שתף קטע נבחר

העוגייה שהתחפשה: אצבעות זרש

לנורית טל והילדים נמאס ממשלוחי המנות השגרתיים, אז הם החליטו ללכת על פורים בסגנון ליל כל הקדושים. הרבה הומור, רוח שטות ויצירתיות (בתוספת טיפונת צבעי מאכל) הולידו עוגיות שלא ישאירו אף אחד אדיש

השנה החלטתי לנסות ולרענן קצת את רפרטואר משלוחי המנות. גמרתי אומר להקדים את חג הפורים ואת הפתקים שמגיעים מבית הספר, אלה המבקשים לשלוח עם הילדים מני תרגומה (או לפחות חבילת ממתקים קנויה) ולהיות מוכנה מראש. עוד החלטתי, שהשנה, להבדיל משנים קודמות, כשהשכנים יגיעו עם משלוח מנות גם לי יהיה מה לתת ואולי אפילו אקדים ואגיע למפתנם ראשונה. לרגע חשבתי להגדיל וללהט במתכונים חדשניים ופורצי דרך לאוזני המן, להרשים בבצקים או להגדיל במילויים.

 

ברגע של רוח שטות, נפל לי האסימון והודעתי שהשנה נהיה קצת מקוריים. קצת, כי הרעיונות הם בעצם, רעיונותיהם של הגויים החוגגים את ההלואין. אז נכון שאנחנו יהודים ונכון שצריך לשמור על מסורת, אבל מי באמת מתחפש לאסתר המלכה, אחשוורוש המלך, המן הרשע, זרש או ושתי? אז בואו לא נהיה קטנוניים דווקא במאפים.

 

יצאתי למסע ארוך ומפרך ברחבי הרשת, דליתי מתכונים, ביקשתי רעיונות, ערכתי ניסויים, זימנתי את הילדים וביחד רקחנו מתכונים לפורים. השנה במשלוח המנות שלנו בחרנו להנציח את זרש וידה הארוכה, והכנו עוגיות שייקראו מעתה "אצבעות זרש".

 

העשייה הייתה מהנה לא פחות מהתוצאה. רוח השטות לוותה בהתלהבות גדולה. מבחינתנו פורים כבר התחיל ויכול להימשך עוד זמן רב, כי אנחנו עוד לא אמרנו את המילה האחרונה.

 

למי שמתחלחל מהשימוש בצבעי המאכל, אציין שלכמות שלמה של בצק השתמשנו בשני פירורי אבקת צבע מאכל (כשרה למהדרין, על פי המוכרת). הרגענו את עצמנו בידיעה שלא כל יום פורים ומי שלא רוצה לא חייב. חשבנו להשתמש בסלק ונענע, אבל הטעם שלהם יותר מדי שתלטני. פורים, כמאמר השיר, מתארח רק פעם בשנה.


משלוח מנות מהגיהינום (צילום: נורית טל)

 

רקיקים

התחלתי עם מתכון זה, בזכות היותו נטול חמאה. המראה, לעניות דעתנו, יצא מדויק, אבל הטעם לא מתאים לילדים.

 

המרכיבים:

2 כוסות קמח רב תכליתי

1/2 כפית מלח

1/4 כוס סוכר

1/4 כוס תרכיז תפוחים טבעי

1/4 כוס מים

1 כף מיץ תפוזים

2 כפות ברנדי או כל ליקר אחר

1/3 כוס שמן קנולה

1 כפית משחת וניל

לציפורניים:

2 כפיות ריבת תות

כ-30 חצאי שקדים מולבנים

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים תנור ל-170 מעלות.
  2. מערבבים יחד את כל המרכיבים היבשים, מוסיפים את יתר המרכיבים ולשים בעדינות עד לקבלת בצק אחיד. נותנים לבצק לנוח כ-10 דקות.
  3. מעבירים את הבצק למשטח עבודה מקומח, רצוי משטח סיליקון. בוצעים מהבצק חתיכות מעט קטנות מכדור פינג-פונג.
  4. ליצירת אצבעות: מגלגלים מכל חתיכה "נחש" בצק באורך 6 ס"מ ואז מגלגלים שוב בעזרת שתי אצבעות מפושקות בסימן V. לוחצים מעט את הקצה על מנת ליצור שקע לציפורן.
  5. מעבירים את האצבעות המעוצבות לתבנית מרופדת בנייר אפייה. מכסים את קצה האצבע במעט ריבה, מניחים מעליה חצי שקד ולוחצים קלות, עד ליציאה של הריבה מהצדדים. באמצעות חלקה הקהה של סכין מטבח יוצרים 3 קווים רוחביים במרכז האצבע.
  6. אופים כ-40 דקות. העוגיות עדיין רכות כשהן יוצאות מהתנור ומתקשות בהמשך. הדרך הקלה ביותר להחליט האם העוגיות מוכנות היא להוציא אחת, לצנן מעט ולטעום.
  7. מצננים ושומרים בכלי אטום.


