שתף קטע נבחר

הניו-יורק טיימס מגיש: קורס על אוכל ישראלי

האוניברסיטה האינטרנטית של הניו-יורק טיימס שילבה במערך הלימודים הנחשב שלה קורס בנושא המטבח הישראלי החדש. ומה בשיעור הפעם? עוף עם פתיתים ותבלינים מרוקאים וסלט ירקות דק-דק לארוחת בוקר. כפי שפורסם במוסף "24 שעות" של ידיעות אחרונות

בשנים האחרונות מפעיל הניו-יורק טיימס את המיזם המקוון ‭‬‬‭,New York Times Knowledge Network ‬ במסגרתו עיתונאים ואנשי אקדמיה מאוניברסיטאות מובילות בעולם מעבירים קורסים אינטרנטיים בתשלום לציבור הרחב. הלימודים מקיפים שורה ארוכה של תחומים כמו אמנות, משפט, פוליטיקה, מדעים, שיווק, טכנולוגיה, עסקים ועוד.

 

לצד קורסים כמו מבוא לקוראן, כיצד עובד המוח, או מבט כלכלי על רפורמת הבריאות של אובמה, ניתן באחרונה מקום של כבוד לקורס חדש ומפתיע - המטבח הישראלי החדש. את הרעיון יזמה הקונסוליה הישראלית בניו-יורק, והדבר מרשים שבעתיים אם לוקחים בחשבון שזהו הקורס הקולינרי הראשון באוניברסיטה המקוונת של הניו-יורק טיימס.

 

תמורת 145 דולר יוכלו הסטודנטים לעבור מסע היסטורי ותרבותי בן שלושה חלקים, המתאר את התפתחות המטבח הישראלי מתקופת התנ"ך ועד ימינו אלה. הם ילמדו על קיבוץ הגלויות הייחודי בקולינריה שלנו, על האוכל בתקופת העליות לארץ, ישמעו את סיפורה של הגבינה הלבנה, ייחשפו לטכניקות השונות להכנת פתיתים (המצאה ישראלית) וקוסקוס, יתוודעו לתופעה ייחודית - ההרגל הישראלי לאכול סלט ירקות בבוקר, ויכירו טרנדים גסטרונומיים בתל-אביב של המאה ה‭.21-‬

 

איך נולד מטבח

לצד כל אלה יופיעו לינקים למתכונים מקראיים כמו נזיד העדשים שהכין יעקב לעשו, או נספח למצרכי יסוד ישראליים (חומוס, טחינה, ירקות, ירקות ועוד ירקות‭.(‬ "תוכנית הלימודים הזאת היא חלק מעניין גדול שהעולם, ובמיוחד אמריקה, מגלים בזמן האחרון במטבח שלנו‭,"‬ אומרת ז'אנה גור, העורכת הראשית של המגזין הגסטרונומי "על השולחן‭,"‬ ומי שבנתה את הקורס האינטרנטי. בשנה האחרונה מארחת גור משלחות של עיתונאי מזון מובילים ממקומות שונים בעולם, המביעים עניין רב בקולינריה הישראלית ומגיעים אלינו לסיורים. גור גם עסוקה בפעילות נמרצת של הרצאות בארה"ב באותו נושא. לא מכבר חזרה מסבב שכזה, שבו נשאה 16 הרצאות: בניו-יורק, לוס אנג'לס, סן-פרנסיסקו ובוסטון.

 

"אני מגיעה לפעמים לבתי-ספר לבישול בארה"ב, ובהתחלה, פרחי הטבחים לא מבינים למה הם צריכים לשמוע דווקא על האוכל במקום הרחוק הזה שנקרא ישראל. אני מסבירה להם שישראל היא מקרה מרתק שבו אפשר לראות בזמן אמת, ממש מול עינינו, איך נולד מטבח. בהיותנו מדינה המקבצת עשרות עדות, הצלחנו להצמיח מטבח מגוון שהוא כור היתוך ליותר מ‭60-‬ תרבויות. יש אצלנו סינתזה של טעמים – כבד קצוץ וקניידעלך השתלבו בטעמים ים תיכוניים, יחד עם חומרי גלם מקומיים ותיבול בינלאומי.

 

"בשלושת העשורים האחרונים המטבח הישראלי הוא אחד המטבחים המשתנים בעולם. חוץ מזה, המטבח שלנו מאוד רלוונטי לתקופה הנוכחית, כי רובו מושתת על ירקות, וצמחונות היא הבון-טון עכשיו. את יודעת שהישראלים הם העם היחיד בעולם שאוכל סלט ירקות על הבוקר? ידעת שההודים רואים בישראל גן עדן לצמחונים‭"?‬

 

הסטודנטים בקורס המקוון אף יוכלו לחזות במגה-שף הישראלי חיים כהן, שהוזמן לניו-יורק להכין ארוחה, המורכבת ממנות המייצגות את המטבח הישראלי. את כהן תראיין ג'ואן נתן, כתבת האוכל של הניו-יורק טיימס ומי שחיברה ספר על האוכל הישראלי העכשווי.

 

"אוכל הוא מקרב הלבבות המוצלח ביותר‭,"‬ אומר כהן, "ואני שמח שמשרד החוץ מייח"צן את המדינה באמצעות אוכל. אולי אם אנשים יראו שיש אצלנו גם תרבות כזאת, זה יקהה אצלם את העוינות כלפינו. האוכל הישראלי מבוסס גם על המטבח הערבי. ואם אנחנו לא מצליחים לעשות שלום גורף, שיראו שיש אצלנו דו-קיום לפחות במטבח". ‬

 

עוד פרטים על הקורס אפשר למצוא כאן

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המצאה ישראלית. פתיתים
צילום: איילת בן יוסף
מומלצים