שתף קטע נבחר
צילום: jupiter

קטנות בצלחת: מצות

כל ילד לומד בגן למה אנחנו אוכלים מצות בפסח, אבל יש עוד כל כך הרבה לדעת על המאכל הכי קשיח בסביבה: כמה חורים יש בה, מתי הפכה למרובעת, למה היא מככבת בעלילות דם ומה הקשר שלה להליכת ירח בחלל? זאת ועוד

מצה באה לעולם: בספר "שמות" מתואר כיצד נוצרו המצות הראשונות, בעת בריחת היהודים ממצרים: "ויאפו את הבצק אשר הוציאו ממצרים ע(ו)גת מצות כי לא חמץ כי גרשו ממצרים ולא יכלו להתמהמה וגם צדה לא עשו להם" (שמות י"ב לט).

 

אני מיציתי: יש הסוברים כי המילה "מצה" מגיעה מהשורשים מ.צ.ה או מ.צ.ץ - משום ש"נמצצו", נסחטו, ממנה הנוזלים, או משום שהיא תמצית, מיצוי, של לחם. אחרים סוברים כי מקורה בשורש נ.צ.ה, שפירושו "למהר", משום שהיא הוכנה בחופזה. אגב, במקרא מופיעה המילה "מצה" גם במשמעות של מריבה: "הֵן לְרִיב וּמַצָּה תָּצוּמוּ וּלְהַכּוֹת בְּאֶגְרֹף רֶשַׁע" (ישעיהו נ"ח, ד).


כמה חורים בי יש? התשובה בשורה הבאה (צילום: index open) 

 

עם ישראל ח"י: גודלה של מצה מרובעת סטנדרטית הוא 18X18 ס"מ, ויש בה כ-120 קלוריות וכ-800 חורים.

 

חוקי יסוד: יש להכין את המצה תוך 18 דקות מרגע שהקמח והמים נפגשו, כולל לישת הבצק, רידודו ואפייתו. אם לא הוכנה תוך זמן זה - היא אינה כשרה. תנאים נוספים לכשרותה של מצה: יש להשתמש רק במיני תבואה המסוגלים להחמיץ (חיטה, שעורה, כוסמת, שיבולת שועל, שיפון), ויש ללוש את הבצק רק ב"מים שלנו" - כלומר, מים שנשארו בכלי במשך לילה אחד.

 

דרושה בייביסיטר: מצה שמורה היא מצה מיוחדת, שעל גרעיני החיטה שממנה הוכנה השגיחו מרגע קצירתם על כך שלא באו במגע כלשהו עם מים או נוזל אחר. מקור ההוראה הדתית בפסוק "ושמרתם את המצות" (שמות י"ב, יז).

 

קווים לדמותו: הצלם האמריקני שמפעיל את האתר הזה ידפיס עבורכם כל דיוקן שתבחרו על גבי מצה תמורת מאה דולרים ומעלה. למרבה הצער, בסופו של דבר לא מקבלים מצה אמיתית אלא רק הדפס על בד. מצד שני, אם יש לכם חברים גויים, לארי מציע לכם לפנק אותם עם הדפס על לחם לבן או על טורטיות.


לארי יעשה לכם מצה למזכרת (צילום: Larry Chait)

 

לך תוכיח שאין לך מצה: מקור הביטוי "עלילת דם" הוא בהאשמות שהועלו כנגד יהודים בתקופות שונות בהיסטוריה כאילו הם רוצחים ילדים נוצרים ומשתמשים בדמם לשם הכנת מצות בחג הפסח. עלילות הדם החלו כבר בתקופה ההלניסטית, הגיעו לשיאן באירופה של ימי הביניים ולמעשה, עדיין לא נעלמו. בשנת 2008, למשל, הופץ ברוסיה כרוז אנטישמי שהזהיר את הציבור מכך שיהודים "גונבים ילדים קטנים. מוציאים את דמם ומכינים מזה את המזון הקדוש שלהם". שימוש הפוך בעלילת הדם נעשה לאחרונה על ידי מפגינים ישראלים, שדרשו מממשלת שבדיה לגנות את הפרסום לפיו ישראל סוחרת באיברי פלסטינים. המפגינים הציבו מול שגרירות שבדיה מצות "מגואלות בדם"

 

קושייה: כנראה שאותם פורעים בשם הדת לא הכירו את האמונה הנוצרית לפיה הלחם שאותו אכל ישו בסעודה האחרונה היה מצה, שכן הוא חגג את חג הפסח.