אצבעות, כפתורים, ו... אתם יודעים לבד (צילום: נורית טל)

 

אצבעות מרקיקי חמאה

המשכנו במתכון זה. הבצק קל ונוח לעבודה, התוצאה נאה והטעם משובח.

 

המרכיבים:

200 גרם חמאה רכה, בטמפרטורת החדר

3/4 כוס סוכר

1 ביצה

1 כפית משחת וניל

קליפה מגוררת מ-1 תפוז (לא חובה)

2/3 2 כוסות קמח רב תכליתי

1/2 כפית מלח

אבקת צבע מאכל (להשיג בחנויות המתמחות בציוד בישול ואפייה)

לציפורניים:

2 כפיות ריבת תות

כ-30 חצאי שקדים מולבנים

 

אופן ההכנה:

  1. במיקסר עם מקצף K, מערבלים את החמאה, הסוכר ומשחת הווניל עד לקבלת תערובת אחידה ואוורירית. מוסיפים את הביצה וממשיכים לערבל עד לקבלת תערובת אחידה.
  2. מוסיפים את גרידת התפוז, הקמח והמלח ומערבלים עד שמתקבל בצק אחיד. מעבירים את הבצק למשטח לישה מקומח, רצוי מסיליקון.
  3. בשלב זה מוסיפים את צבע המאכל לבצק. אנחנו חילקנו לרבעים: האחד נשאר בצבעו הטבעי, לרבע השני הוספתי כפית אבקת קקאו הולנדי להכנת "נקניקים" חומים, לרבע השלישי הוספתי פירור אבקת צבע מאכל ורוד ולאחרון - פירור צבע מאכל ירוק. לשים היטב את הבצק, עד שמתקבל צבע אחיד. עוטפים בניילון נצמד ומאחסנים במקרר ל-30 דקות לפחות.
  4. מחממים תנור ל-170 מעלות.
  5. ליצירת אצבעות: מגלגלים מכל חתיכה "נחש" בצק באורך 6 ס"מ ואז מגלגלים שוב בעזרת שתי אצבעות מפושקות בסימן V. לוחצים מעט את הקצה על מנת ליצור שקע לציפורן.
  6. מעבירים את האצבעות המעוצבות לתבנית מכוסה בנייר אפייה. מכסים את קצה האצבע במעט ריבה, מניחים מעליה חצי שקד ולוחצים קלות, עד ליציאה של הריבה מהצדדים. באמצעות חלקה הקהה של סכין מטבח יוצרים 3 קווים רוחביים במרכז האצבע.
  7. ליצירת כפתורים: מרדדים את הבצק לעלה בעובי של 4 מ"מ. קורצים עיגול בעזרת כוסית או חותכן בגודל הרצוי. מסמנים עיגול במרכז הכפתור, בלחיצה קלה של כוס או חותכן קטנים יותר, עושים ארבעה חורים בעזרת מקלות אכילה סיניים או קיסם.
  8. מעבירים את העוגיות לתבנית מרופדת בנייר אפייה. את הכפתורים אופים כ-30 דקות, ואילו לאצבעות יידרשו 40 דקות לפחות. יש להוציא את העוגיות מהתנור כשהן עדיין רכות למגע - כשיתקררו יהפכו לנוקשות ופריכות. הדרך הקלה ביותר להחליט האם העוגיות מוכנות היא להוציא אחת, לצנן מעט ולטעום.
  9. מצננים ושומרים בכלי אטום.

 

את הבסיס למתכון הראשון לקחתי מכאן. את הרעיון לכפתורים לקחתי מכאן ואת הרעיון לאצבעות לקחתי מכאן.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כפתורי עוגייה
צילום: נורית טל
מומלצים