שתף קטע נבחר

מזימת ההפיכה: טורקיה חצויה בין איסלאם למערב

מעצרם של עשרות קצינים מהדרג הבכיר ביותר בצבא מעורר סערה במדינה, שידעה ארבע הפיכות ב-50 השנים האחרונות. הפרשה החמורה נתפסת בעיני רבים כמאבק על צביונה של טורקיה. ומה אטאטורק היה אומר על זה?

פרטי הפרשה והיקפה עדיין לוטים בערפל, אך החשד המרכזי ברור: הדרג הבכיר ביותר בצבא פעל במשך שנים ארוכות לתכנן ניסיון הפיכה שיביא להפלת הממשלה האיסלאמית. 51 קצינים בכירים נחקרו היום (ג') בחשד למעורבות במזימה הגדולה - וכולם הכחישו את המיוחס להם.

 

משטרת טורקיה עצרה אתמול שורה של בכירי צבא, חלקם בדימוס, בחשד שזממו להפיל את ממשלתו של רג'פ טאיפ ארדואן. בין היתר נעצרו הגנרל אברהים פירטינה, לשעבר מפקד חיל האוויר, והאדמירל אוזדן אורנק, לשעבר מפקד חיל הים. על פי החשד, הם זממו להפיל מטוס קרב טורקי בשמי יוון וכן לפוצץ מסגדים ומוזיאונים באיסטבנול, בתקווה שאירועים אלה יעוררו זעקה ציבורית ודרישה להפיל את הממשלה.  


אחד הקצינים נלקח לחקירה במשטרה (צילום: AP)

 

חשיפת הפרשה מעוררת סערה גדולה בטורקיה ועיקר תשומת הלב מופנית לפרסומי הקלטות שאמיתותם אינם ידועה. בהקלטות ניתן לשמוע את החשודים דנים לכאורה במזימתם. באחת מהן נשמע קצין בכיר המאשים את מפלגת השלטון בניסיון "למוטט את המדינה ולהקים משטר אחר. זוהי חובתנו לפעול ללא רחם".

 

51 הקצינים נחקרו היום על ידי אנשי התביעה הכללית, וכולם הכחישו את החשדות. הנהגת הצבא התכנסה מוקדם יותר כדי לדון בדרך להתמודד עם הפרשה. בתום הפגישה פורסמה הודעה רשמית שבה נמסר כי הצבא "מתייחס לחקירה ברצינות". מפקד הצבא הנוכחי, הגנרל חילמי אוזקוק, שלא חשוד במעורבות בתוכנית, לא העניק את תמיכתו לקצינים העצורים.

 

הפרדוקס הטורקי

המזימה הצבאית למעשה מציגה את הפרדוקס המרכזי העומד בבסיס המדינה הטורקית: הצבא רואה עצמו כמגן על אופיה המודרני והחילוני של המדינה בתקווה להדק את הקשרים עם אירופה הדמוקרטית, אולם ממשלת ארדואן נבחרה בדרך דמוקרטית וכן זוכה לתמיכת האיחוד האירופי. 


התנגשות תרבויות. ארדואן והגנרל פירטינה, אוגוסט 2005 (צילום: AP)

 

מדובר בחקירה הגדולה ביותר נגד הצבא הטורקי, שהוביל ארבע הפיכות ב-50 השנים האחרונות ואשר רואה בממשלת ארדואן כאיום הגדול ביותר על המדינה מאז נפילת האימפריה העות'מנית ב-1923. אולם התחייה האיסלאמית במדינה, כך מתברר, היא כוח המשתווה ואף עולה על זה של הצבא.

 

שורשי העימות נעוצים בכמאל אתאטורק, מייסד טורקיה המודרנית שראה באיסלאם כמכשול בדרכה של הקִדמה. אטאטורק יצר בטורקיה מערכת חילונית

בעלת סממנים אוטריטריים ולא היסס להטיל מגבלות על החינוך, המנהגים ואף הלבוש המוסלמיים. כיום, יורשיו האידיאולוגיים מתעבים את ממשלת ארדואן וחוששים שהיא חותרת תחת הממסד החילוני.

 

ארדואן, לעומת זאת, מתעקש שהוא רק מנסה לשפר את זכויות האדם ולקדם רפורמות דמוקרטיות בטורקיה כדי להכשיר את הקרקע לקבלתה לאיחוד האירופי. לכן הוא מנסה להכפיף את הצבא החזק למרותו של השלטון האזרחי, כנעשה במדינות מתוקנות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאבק באיסלאם. פירטינה
צילום: AP
בדרך לכלא? אורנק
צילום: AFP
תחת מתקפה. ארדואן
צילום: AP
המורשת נעלמת. אטאטורק
מומלצים