שתף קטע נבחר

האג"ח השבוע: החולשה לא הייתה משמעותית

המשקיעים "משתעממים" מההחלטה לגבי הריבית ומצבו של מדד המחירים לצרכן, זאת בניגוד להלך הרוח בעולם ולצעד המשמעותי בו נקט הפד האמריקאי להעלאת הריבית

לראשונה מזה זמן רב, גילו השבוע שוקי אגרות החוב חולשה, אם כי גם במסגרתה לא היינו עדים לירידות חדות בשערי אג"ח השונים, אלא, להערכתנו, למימוש רווחים שצברו המשקיעים בתקופה האחרונה. לאחר שבוע סוער בו פורסם מדד המחירים לצרכן לחודש ינואר, שהיה כאמור נמוך משמעותית מהציפיות והסתכם בירידה של 0.7%, "המתינו" השבוע המשקיעים להחלטת ריבית בנק ישראל ולהתפתחויות שונות בארץ ובעולם.

 

החלטת נגיד בנק ישראל לגבי הריבית במשק בחודש מרס הייתה די צפויה, לאור המדד שהפתיע בשיעורו הנמוך, ובמסגרתה נותרה הריבית על כנה (1.25%). אף בלשון ההודעה, לא ניתן למצוא רמזים או כוונות נסתרות של הנגיד לגבי העתיד, ולמעשה מדובר בהודעה די "משעממת", שמתמצה מחד בשביעות רצונו של הבנק מהתחלת התכנסותה של האינפלציה ליעד הממשלתי השנתי (3%-2%) ומאידך מהחשש שהמשבר עודנו כאן וטרם הסתיים. לאור העובדה כי הודעת הריבית ותוכנה היו די צפויים, אנו מתקשים לייחס לה השפעה דרמטית על שוק האג"ח והירידות שחלו בו השבוע.

 

מנגד, בעולם חזינו בהתפתחות מפתיעה שיש המייחסים לה משמעות רבה. בסוף השבוע החולף, החליט הפד האמריקאי להעלות את ריבית הניכיון (הריבית שבה הפד מלווה כספים לבנקים השונים) בכחצי אחוז לשיעור של 0.75%. למהלך זה ניתנו פרשנויות שונות, לרבות כאלו שציינו כי מדובר בצעד ראשון של הפד להעלאת הריבית בארה"ב. פרשנות נוספת גורסת כי מדובר בסממן חיובי המרמז על יציאת המשק האמריקאי ממיתון.

 

אנו נוטים לאמץ את הפרשנות, לפיה לצעד זה יש משמעות מסוימת (בעיקר הצהרתית) אך לא דרמטית, מאחר ומחד מדובר באחד הכלים בהם נקט הפד בשיא המשבר, על מנת להגדיל את הנזילות (במקביל לרכישת אג"ח ממשלתיות והורדת הריבית במשק לשיעור אפסי). מאידך, הבנקים לא ממש ניצלו את שיעור הריבית הנמוך, על מנת להגדיל משמעותית את ההלוואות שלקחו מהפד, כך שבסופו של יום אין מדובר בצעד בעל משמעות מוניטארית רבה. לראייה, נציין, כי במסגרת נאומו ביום ד', הבהיר נגיד הפד, בן ברננקי, כי בטווח הנראה לעין הריבית במשק האמריקאי תישאר ברמתה האפסית ולא תצעד בעקבות ריבית הניכיון שהועלתה.

 

בהעדר התפתחויות או חדשות חיוביות, נטו שוקי אג"ח להתממש השבוע, לאחר מסע ארוך כלפי מעלה. כך, אג"ח הממשלתיות השקליות ירדו לכל אורך העקום, כאשר בעוד אג"ח הקצרות והבינוניות רשמו ירידות קלות, הרי שהירידות הלכו והתחזקו באג"ח הארוכות, שרשמו ירידות של עד 0.5%, וזאת לאחר עליה של למעלה מ-3% מתחילת השנה (נכון לתחילת השבוע).

 

במקביל, אג"ח הממשלתיות צמודות המדד, שחוו שבוע קשה בשבוע שעבר, לאור המדד הנמוך מהצפי, שמרו על יציבות עם נטייה קלה לירידות שערים בחלקו הבינוני-ארוך של העקום. מדד התל בונד 20 רשם ירידה של למעלה מ-0.5%, וזאת לאחר שבועות רבים של עליה רצופה, לרבות שמירה על יציבות בשבוע שעבר. מדד התל בונד השקלי ירד השבוע בכ-0.5%, וזאת לאחר עליה של כ-6% מתחילת השנה.

 

לאור הירידות בשוקי אג"ח השבוע, מצאנו לנכון להציג במספרים כיצד מתבטאת היציבות בשוק אג"ח, עליה אנו שבים ומדברים לחיוב בשבועות האחרונים, ועד כמה היא בולטת ביחס לשנתיים האחרונות. אחד המדדים הטובים ביותר למדידת יציבות הינו בחינת סטיית התקן. לשם השוואה, ריכזנו בטבלה שלהלן את סטיות התקן של חלק ממדדי אג"ח הבולטים, הן בשנת 2008 (שנחשבת שנה גרועה וסוערת מאוד בשוק אג"ח), הן בשנת 2009 (שנחשבת שנה חיובית בשוק אג"ח אך סוערת גם כן) והן את סטיית התקן בתקופה האחרונה (לשם המחשה לקחנו את 3 החודשים האחרונים):

 


סקירת אגח

סקירת אג"ח
שם המדד סטיית תקן 3 חודשים אחרונים סטיית תקן בשנת 2009 סטיית תקן 2008
מדד אג"ח כללי ממשלתי 2% 3.7% 3.3%
מדד תל בונד 20 4.7% 8.2% 14.7%
מדד תל בונד 40 3.1% 6.4% 10.5%
מדד אג"ח כללי 2.2% 3.8% 5.6%

 

מהטבלה, ניתן ללמוד באופן ברור, כי סטיית התקן בתקופה האחרונה נמוכה משמעותית מבשנתיים האחרונות, וזאת ללא קשר האם המדובר במדד של אג"ח ממשלתיות, קונצרניות או מדד המשלב את שתיהן (מדד אג"ח כללי). אומנם אין בנתוני הרבעון האחרון בכדי ללמד בהכרח על הצפוי בעתיד, אך להערכתנו בסטיית התקן הנמוכה משמעותית ביחס לשנתיים האחרונות, יש כדי ללמד על רגיעה אצל משקיעי אג"ח השונים, ובוודאי ביחס לשנים האחרונות.

 

בגזרת ההנפקות, חזינו השבוע בגל הנפקות אג"ח, שצפוי להמשך כנראה בשבועות הקרובים, לאור העובדה כי אג"ח הקיימות בשוק נסחרות בתשואה נמוכה למדי ולאור הערכות השוק כי ריבית בנק ישראל לא תועלה בטווח הקרוב.

 

כך, חברת היישוב הנפיקה בהצלחה אג"ח בריבית משתנה (דרוג BBB, מח"מ 4 שנים); חברת ביג הנפיקה בהצלחה אג"ח צמודת מדד (דרוג A1, מח"מ 7 שנים); חברת ריט 1 הרחיבה בהצלחה סדרת אג"ח צמודת מדד שכבר נסחרת בשוק (מח"מ 4.4 שנים, דרוג A); חברת אלבר הנפיקה אג"ח צמודות מדד ובריבית משתנה (מח"מ 2.8 שנים ו-3.4 שנים בהתאמה, דרוג A3) מגובות בשעבוד קבוע ראשון על כלי רכב ביחס של 120% בין גובה השעבוד להיקף אג"ח; חברת מצלאוי הנפיקה בהצלחה אג"ח בריבית משתנה (מח"מ 4.4 שנים, דרוג Baa1ׂ ובנק דיסקונט הרחיב בהצלחה כתבי התחייבות בריבית משתנה (מח"מ 6.6 שנים, דרוג A+).

 

על הגדר ממתינות כעת לתורן, ניתן למצוא את חברת וילאר, שלמה אחזקות, מגה אור, טמפו, אשר צפויות לנסות ולהנפיק אג"ח בתקופה הקרובה.

 

גיל נויברגר, מנכ"ל רוטשילד קרנות נאמנות, ויריב יוריסטה, אנליסט בבית ההשקעות רוטשילד

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
וול סטריט. המשקיעים שמחים כשמשעמם
צילום: רויטרס
מומלצים