מוצא המצה מן הקוף? (צילום: AP)

 

קרקר להמונים: בארץ אוכלים כ-6,000 טון מצות בשנה. בשנת 2009 ייצאה ישראל מצות ב-15.6 מיליון דולר, ליותר מ-40 מדינות ברחבי העולם.

 

מצת היופי: שיא גינס למצה הכי גדולה בעולם נקבע ממש בשבוע האחרון בירושלים - כאשר הוסר הלוט מעל לעיגול בצק ענק - 60 ק"ג משקלו ו-3 מטרים קוטרו. מצת הענק נאפתה במסגרת מבצע "כולם בסדר" של ארגון "מאיר פנים" ו-ynet. להכנתה נדרשו בין היתר 40 איש, 50 ק"ג קמח ו-22 ליטר מים. המצה כשרה לחלוטין, שכן הוכנה תוך 18 דקות. את החורים שבה, אם תהיתם, ביצעו שני אנשים שהשתלשלו מהתקרה בעזרת סנפלינג. 


המצה הכי גדולה בעולם (צילום: גיל יוחנן) 

 

חביתה: המילה brei בגרמנית וביידיש משמעותה "עיסה" או "דייסה", ומכאן הגיע שמה הפופולרי של המצייה - מצה-בְּרָיי.

 

הכדור הוא גדול: הקניידלך הגדול ביותר בעולם הוכן בחודש אוגוסט האחרון בניו יורק. משקלו היה 121 ק"ג, וקוטרו 74.2 ס"מ. הוא בושל במשך 19.5 שעות בסיר מיוחד שנפחו 380 ליטר.

 

לא עושים ביד: ב-1878 המציא יהודי צרפתי בשם יצחק זינגר את המכונה הראשונה לייצר מצות, מה שהחל דיון שלם בקרב הציבור הדתי לגבי מידת הכשרות של שימוש במכונות לייצור מצות לעומת ייצור ידני. הפולמוס לא נפתר עד היום, ויש קהילות שעדיין אוסרות על אכילת מצה שהוכנה באופן תעשייתי.


למקומות, היכון, הכן - צא! (צילום: AP)

 

צורה לך: המצה המרובעת הפופולרית כיום נולדה רק במאה ה-20. עד אז, מצות היו עגולות. ב-1944 שלח הצבא האמריקני לחייליו היהודיים המשרתים בחזית המלחמה מצות מיוחדות לרגל חג הפסח - המצות היו גדולות במיוחד ויוצרו בצורת האות האנגלית V, שסימלה את המילה "Victory" - ניצחון. 

 

עידן המכונות: ב-1888 הוקם בארצות הברית מפעל המצות הראשון שייצר מצות באופן אוטומטי לחלוטין תוך ציות לחוקי הכשרות. מקים המפעל היה מהגר יהודי מליטא בשם דב מנישביץ, וכך נקרא גם המפעל. עד שנת 1920 הפך המפעל ליצרן המצות הגדול ביותר בעולם - עם כ-1.25 מיליון מצות שהוכנו בו מדי יום. יורשיו של מנישביץ מכרו את החברה ב-1990 תמורת 42 מיליון דולר, וזהו עדיין מותג המצות הפופולרי ביותר מחוץ לישראל.  

 

מצה בחלל: באמצע הליכת הירח שביצע יוג'ין סרנאן, טייס החללית "אפולו 17", ב-1972 הוא צעק את הסלוגן של חברת המצות מנישביץ: "Man, oh Manischewitz".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים