שתף קטע נבחר

מדד ינואר לא הצליח לזעזע את שוק האג"ח

מדד המחירים השלילי מהצפוי שפורסם בתחילת השבוע, אמור היה לגרום לירידות בשערי אג"ח צמודות המדד, ולעליות בשערי אג"ח השקליות. ואכן, האג"ח צמודות המדד ירדו השבוע, אם כי לא חזינו בנפילה משמעותית. הסיבה המרכזית להמשך יציבות שוק האג"ח - ההערכות כי הריבית במשק לא תעלה בקרוב

הסיפור המרכזי השבוע בשווקי אג"ח היה ללא ספק פרסום מדד המחירים לצרכן לחודש ינואר שהפתיע בשיעורו הנמוך. בעוד שמרבית החזאים צפו כי מדד המחירים לצרכן יירד ב 0.3%-0.4%, הרי שהמדד הפתיע בירידה של 0.7%, וזאת לאחר הפתעה אף במדד המחירים לחודש דצמבר שנותר ללא שינוי לאחר צפי לעליה של 0.3%.

 

סיכום השבוע שעבר: האג"ח שמרו על יציבות מרשימה השבוע

 

בין הסיבות המרכזיות לירידה הגבוהה מהצפי של המדד, ניתן למנות את ירידת מחירי הנדל"ן, הורדת המע"מ (שחלק מהשפעתה יתבטא אף במדד המחירים לצרכן לחודש פברואר שיתפרסם בעוד כחודש), הורדת תעריפי המים, וירידה עונתית במחירי ההלבשה וההנעלה.

 

ההשפעה המיידית של פרסום מדד זה, הינה ירידה בציפיות האינפלציה לשנת 2010 לרמה של 1.5%-1.8%, כאשר בטווח הקרוב צפויים עוד מספר מדדים שליליים ו/או אפסיים, דוגמת מדד המחירים לחודש פברואר שצפוי להיות שלילי אף הוא (כ-0.3%), וזאת עקב הורדה של כ-10% במחיר החשמל שבוצעה בתחילת החודש.

 

המשמעויות הנגזרות מפרסומו של המדד הנמוך מהצפוי, הינן הן ברמת המאקרו והן ברמת שוק ההון (אג"ח). ברמת המאקרו, פרסומם של שני מדדי מחירים לצרכן רצופים נמוכים מהצפי, בתוספת הירידה באינפלציה הצפויה, "יקלו" על החלטות נגיד בנק ישראל בטווח הקרוב והבינוני שלא להמשיך ולהעלות את הריבית במשק.

 

אם עד לפני מספר חודשים חששו המשקיעים בשוק מהעלאה מתמשכת של ריבית בנק ישראל (שעלתה בתוך מספר חודשים מ 0.75% ל-1.25% בשעה שבמרבית שווקי העולם לא הועלתה הריבית כלל) עקב הצפי לאינפלציה גבוהה גם במהלך שנת 2010, הרי שכעת, הקונצנזוס הינו כי הנגיד יימנע מהמשך העלאת הריבית בטווח הקצר.

 

ברמת שוק ההון, המדד השלילי מהצפוי, אמור היה לגרום לירידות בשערי אג"ח צמודות המדד (ובפרט בקצרות מביניהן), ולעליות בשערי אג"ח השקליות (ובפרט בקצרות-בינוניות מביניהן). ואכן, כפי שיפורט להלן, אג"ח צמודות המדד ירדו השבוע ,אם כי לא חזינו "בהתרסקות" של שוק אג"ח צמודות המדד, ובמקביל שוק אג"ח השקליות המשיך את מסעו כלפי מעלה, הנמשך מתחילת השנה.

 

להערכתנו, הסיבה המרכזית להמשך יציבותו של שוק אג"ח והחיוביות היחסית שהוא מפגין, הינה ההערכה בשוק כי הריבית במשק לא תועלה בטווח הקרוב, ולפיכך האפיקים הסולידיים (בדמות פקדונות ומק"מים), ימשיכו להניב בתקופה הקרובה תשואות נמוכות, לא יהיו אטרקטיביים ושוק אג"ח הקונצרני ימשיך להוות אלטרנטיבה ראויה להם.

 

בסיכום שבועי, פרסומו של המדד, אכן נתן רוח גבית לאג"ח הממשלתיות השקליות שעלו בשיעור של עד 0.5%, כאשר בלטו בעליותיהן אג"ח בטווח הבינוני והארוך. אג"ח הממשלתיות צמודות המדד, סבלו, כאמור, משבוע חלש ונחלשו בשיעור של כ-0.5%.

 

מדד התל בונד 20 (המכיל את 20 אג"ח הגדולות צמודות המדד המדורגות גבוה בשוק), היה אמור אף הוא לסבול מפרסומו של המדד, אך כאמור בהעדר אלטרנטיבה אטרקטיבית באפיקים הסולידיים יותר, שמר על יציבות מפתיעה וסיים את השבוע כמעט ללא שינוי. מדד התל בונד שקלי, נהנה אף הוא מהמדד השלילי ומהציפיות להעלאת ריבית רחוקה מהצפוי ועלה בסיכום שבועי בכ-1%. מתחילת השנה עלה מדד התל בונד השקלי בכ-6%, למעלה מפי שלוש מהתשואה הגלומה במק"מ לשנה.

 

בגזרת ההנפקות, שבנו וצפינו השבוע בהתעוררות - הן בקרב החברות המדורגות והן בקרב הלא מדורגות. התעוררות זאת מלמדת, להערכתנו, על הביקוש ההולך וגובר של המשקיעים המוסדיים והפרטיים לאג"ח בתשואות גבוהות מהאלטרנטיבות המצויות בשוק, כאשר לעתים נוטים המשקיעים שלא לבחון בדקדקנות את טיב החברות ויכולת ההחזר של החוב.

 

כך במהלך השבוע, חברת אורתם סהר, זכתה לביקושי יתר בהרחבת סדרה א' צמודת המדד הסחירה בשוק (מח"מ כשנתיים, אג"ח לא מדורגת); חברת פטרוכימיים הרחיבה בהצלחה את סדרה ה' (ריבית משתנה, דרוג A3, מח"מ כ-3.75 שנים); חברת נתנאל זכתה לביקושי יתר גבוהים בהנפקת אג"ח שקלית (מח"מ כ-4 שנים, אג"ח) לא מדורגת;  הכשרת היישוב צלחה את השלב המוסדי בהנפקת אג"ח בריבית משתנה (דרוג BBB, מח"מ 4 שנים); חברת ביג צלחה את השלב המוסדי בהנפקת אג"ח צמודת מדד (דרוג A1,מח"מ 7 שנים).

 

לצידן של הנפקות אלו ניתן למצוא את חברות וילאר, מצלאווי, בנק דיסקונט, ריט 1 ואלבר שינסו ממש בימים הקרובים להנפיק אף הן אג"ח.

 

גיל נויברגר הוא מנכ"ל אדמונד דה רוטשילד קרנות נאמנות. יריב יוריסטה הוא אנליסט


פורסם לראשונה 18/02/2010 17:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבורסה בתל אביב
צילום: יריב כץ
מומלצים