יותר מהשנה שעברה. כרגע יש במאגרים בין 50 ל-60 אחוזי תפוסה, וחסרים כ-15 מיליון קו"ב כדי למלאם.

 אנחנו זקוקים לגל גשם נוסף, כדי למנוע את פריחת המטעים בטרם עת, דבר שיפגע בפרי במידה שהחורף ישוב בצורה קיצונית בחודש הקרוב".

 

לדברי חן, מתכוונים אנשיו להשתמש במי תהום חמים כדי להשתמש בהם להשקייה. "אנחנו נערכים בימים אלה לתחילת עבודות קידוח באזור שמיר, שם מצאנו בעומק 1,400 מטרים מים חמים שבשלב הראשון יסייעו עם שאיבתם להשקיית השדות החקלאיים", אמר חן.

 

הוא הוסיף: "הגולן מנפיק כ-250 מיליון קו"ב מים בשנה, וחלק גדול מהם מוזרם לכינרת ותורם לעליית המפלס". במקביל, סייעו הגשמים האחרונים בשיקום הזרימה במפלים ובנחלים בגולן ובגליל העליון, שבחלקם לא נראתה שנים רבות זרימה חזקו כזו שיש בה כעת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אתר החרמון. עדיין נשאר משהו
צילום: אביהו שפירא
המים זורמים בעוצמה
צילום: אביהו שפירא
מומלצים