שתף קטע נבחר

היסטוריה: חוק הביציות עבר בוועדת השרים

עשור של דחיות ליוו את חוק הביציות - עד שהיום עבר בוועדת השרים לענייני חקיקה, וצפוי לעבור לקריאה שנייה ושלישית. החוק אמור לפתור את המחסור החמור בתרומת ביציות בישראל, שכן יאפשר לראשונה תרומת ביציות מנשים בריאות. התמורה: 6,000 עד 10,000 שקלים לתרומה. היועצת המשפטית של משרד הבריאות: "זהו יום גדול"

לאחר עשר שנים, עשרות דיונים ואינספור דחיות, אישרה היום (ב') ועדת השרים לענייני חקיקה את מעבר החוק המסדיר את נושא תרומת הביציות לקריאה שנייה ושלישית. החוק שאושר היום הוא פרי עשור של עבודה של אנשי רפואה, אתיקה ומשפט, והוא מסדיר לראשונה את התקנות לשאיבת ביציות מנשים שנמצאות בטיפולי פוריות, וכן מאפשר לראשונה תרומת ביציות תמורת תשלום מנשים בריאות בנות 21 עד 35 שאינן עוברות טיפולי פוריות.

 

לאחר אישור ועדת השרים יועבר החוק לאישור ועדת העבודה הרווחה והבריאות, שכבר אישרה את סעיפיו בכנסת הקודמת ולכן הדיון צפוי להיות קצר יחסית. לאחר מכן תעבור ההצעה לאישור הכנסת בקריאה שנייה ושלישית.

 

הנשים התורמות יקבלו תמורה, שטרם נקבעה סופית, בסכום של כ-6,000 עד עשרת אלפים שקל, שיהוו פיצוי על אובדן ימי עבודה והחזר הוצאות. בנוסף, החוק מאפשר תרומת ביציות לא אנונימית, למשל מאישה לאחותה או בין חברות, באישור של ועדה מיוחדת, שתפקידה למנוע מצב של סחר בביציות. 

 

אפשר להפסיק לנסוע לחו"ל

הציפייה של הגופים העוסקים בפוריות היא כי החוק יקל על ישראליות הנזקקות לתרומת ביצית. כיום, בהיעדר ביציות לתרומה בישראל, נאלצות נשים רבות לנסוע

לחו"ל ולקבל תרומת ביצית שם, בעלות של כ-5,000 דולר למחזור טיפולים אחד.

 

"זהו יום גדול", אומרת עו"ד מירה היבנר-הראל, היועצת המשפטית של משרד הבריאות, ואחת המובילות לגיבוש החוק. "אנחנו רואים את האור בקצה המנהרה ומקווים שגם המשך התהליך יהיה מהיר לרווחת הנשים הנמצאות בטיפולי פוריות. זו הצעת חוק מאוד מורכבת שיש לה השפעה על הדורות הבאים, ראיית טובת התורמת וסוגיות של דת, אתיקה, מוסר והלכה. הכל בחוק אחד". 

 

בכנסת הקודמת החוק כבר אושר בוועדת הבריאות, ואמור היה לעבור לקריאה שנייה ושלישית במליאה, אלא שאז נערכו הבחירות וסגן השר ליצמן חתם למעשה רק היום על "דין רציפות" להמשך הליכי החקיקה. "סגן השר ליצמן למד את הנושא מהר, ועשה צעד גדול ליום שהגענו היום", אמרה עו"ד היבנר, "בתהליך היתה התייעצות והבנת החומר לעומקו מול אנשי הדת היהודית כדי שיבינו את העניין. החקיקה עונה על הצרכים גם לדעת הפוסקים". עו"ד היבנר-הראל ציינה עוד כי לחוק הוכנוס כמה "חידודים" בעקבות הערות הרבנים. 

 

"סופסוף - התקדמות"

עופרה בלבן, יושבת ראש עמותת "חן לפיריון", אמרה בתגובה: "סופסוף יש התקדמות בחוק שנותן תקווה ל-5,000 נשים שרובן לא יכולות בשום אופן לממן ביציות מחו"ל. זה המאבק הכי ארוך שהתנהל בנושא חקיקתי של פוריות. העיכוב נבע מעניינים בלתי רלבנטיים לעיקרי החוק ועל כך אני מאד מצרה. יש הרבה נשים שעבורן החוק מגיע מאוחר מדי, שהן כבר מעל גיל 51 ואינן יכולות לקבל תרומה".

 

ח"כ ד"ר רחל אדטו, שהיתה שותפה לגיבוש החוק ושהגישה הצעת חוק פרטית זהה לזו הממשלתית, אמרה היום: "לאחר עשר שנים יצאה היום בשורה לכל אותם זוגות שנאלצו למצוא מענה בארצות נכר לטיפול בבעיית הפוריות. כמי שהיתה שותפה לחוק זה מראשית חקיקתו לפני עשור, אני שמחה כי היום ניתן אור ירוק על ידי הממשלה להביא את חוק הביציות לידי סיום". 

 

ח"כ פרופ' אריה אלדד, שניהל את ועדת המשנה שעבדה על חוק הביציות, מסר: "כמי שעסק בחוק הממשלתי הזה למעלה משנתיים כיו"ר ועדת משנה, ברורה לי חשיבות החוק ודחיפותו למאות רבות של נשים הממתינות להשתלת ביציות. כשראיתי שהממשלה מתמהמהת כבר כשנה מלהחיל דין רציפות הגשתי (ביחד עם ח"כ אדטו) הצעת חוק פרטית הזהה בניסוחה להצעת החוק הממשלתית. אין לי ספק כי הממשלה קיבלה החלטה זו גם הודות לצעד החקיקה הפרטית שהובלנו. עתה, משקיבלה הממשלה להחיל דין רציפות על החוק שלה - אני משוכנע כי ניתן יהיה להשלים החקיקה בהליך קצר".

 

לדעתה של עו"ד אירית רוזנבלום, מנכ"לית ומייסדת ארגון משפחה חדשה, "החוק נותן משקל כבד מדי לשיקולים דתיים וכוח רב לאנשי דת על מנת שאלו יחליטו מי "ראוי" ומי לא ראוי להיות הורה במדינת ישראל". עו"ד רוזנבלום אמרה כי היא רואה בחוק של ח"כ ליצמן חוק דתי חשוך ומפלה: "החוק אינו מאפשר פתרון לרווקות חשוכות ילדים הזקוקות לפונדקאות ומנציח אפלייה על רקע העדפה מינית", מסרה רוזנבלום, "בכך שאינו מאפשר לזוגות חד מיניים להפוך להורים ובנוסף לכך אינו מכסה מבחינה ביטוחית-רפואית את תורמת הביציות ומבזה אותה במתן סכום כספי מגוחך אשר אינו משקף את גודל הסיכון הרפואי ותעצומות הנפש הכרוכות בתהליך זה". 

 

עשור של דיונים ודחיות

נושא תרומת הביציות בישראל אינו מסודר כיום בחוק אלא בתקנות בלבד. במשך כעשור דנו מומחים בתחומים שונים וגיבשו הצעת חוק שהוגשה על ידי משרד הבריאות. הצעת החוק עברה בקריאה ראשונה בכנסת הקודמת ונדונה בוועדת העבודה הרווחה והבריאות. טרם הועברה ההצעה להצבעה שניה ושלישית בכנסת, הוחלט על הליכה לבחירות והנושא הוקפא. עם כניסתו של סגן שר הבריאות ליצמן לתפקידו, אמור היה להחיל דין רציפות על ההצעה, אך התמהמה

לעשות זאת.

 

ועדת הבריאות של הכנסת, שדנה בנושא כבר לפני כחמישה חודשים, ניסתה להציב אולטימטום לליצמן, ויושב ראש הוועדה ח"כ כץ ציין כי לאחר פגרת הכנסת יפעל לקדם את חוק הביציות

 

לפי ההערכות, כמה אלפי נשים בישראל ממתינות לתרומת ביצית לצורך טיפולי פוריות. נכון להיום החוק בישראל מתיר לשאוב ביציות רק מנשים שעוברות ממילא טיפולים כאלו, לשימושן האישי וכתרומה. מנתונים שאספו בעמותת "חן לפיריון וחיים" עולה כי 15 אלף נשים עוברות טיפולי פוריות מדי שנה, רק כ-1,500 מתוכן מתאימות לתרומת ביצית ורק 150 מהן היו מסכימות לתרום אם היו מתבקשות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בקרוב: ילדים במבחנה כחול לבן
צילום: gettyimages imagebank
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים